تفاوت جو پرک با جو دوسر؛ خواص انواع جو و تفاوت های آنها

برای تهیه انواع غذا های باکیفیت همراه با طعمی بی نظیر و مرغوب برای کودکان تا بزرگسالان، باید نسبت به مواد غذایی مختلف و همچنین تفاوت های بارز بعضی از مشتقات محصولات، اطلاعات کافی داشت. یکی از تفاوت های میان مواد غذایی مربوط به تفاوت های میان جو پرک و جو دوسر می باشد. هر کدام از این غلات، ارزش غذایی متفاوتی دارند و از آن ها در انواع غذا های مختلفی چون آش، سوپ، برخی از نوشیدنی ها، نان و شیرینی استفاده می شود.

به معنای ساده، پرک یعنی از زیر غلتک، دانه های غلات را عبور می دهند تا به صورت کامل له شوند. اگر این عمل روی جو دوسر یا روی جو انجام شود، جو دوسر پرک یا جو پرک به وجود می آید. دانستن تفاوت های این دو غلات سرشار از تفاوت، می تواند شما را از سردرگمی در هنگام انتخاب آن ها، نجات دهد. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی خواص و تفاوت های میان جو پرک و جو دوسر بپردازیم. با ما همراه شوید. 

تفاوت جو پرک با جو دوسر؛ خواص انواع جو و تفاوت های آنها

خواص جو پرک

جو پرک، از له شدن دانه های جو به وجود می آید. این ماده غذایی از مواد مغذی فراوانی چون تیامین، آهن، فیبر و انواع اکسیدان ها و… سرشار است. استفاده از جو پرک در غذا، می تواند از گرفتگی عروق جلوگیری کند و به بهبود گردش خون کمک قابل توجهی نماید. افرادی که فشار خون بالا دارند و مبتلا به دیابت نوع دو هستند، می توانند با خیال راحت، از این ماده در رژیم غذایی خود استفاده کنند.

به طور کلی هر صد گرم جو پرک حاوی 77 گرم کربوهیدرات، 10 گرم پروتئین، یک گرم قند، 352 کیلوکالری انرژی و انواع ویتامین های مختلفی چون ویتامین E، ویتامین K، ویتامین A، ویتامین B6، یاسین، کولین، ریبوفلاوین، فولات، پانتوتنیک اسید و… است. این ماده غذایی همچنین سرشار از مواد معدنی فراوانی چون آهن، منیزیم، کلسیم، سدیم، روی، پتاسیم، فسفر، سلنیم، منگنز و مس می باشد. در ادامه شما را با برخی از مهمترین خواص جو پرک، به صورت مختصر آشنا می کنیم. 

منبع پروتئین

یکی از مهمترین خواص جو پرک این است که منبع بسیار غنی از پروتئین می باشد. طبق نظر متخصصین تغذیه، افرادی که رژیم غذایی دارند، می توانند از این غله در برنامه خود استفاده کنند. جو پرک سرشار از آنتی اکسیدان ها، سلنیوم معدنی و ویتامین هایی چون ویتامین C و E می باشد؛ به همین دلیل با مصرف این غله در رژیم غذایی روزانه خود، می توانید بعد از مدتی نتایج آن را روی سلامت خود مشاهده کنید.

مفید برای بدنسازی

رژیم غذایی بدنسازان و ورزشکاران حتما باید غنی از کربوهیدرات های سالم، پروتئین و فیبر باشد. با گنجاندن جو پرک در رژیم غذایی ورزشکاران می توان مواد مغذی مورد نیاز بدن ایشان را به راحتی تامین نمود. کربوهیدرات های موجود در جو پرک به خاطر تاخیر در روند هضم، به راحتی انرژی لازم برای ورزشکاران، مخصوصا بدنسازان را فراهم می سازد. وجود جو پرک شده در برنامه غذایی ورزشکاران، علاوه بر تامین مواد گفته شده، در رشد و ترمیم ماهیچه ها نیز نقش موثری دارد. طبق نظر متخصصان تغذیه، مصرف یک وعده جو پرک، 30 تا 40 دقیقه قبل ورزش الزامی است. 

تفاوت جو پرک با جو دوسر؛ خواص انواع جو و تفاوت های آنها

درمان اختلالات متابولیک

یکی دیگر از خواص بی نظیر جو پرک، درمان اختلالات متابولیکی است. در واقع این غله می تواند به عنوان یک مکمل روزانه به درمان اختلال های متابولیکی، کمک قابل توجهی نماید. یکی از مهمترین و شایع ترین عوارض اختلالات متابولیکی، کاهش وزن است که می توان با گنجاندن جو پرک در برنامه غذایی، از عوارض آن جلوگیری کرد. 

بهبود سلامت قلب

جو پرک، حاوی یک فیبر بسیار قوی به نام بتا گلوکن می باشد که به کاهش کلسترول خون، کمک قابل توجهی می کند. بتا گلوکن، در واقع فیبر اصلی محلول در جو پرک است که کلسترول بد را بدون کاهش کلسترول خوب خون، کاهش می دهد. همچنین سبوس جو پرک حاوی ویتامین E است که از مواد مغذی مورد نیاز برای سلامت قلب می باشد. علاوه بر این، طبق تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است که جو پرک یا سبوس آن، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را تا حد نسبتا زیادی کاهش می دهد. 

بهبود سیستم ایمنی

بتا گلوکن موجود در بلغور جو پرک، سبب افزایش سطح ایمنی بدن می شود. بیشتر سلول های ایمنی بدن، گیرنده های خاصی دارند که برای جذب بتا گلوکن طراحی شده اند. جو پرک، غنی از روی و سلنیوم می باشد که نقش مهمی در مبارزه با عفونت ها دارند. جو پرک، فرایند بهبود زخم ها را تسریع می بخشد و برای بهبود ایمنی در افرادی که مبتلا به استرس جسمی و عاطفی یا سندروم خستگی مزمن هستند نیز استفاده می شود. مصرف این غله در طول درمان های شدید مانند پرتودرمانی یا شیمی درمانی، به بالا بردن سیستم ایمنی فرد کمک می کند. جو پرک همچنین برای پیشگیری و درمان آسم نیز موثر است.

مطلب مشابه: خواص بلغور جو دوسر؛ بلغور جو دوسر صبحانه ای سالم

تفاوت جو پرک با جو دوسر؛ خواص انواع جو و تفاوت های آنها

خواص جو دوسر

جو دوسر در واقع پرک شده جو دوسر می باشد. سالم ترین نوع جو، بلغور جو است که برای پختن به زمان بیشتری نیاز دارد و بسیاری از خواص خود را در هنگام پخت از دست می دهد. از این رو، در صنایع غذایی و رژیم های غذایی بیشتر از جو دوسر استفاده می شود؛ چرا که بیشترین فرآوری ممکن روی آن انجام می گیرد و برای پخته شدن به زمان کمتری نیاز دارد. علاوه بر، این می توان جو دوسر را به صورت خام نیز مصرف کرد.

از جو دوسر بیشتر برای صبحانه استفاده می شود. انواع موسلی و گرانولا ها از این نوع جو تهیه شده اند. همچنین در تهیه کیک، کلوچه، کوکی و مافین ها نیز می توان از جو دوسر استفاده کرد. برای این که بتوانید یک میان وعده مفید و سالم در رژیم غذایی داشته باشید یا این که یک صبحانه رژیمی مناسب میل کنید، بهترین انتخاب برای شما موسلی و گرانولا است. جو دوسر تمام مواد مغذی و ویتامین هایی که جو پرک در خود گنجانده است را نیز شامل می شود. در ادامه برخی از خواص جو دوسر را به صورت مختصر توضیح خواهیم داد. 

کاهش کلسترول خون

طبق تحقیقات صورت گرفته توسط مهندسین و کارشناسان صنایع غذایی مشخص شده است که استفاده از جو پرک در برنامه غذایی می تواند تا 20 درصد کلسترول بد خون را کاهش و تا 15 درصد کلسترول خوب خون را افزایش دهد. علاوه بر این، جو دوسر مخصوصا نوع پرک شده آن، از پروتئین سرشار می باشد. بنابراین اگر ورزشکار هستید یا این که رژیم غذایی دارید، از این ماده غذایی حتما در برنامه غذایی خود استفاده کنید. بعد از مدتی استفاده می توانید تاثیرات شگرف آن را روی سلامتی خود مشاهده کنید. 

سرشار از آنتی اکسیدان

جو دوسر سرشار از انواع مختلف آنتی اکسیدان می باشد که برای حفظ سلامت بدن بسیار مفید و ضروری هستند. در واقع آنتی اکسیدان ها، حاوی مواد معدنی و ویتامین های مختلفی چون ویتامین C، ویتامین E و سلنیوم معدنی هستند که برای هر رژیم غذایی سالمی مهم و لازم هستند. آنتی اکسیدان ها در برابر مولکول های مضری چون رادیکال های آزاد، از بدن محافظت می کنند. اکسیدان ها توسط بدن برای مبارزه با ویروس ها و میکروب های مضر تولید می شوند اما اگر تعداد اکسیدان ها زیاد شود، بدن به سلول ها حمله خواهد کرد که آنتی اکسیدان ها می توانند جلوی این فرآیند را بگیرند و در برابر آسیب، از سلول ها محافظت می کند.

تفاوت جو پرک با جو دوسر؛ خواص انواع جو و تفاوت های آنها

کاهش فشار خون

مصرف جو دوسر باعث کاهش فشار خون می شود و احتمال سکته مغزی و قلبی را کاهش می دهد و در بهبود کارایی قلب، بسیار موثر و مفید است. از آن جایی که جو دوسر آب زیادی را جذب می کند، با مصرف مقادیر کمی از آن، حجم معده پر می شود و فرد احساس سیری می کند:؛ در نتیجه سبب تنظیم شدن اشتهای شما نیز می شود. در واقع جو دوسر با تامین روزانه فیبرهای مورد نیاز بدن، در کاهش وزن نقش موثری دارد. 

مناسب برای افراد دیابتی

افرادی که از دیابت رنج می برند می توانند از جو دوسر در برنامه غذایی خود استفاده کنند. دیابت یک نوع بیماری متابولیک است که با افزایش سطح گلوکز خون، باعث ایجاد عوارضی چون خستگی مفرط، تکرر ادرار و تاری دید می شود. دیابت می تواند ناراحتی های جدی تری چون آسیب های عصبی، مشکلات کلیوی، سکته، مشکلات قلبی و عروقی و اختلالات شنوایی را نیز به دنبال داشته باشد. طبق مطالعات انجام شده، یک رژیم غذایی سرشار از فیبر می تواند خطر ابتلا به دیابت در افراد را تا 30 درصد کاهش دهد. 

 مصرف این غله در حفظ انسولین و تعادل قند خون نیز نقش موثری دارد؛ چرا که هضم نشاسته را کند می کند و عوارضی که ناشی از افزایش گلوکز خون بعد از غذا خوردن ایجاد می شوند را کاهش می دهد؛ از این رو، جو دوسر بهترین غله برای افرادی که مبتلا به دیابت نوع دو هستند، محسوب می شود. علاوه بر این، جو دوسر، حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد. انسولین، هورمونی است که توسط لوزالمعده تولید می شود که وظایف بسیار مهمی در بدن دارد. یکی از وظایف آن، تبدیل کربوهیدرات به انرژی است. انسولین، همچنین عملکردی حیاتی در سوخت و ساز بدن دارد. وقتی فردی به انسولین حساسیت دارد، به معنای این است که مقاومت بدن او نسبت به انسولین پایین است. جو دوسر، شاخص گلیسمی پایینی نیز دارد که به حفظ و متعادل ساختن سطح گلوکزی که باعث ایجاد مشکل در بدن شده است، کمک می کند.

درمان یبوست

فیبر نامحلول جو دوسر سبب بهبود عملکرد دستگاه گوارش می شود، فعالیت روده ها را بهبود می بخشد و برای درمان یبوست بسیار مفید است. جو دوسر با جذب فراوان آب، سبب نرمی مزاج و در نتیجه افزایش فعالیت روده ها می شود؛ در نتیجه می تواند از ابتلا به بیماری های مختلفی چون هموروئید جلوگیری کند؛ زیرا اصلی ترین علت ایجاد هموروئید، یبوست است؛ به همین دلیل برای جلوگیری از ابتلا به یبوست، مصرف فیبر در رژیم غذایی لازم است؛ بنابراین افرادی که از مشکلات روده رنج می برند با مصرف جو دوسر، به بهبودی کامل خواهند رسید.

تفاوت جو پرک با جو دوسر؛ خواص انواع جو و تفاوت های آنها

پیشگیری از سرطان

یکی دیگر از خاصیت های مهم جو دوسر، خواص ضد سرطانی آن به دلیل فیبر فراوان موجود در آن می باشد. فیبر های غذایی در واقع با مقابله با سلول های سرطانی، از فعالیت آن ها می کاهند و از بروز انواع سرطان ها، مخصوصا سرطان روده بزرگ جلوگیری می کنند. علاوه بر این، املاح معدنی و ویتامین های موجود در جو دوسر، از ابتلای فرد به انواع سرطان های هورمونی مانند سرطان پروستات، آندومتر، سرطان سینه و تخمدان جلوگیری می کنند.

طبق تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است که در خانم هایی که مبتلا به اختلالات هورمونی هستند، مصرف جو دوسر باعث کاهش فعالیت عواملی که به وجود آورنده سرطان سینه می باشند، خواهد شد. همچنین طبق تحقیقات دیگری مشخص شده که مصرف این غله می تواند احتمال ابتلا به سرطان گوارش را نیز کاهش دهد.

جو دوسر به تولید هموگلوبین نیز کمک می کند. در واقع هر وعده مصرفی این غله، حاوی دوز مناسبی از آهن می باشد که برای تشکیل هموگلوبین بسیار ضروری است. هموگلوبین ها، پروتئین های موجود در گلبول های قرمز هستند. این مولکول ها، اکسیژن را به تمام بدن منتقل کرده و دی اکسید کربن را از بافت های بدن به ریه باز می گردانند. اگر تعداد هموگلوبین ها در بدن پایین باشد، ممکن است برای سلامتی فرد مشکلاتی جدی ایجاد کند. جو دوسر خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را نیز کاهش می دهد و می تواند به عنوان یک ستیزکننده قهار در مبارزه با سرطان عمل کند. این غله حاوی سلنیوم می باشد که می تواند سلول ها را ترمیم و از آن ها در برابر آسیب محافظت کند. 

تفاوت ظاهری جو دوسر با جو پرک

جو دوسر و جو پرک هر دو از خانواده غلات می باشند با این که از گیاه و دانه های متفاوتی می رویند. جالب است بدانید که جو پرک نیز مانند گندم به صورت خوشه ای رشد می کند، در حالی که جو دوسر دارای چندین گیاه است. این دو غلات در نحوه تولید و ظاهر تفاوت های فراوانی با یکدیگر دارند. گیاه جو دوسر، نازک و پهن به رنگ قهوه ای روشن می باشد و طعمی خامه ای و ملایم دارد در صورتی که گیاه جو پرک، گرد و پهن به رنگ قهوه ای تیره بوده و طعمی قوی تر و آجیلی دارد. تفاوت دیگر جو دوسر با جو پرک مربوط به شرایط آب و هوایی آن ها است. جو پرک در بیشتر نقاط جهان با هر نوع شرایط اقلیمی، معمولا قابل کشت است. این در حالی است که جو دوسر فقط در شرایطی که آب و هوای آن سرد و مرطوب باشد، رشد متعادلی خواهد داشت. 

 گیاه جو دوسر با جو پرک از نظر ظاهری تفاوت های بارزی دارد که به شما کمک می کند تا بتوانید به راحتی آن دو را از یکدیگر تشخیص دهید. جو دوسر نسبت به جو پرک، ساختاری باریک تر و کشیده تر دارد. از آن جایی که جو دوسر در دو جهت یکسان رشد می کند آن را به این اسم می نامند. در بدنه گیاه جو دوسر، برجستگی های تیزی وجود دارد که کار کردن با آن را کمی سخت می کند. تنوع جو دوسر نسبت به جو پرک در بازار بسیار بیشتر است؛ زیرا این ماده اشکال درشت و ریز بسیاری دارد، در صورتی که جو پرک تنها یک شکل دارد و از طعم خاصی نیز برخوردار نیست. 

تفاوت جو پرک با جو دوسر؛ خواص انواع جو و تفاوت های آنها

تفاوت جو دوسر با جو پرک در نحوه استفاده

جو پرک را نمی توان به صورت خام استفاده کرد. در واقع سیستم گوارشی انسان توانایی هضم این ماده غذایی را به صورت خام ندارد و ممکن است برای فرد مشکلاتی را ایجاد کند. در صورتی که از جو دوسر می توان به صورت خام نیز استفاده کرد. در واقع جو دوسر را می توان همراه با شیر، آب و آبمیوه به صورت خام مصرف کرد و نیازی به تفت دادن یا پختن ندارد. بهترین مدل مصرف جو پرک استفاده در غذا هایی چون آش، سوپ و… است که به صورت کامل پخته می شود. از جو دوسر می توان به عنوان غلات صبحانه استفاده کرد، در صورتی که جو پرک برای صبحانه جایگزینی مناسبی نیست. نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که جو دوسر باید حتما در تولید محصولاتی چون موسلی، گرانولا و غلات صبحانه استفاده شود تا مشکلات گوارشی و هضمی دیگری برای مصرف کننده، ایجاد نکند. 

تفاوت جو دوسر با جو پرک در طعم

یکی دیگر از تفاوت های جو دوسر با جو پرک در طعم و مزه آن ها می باشد. جو پرک، عطر و طعم خاصی ندارد؛ در مقابل، جو دوسر از مزه و عطر خاصی برخوردار است. از طرفی دیگر جو دوسر نسبت به جو های معمولی، لعاب بیشتری دارد. همچنین نمی توان جو پرک را به صورت خام استفاده کرد؛ زیرا سیستم گوارش، توانایی هضم آن را به صورت خام ندارد؛ در صورتی که از جو دوسر می توان در شیر یا آبمیوه های مختلف به صورت خام استفاده کرد. 

تفاوت جو دوسر با جو پرک از نظر رنگ

جو دوسر و جو پرک از نظر رنگ نیز با یکدیگر تفاوت دارند. جو دوسر، لبه ها و بافتی نرم دارد و رنگ آن کرم رنگ می باشد؛ در حالی که جو پرک، سفید رنگ است و رنگ زمینه با رنگ وسط آن در تضاد است. در بازار انواع مختلفی از جو دوسر ارائه می شوند؛ بنابراین می توانید از بین انواع طعم های آن، یک نوع مناسب را انتخاب کنید. به عنوان مثال نوع صبحانه جو دوسر، از نوع فوری آن، بافتی نرم تر دارد. همچنین جو دوسر، پوست کنده بوده و به راحتی قابل هضم می باشد در حالی که جو پرک سفت تر است و باید کاملا پخته شود تا به نرمی دلخواه برسد.

تفاوت جو پرک با جو دوسر؛ خواص انواع جو و تفاوت های آنها

تفاوت جو دوسر با جو پرک از نظر ارزش غذایی

جو دوسر با جو پرک از نظر ارزش غذایی نیز با یکدیگر تفاوت دارند. جو پرک، یکی از مهمترین اعضای خانواده غلات است که دارای مقادیر بالایی از فیبر و مواد معدنی و مواد مغذی فراوانی چون پروتئین ها و بتا گلوکن است. جو دوسر حاوی مواد مغذی چون تیامین، آهن و انواع آنتی اکسیدان ها می باشد. ویتامین های موجود در جو پرک حاوی ویتامین هایی مانند ویتامین A ویتامین E ویتامین K، فولات، تیامین، نیاسین، ریبوفلاوین، فیبر، کولین، پانتوتنیک اسید و ویتامین B6 است. به طور کلی جو دوسر و جو پرک حاوی مواد معدنی فراوانی چون منیزیم، فسفر، کلسیم، آهن، منیزیم، سدیم، پتاسیم، سلنیم، منگنز، مس و روی هستند. بنابراین بهتر است که این دو ماده غذایی مفید و سرشار از مواد مغذی فراوان را در برنامه غذایی خود بگنجانید. 

تفاوت جو دوسر با جو پرک از نظر شاخص گلیسمی

یکی دیگر از تفاوت های مهم جو دوسر با جو پرک در شاخص گلیسمی آن ها می باشد. ممکن است برای برخی از افراد این سوال مطرح شود که اصلا شاخص گلیسمی چیست؟ این شاخص در واقع مشخص می کند که غذا های حاوی کربوهیدرات با چه سرعتی و تا چه میزان می توانند قند خون را افزایش دهند. جو دوسر نسبت به جو پرک، شاخص گلیسمی پایین تری دارد؛ زیرا از فیبر بیشتری برخوردار است و سرعت هضم آن کندتر است؛ به همین دلیل افرادی که قصد مدیریت قند خون خود را دارند، باید به عنوان غلات مصرفی، جو دوسر را انتخاب کنند، مخصوصا افرادی که دچار بیماری دیابت هستند.

علاوه بر این، قرار دادن جو دوسر به صورت مستمر در برنامه غذایی سبب می شود تا سطح انرژی بدن، در حالتی پایدار قرار گیرد. شاخص گلیسمی جو پرک، از جو دوسر بالاتر می باشد یعنی جو پرک می تواند میزان قند خون را در افراد، با سرعت بیشتری افزایش دهد؛ ولی با این حال، جو پرک به عنوان یک غلات کامل برای مصرف روزانه، در نظر گرفته می شود. 

تفاوت جو پرک با جو دوسر؛ خواص انواع جو و تفاوت های آنها

سخن پایانی

وقتی که صحبت از غلات می شود، جو پرک و جو دوسر دو ماده غذایی سودمند و با ارزش هستند که اغلب در غذا های پخته شده، میز های صبحانه یا حتی سوپ های مقوی پیدا می شوند. این دو غله به عنوان دو نوع غذای اصلی که قرن هاست تمدن ها را تغذیه می کنند، تاریخ مشترکی دارند اما با این وجود، ویژگی های متمایزی نیز دارند که باید حتما مورد توجه قرار گیرند. تفاوت های میان جو پرک و جو دوسر بر ترجیحات غذایی، نوع آشپزی و اهداف سلامتی تاثیر می گذارند.

جو دوسر، کاهش دهنده کلسترول است و شاخص گلیسمی پایین تری دارد؛ به همین دلیل یک گزینه عالی برای انرژی پایدار و سلامت قلب است. از طرفی دیگر محتوای گلوتن و بافت جویدنی منحصر به فرد جو پرک، آن را به یک افزودنی دلچسب و فوق العاده برای وعده های غذایی تبدیل کرده است. این دو غله، طیف وسیعی از ویتامین ها و مواد مغذی فراوان را برای سلامت بدن ارائه می دهند و به داشتن یک رژیم غذایی متعادل نیز کمک می کنند. همچنین ترکیب غلات مختلف از جمله جو پرک و جو دوسر می تواند طیف وسیع تری از طعم ها و مواد مغذی را در اختیار شما قرار دهد که به معنای خوشمزگی بیشتر در کنار تغذیه اصولی و سالم تر است. 

مطالب مشابه را ببینید!

فواید استفاده از شکر بر زیبایی پوست (دستور تهیه 5 اسکراب شکر) 10 تا از مهم‌ترین فواید چهار مغز برای بدن انواع گریپ فروت چیست و خواص جالب آن کدام است؟ خواص هلیله سیاه گیاه دارویی؛ کاربردها، خواص درمانی و نحوه مصرف آن خواص روغن گردو؛ میزان مصرف روزانه، فواید بی نظیر و طرز تهیه روغن گردوی خانگی خواص انار؛ 20 فایده انار از کنترل دیابت و خاصت ضد سرطانی تا زیبایی پوست و مو خوراکی های ضد پیری؛ لیست 30 ماده غذایی که باعث جوانی و زیبایی شما می شوند خواص و مضرات زعفران؛ خواص کلی و درمانی زعفران خواص روغن رزماری؛ کاربرد های این روغن برای زیبایی، سلامت و روش تهیه آن همه چیز در مورد برنج قهوه ای؛ فواید مزایا و خواص آن