مهمترین خواص شیر؛ فواید، خواص و مضرات شیر برای سلامت بدن

شیر جزو لبنیات های بسیار مهم است که مصرف روزانه آن توصیه شده است. اما برخی با خوردن شیر (شیر کم چرب یا شیر پرچرب) دچار یبوست می شوند و نمی توانند آن را هضم کنند. ما در این مطلب به دنبال شرح فواید و مضرات شیر هستیم.

خواص شیر

مصرف روزانه شیر هم برای بزرگسالان و هم کودکان امری ضروری است. همانطور که خوب می دانید و اگر دقت کرده باشید کودکان با خوردن شیر بزرگ می شوند. شیر مادر نیز سرشار از کلسیم است و این کلسیم از بدن مادر گرفته می شود به همین دلیل است که مادران در دوران شیردهی باید کلسیم مصرف کنند و رژیم غذایی مناسبی داشته باشند.

همانگونه که می دانید و زیاد در مورد آن صحبت شده است، شیر منبعی غنی از کلسیم است که باعث استحکام استخوان ها و سلامت دندان ها شده، همچنین در پیشگیری از پوکی استخوان بسیار تأثیرگذار و مهم می باشد.

شیر علاوه بر کلسیم، دارای مقادیر کافی فسفر، پتاسیم و سدیم، ویتامین B2 می باشد. فسفر در ترمیم و رشد بافتی نقش مؤثری دارد. سدیم و پتاسیم نزی باعث تنظیم و تعادل در اسیدی و بازی بودن سلول های بدن می شود. همچنین شیر حاوی ۱۸ ماده از ۲۲ ماده ضروری برای بدن انسان است مثل: زینک، پروتئین، آهن، سلنیوم، ویتامینB6، ویتامین E، ویتامین K، ریبوفلاوین (ویتامین B2‌)، تیامین (ویتامین B1)، نیاسین و چربی می باشد.

جالب است بدانید که یک لیوان شیر حدود ۳۰ درصد از نیاز روزانه کلسیم در بزرگسالان را تامین می‌کند. همچنین پتاسیوم و منیزیوم که برای سلامت استخوان و دندان بسیار مهم هستند.

اگر دقت کرده باشید در بازار شیرهای کم چرب، نیم چرب و پرچرب موجود است که به افراد معمولی شیرهای کم چرب توصیه می شود اما افرادی که تحرک و فعالیت بدنی بالایی دارند مانند ورزشکاران، می توانند از شیرهای پرچرب استفاده کنند.

خواص و مضرات شیر

خواص و فواید درمانی شیر

  • برخی افراد به سندرم پیش از قاعدگی مبتلا هستند مثلاً دچار کمردرد، سردرد، افسردگی، اختلالات خلقی و از این جور قبیل موارد می شوند. شیر می تواند این علایم را کاسته و باعث تسکین دردهای پیش از قاعدگی شود.
  • باعث تقویت هوش در کودکان می شود.
  • شیر یک نوع احساس سیری را در فرد به وجود می آورد اما این بدان معنا نیست که باعث لاغری یا کاهش وزن شود بلکه فقط اشتها را کنترل می کند و باعث می شود که فرد از خوردن غذاهای چرب و ناسالم پرهیز و دوری کند.
  • از آنجا که شیر سرشار از کلسیم است موجب تقویت ناخن، دندان و موها شده و به داشتن استخوان و دندان هایی سالم کمک می کند.
  • اگر شیر را به همراه ویتامین A مصرف کنید باعث درخشندگی در موها می شود.
  • اگر شیر را همراه با ویتامین D مصرف کنید باعث استحکام دندان و استخوان شده و به تقویت رشد موها و جلوگیری از ریزش مو کمک شایانی می کند.
  • مصرف روزانه شیر فرد را از خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 (دیابت با سوخت و ساز بدن ارتباط مستقیمی دارد) در امان نگه می دارد.
  • طبق تحقیقات به عمل آمده در مورد شیر، اثبات شده است که مصرف روزانه شیر هم در بزرگسالان و هم کودکان باعث تنظیم فشار خون شده و فشار خون بالا را پایین می آورد.
  • از بروز بیماری سرطان، مخصوصاً سرطان روده بزرگ و سرطان پستان پیشگیری می کند. طبق تحقیقات صورت گرفته شده مردانی که در طی روز یک و نیم لیوان شیر مصرف می کنند، 35 درصد کمتر از دیگران احتمال دارد که به سرطان روده بزرگ مبتلا گردند.
  • باعث کاهش خطرات بیماری های قلبی ـ عروقی مخصوصاً در مردان می شود.
  • مصرف روزانه شیر کم چرب کلسترول بد خون را کاهش می دهد و میزان کلسترول خوب خون را بالا می برد.

روزانه چه مقدار شیر بنوشیم؟

  •  کودکان زیر 7 سال باید روزانه یک لیوان و نیم شیر استفاده کنند.
  • نوجوانان در سن رشد و بازه سنی 7 تا 12 سال باید دو لیوان شیر بنوشند.
  • پسرها در سن بلوغ به 3 لیوان شیر در روز نیاز دارند.
  • دختران در سن بلوغ به دو و نیم لیوان شیر در روز احتیاج دارند.
  • خانم های شیرده و باردار باید روزی 4 لیوان شیر در رژیم غذایی خود داشته باشند.
  • افراد بزرگسال روزانه 2 لیوان شیر نیاز دارند. البته به جای شیر می توان از مقادیر مشابه دیگر لبنیات نیز بهره برد.

آیا می توان شیر را از برنامه غذایی حذف کرد؟

شما هر موقع بخواهید می توانید آن را مصرف کنید اما از آنجا که دیرتر هضم می شود قبل از ورزش کردن توصیه نمی شود. در ضمن حذف شیر اصلاً کار درستی نیست. قبول داریم که شیر دارای مقداری لاکتوز است که هضم آن برای برخی افراد دشوار است. از آنجا که کلسیم موجود در ماست به شیر نزدیک است، این افراد می توانند ماست را جایگزین مصرف روزانه شیرشان کنند.

آیا شیرهای طعم دار خاصیت شیر خالص را دارند؟

طبق تحقیقات صورت گرفته شده، شیرهای طعم دار برای افرادی که طعم شیر را دوست ندارند و یا بچه هایی که برای خوردن شیر بهانه می تراشند، بسیار مناسب است. اضافه کردن میوه یا عسل به شیر چیزی از خاصیت این ماده مغذی کم نمی کند. البته اضافه کردن کاکائو به شیر تا حدی موجب عدم جذب کلسیم می شود. به همین خاطر پیشنهاد می کنیم در صورتی که مایل به استفاده از شیر کاکائو هستید، میزان کاکائو موجود در شیر را کمتر کنید و شیر کاکائوی رقیق بنوشید.

خواص و مضرات شیر

مضرات مصرف شیر

برخی افراد (که در کودکان بیشتر است) به شیر حساسیت دارند. از آنجا که به گاوهای شیرده آنتی بیوتیک می دهند این احتمال دارد که آنتی بیوتیک ها باعث ایجاد حساسیت در برخی افراد شود. به طور قطع می توان گفت که بیش از ۵ درصد کودکان به شیر حساسیت دارند که باعث بروز علائم روی پوست مثل اگزما و مشکلاتی مثل کولیت روده، یبوست یا اسهال می‌شود.

مصرف شیر در برخی افراد باعث بروز اسهال خونی در فرد می شود.

مصرف شیر در برخی افراد باعث تحریک پوست و بروز آکنه و جوش صورت می شود مخصوصاً در نوجوانان این مورد بیشتر دیده شده است. البته این در مورد همه مصداق نمی کند و فقط برخی افرادی که نسبت به شیرک تحریک پذیرتر هستند.

خس خس سینه و تنگی نفس در برخی افراد که به شیر حساسیت دارند بروز می کند.

مطالب مشابه را ببینید!

خواص هلیله سیاه گیاه دارویی؛ کاربردها، خواص درمانی و نحوه مصرف آن خواص روغن گردو؛ میزان مصرف روزانه، فواید بی نظیر و طرز تهیه روغن گردوی خانگی تفاوت جو پرک با جو دوسر؛ خواص انواع جو و تفاوت های آنها خواص انار؛ 20 فایده انار از کنترل دیابت و خاصت ضد سرطانی تا زیبایی پوست و مو خواص و مضرات زعفران؛ خواص کلی و درمانی زعفران خواص روغن رزماری؛ کاربرد های این روغن برای زیبایی، سلامت و روش تهیه آن همه چیز در مورد برنج قهوه ای؛ فواید مزایا و خواص آن خواص برنج سفید؛ ارزش غذایی، مواد معدنی موجود در آن و نحوه طبخ آن خواص سیب سبز؛ 30 خاصیت بی نظیر سیب سبز از تقویت معده تا تقویت بینایی همه چیز درباره خواص میوه خشک + روش های خشک کردن انواع میوه