مکان های دیدنی ارومیه؛ از پیست اسکی تا بازار تاریخی، دریاچه ها و پارک ملی سه سو

مکان های دیدنی ارومیه؛ از پیست اسکی تا بازار تاریخی، دریاچه ها و پارک ملی سه سو

ارومیه، شهری باستانی و زیبا در شمال غرب ایران، پر از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی است که هرساله گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. این شهر به دریاچه ارومیه، یکی از بزرگترین و زیباترین دریاچه‌های نمکی جهان، معروف است که یکی از مکان های دیدنی ارومیه است؛ اما ارومیه فقط به این دریاچه محدود نیست. این شهر دارای مکان‌های دیدنی دیگری نیز هست که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

پیست اسکی خوشاکو: یکی از مکان های دیدنی ارومیه

پیست اسکی خوشاکو: یکی از مکان های دیدنی ارومیه

یکی از مکان های دیدنی ارومیه، پیست اسکی خوشاکو است که در ۳۰ کیلومتری غرب ارومیه و در جوار روستایی خوش آب و هوا به همین نام قرار گرفته است. این پیست تنها پیست اسکی استان آذربایجان غربی است و به عنوان یکی از کانون‌های ورزش زمستانی در ایران شناخته می‌شود.

پیست اسکی خوشاکو در ارتفاع ۲,۸۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است و ۱,۲۰۰ متر طول دارد. این پیست دارای طبیعتی بی‌نظیر و پیست اسکی باکیفیتی است که همه ساله در فصل زمستان پر از گردشگران ایرانی و خارجی است. این پیست همچنین دارای امکان پیست روی چمن در تابستان است که با ۵۰ هزار مترمکعب و پوشش گیاهی مناسب، قابلیت استفاده را فراهم می‌کند.

مطلب مشابه: معرفی 20 جاده زیبا در ایران؛ نگاهی به زیباترین جاده های ایران با تصاویر

پیست اسکی خوشاکو: یکی از مکان های دیدنی ارومیه

امکانات پیست

پیست اسکی خوشاکو علاوه بر شیبی مناسب و منظره‌ای زیبا، امکاناتی از قبیل سه تله سیژ و یک تله آموزشی دارد. این پیست همچنین لوازم اسکی را با قیمتی مناسب اجاره می‌دهد. رستورانی در پایین پیست وجود دارد که چند نوع ساندویچ ساده، چای و نسکافه را به مشتریان عرضه می‌کند. ضمن اینکه در این مکان سرویس بهداشتی تعبیه شده است. در نزدیکی پیست خوشاکو، هتلی قرار دارد که امکان اقامت را برای گردشگران و ورزشکارن فراهم ساخته است. از این رو اسکی بازان و همچنین مربیان به راحتی می‌توانند در این هتل اقامت کنند.

دسترسی به پیست

پیست اسکی خوشاکو از طریق راه آسفالت قابل دسترسی است. پیست خوشاکو روزهای تعطیل از ساعات ۹ تا ۱۶ فعالیت می‌کند. در زمستان می‌توانید از بیرون پیست، تیوب اجاره کنید که بسیار هیجان انگیز و باصفا است. در مواقع سرد سال علاوه بر جاده منتهی به پیست، مابقی جاده‌ها نیز برفی هستند. از این رو حتما تجهیزات لازم نظیر زنجیر چرخ با خود به همراه داشته باشید که برای عبور و مرور دچار مشکل نشوید.

پیست خوشاکو دارای امکانات زیر است:

  • سه تله سیژ و یک تله آموزشی
  • اجاره لوازم اسکی با قیمت مناسب
  • رستورانی با ساندویچ، چای و نسکافه
  • سرویس بهداشتی
  • هتلی برای اقامت گردشگران و ورزشکاران
  • تیوب اجاره‌ای برای تفریح

پیست اسکی خوشاکو یکی از مکان های دیدنی ارومیه است که با دیدن آن، خاطره‌ای خوش و ماندگار در ذهن شما خواهد ماند. پس از این فرصت استفاده کنید و این پیست زیبا را از نزدیک ببینید.

بازار تاریخی ارومیه: یکی از شاهکارهای معماری ایرانی-آذری

بازار تاریخی ارومیه: یکی از شاهکارهای معماری ایرانی-آذری

یکی از این مکان های دیدنی ارومیه، بازار تاریخی ارومیه است که در بافت قدیمی شهر و کنار مسجد جامع ارومیه قرار دارد. این بازار که در دوره صفویه ساخته شد، در تاریخ ۲۲ خرداد ۱۳۶۲ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۶۳۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. این بازار یکی از شاهکارهای معماری ایرانی-آذری است که با طاق‌ها، گنبدها، تیمچه‌ها، سراها، حمام‌ها و مساجد خود، زیبایی و ظرافت خاصی را به نمایش می‌گذارد.

مطلب مشابه: حقایق جالب درباره تخت جمشید؛ عجایب و دانستنی های این مکان تاریخی

آدرس این بازار

بازار تاریخی ارومیه در مرکز شهر و در محدوده خیابان‌های امام، عسکرآبادی، اقبال و مهاباد واقع شده است. این بازار در حدود ۶۰ هزار متر مربع مساحت دارد و بالغ بر ۱۰۰۰ مغازه با کارکردهای مختلف و متنوع، هفت تیمچه و سرای نسبتا بزرگ، پنج حمام قدیمی و یک باب مسجد معروف به مسجد جامع را در خود جای داده است. این بازار همچنین دارای کنیسه‌ای مربوط به یهودیان منطقه است که در محله یهودیان واقع شده است.

بازار تاریخی ارومیه: یکی از شاهکارهای معماری ایرانی-آذری

قدمت تاریخی

بازار تاریخی ارومیه قدمتی به دوره صفویه می‌رسد. این بازار که در آن زمان به بزرگی امروز نبود، در دوران زندیه و قاجاریه بر وسعت و بخش‌های آن افزوده شد. این بازار در زمان شکل‌گیری به عنوان مرکز تجاری و اقتصادی شهر ارومیه و روستاهای اطراف نقش مهمی داشت. عمده واردات در آن زمان نفت بود که با شتر از قفقاز به بازار خوی و از آنجا به بازار ارومیه و تبریز انتقال داده می‌شد. این بازار همچنین محل برگزاری مراسمات مذهبی، فرهنگی و اجتماعی مردم ارومیه بود.

معماری این بازار زیبا

بازار تاریخی ارومیه دارای معماری ساده و ارزشمندی است که با اندک تفاوت‌هایی تقریبا در تمامی بازارهای سنتی ایران وجود دارد. این بازار به شکل مستطیل ناقص طراحی شده و سقف آن با طاق‌ها و گنبدهای پی در پی زینت داده شده است. این طاق‌ها و گنبدها علاوه بر زیبایی، نقش تهویه و روشنایی را نیز بر عهده دارند. مصالح تمام راسته بازار و چهارسوها از آجر انتخاب شده و اکثرا فاقد اندود ساده گچ هستند. هیچ گونه تنوعی از حیث تکنیک هنری مثل کاشی‌کاری، سنگ‌کاری و درب‌های قدیمی پرکار چوبی در بازار دیده نمی‌شود.

بازار تاریخی ارومیه امروزه همچنان یکی از مراکز خرید اصلی اهالی این شهر است و انواع صنایع دستی، لباس‌های محلی، غذاهای سنتی و اقلام تاریخی را به فروش می‌رساند. این بازار همچنین یکی از مقاصد گردشگران داخلی و خارجی است که با دیدن آن، خاطره‌ای خوش و ماندگار در ذهنشان خواهد ماند. این بازار با توجه به اهمیت تاریخی و معماری خود، در دسترس و مراقبت و بهسازی قرار گرفته است تا بتواند زیبایی و ظرافت خود را حفظ کند.

دریاچه مارمیشو: یکی از زیباترین دریاچه‌های ارومیه

دریاچه مارمیشو: یکی از زیباترین دریاچه‌های ارومیه

یکی دیگر از مکان های دیدنی ارومیه، دریاچه مارمیشو است که در ۴۵ کیلومتری غرب ارومیه و در دره‌ای نزدیک مرز ایران و ترکیه قرار دارد. این دریاچه دارای آبی شفاف و آبی است که در تضاد با آب نمکی دریاچه ارومیه است. این دریاچه محل زندگی انواع ماهی‌ها، پرندگان و گیاهان است و به عنوان یکی از مناطق حفاظت شده در ایران محسوب می‌شود.

مشخصات این دریاچه

دریاچه مارمیشو در ارتفاع ۱۶۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است و ۵ هکتار مساحت و ۶۰ متر عمق دارد. این دریاچه حدود ۵۰ تا ۶۰ متر عمق دارد که قزل‌آلاهای آن در میان مردم منطقه شهرت دارد. سرمنشا آب این رودخانه نازلوچای است که از کوه‌های بایبون و ستاره لوند سرچشمه می‌گیرد و در نهایت به تنگه‌ای بسیار سرسبز و دیدنی می‌رسد.

دریاچه مارمیشو: یکی از زیباترین دریاچه‌های ارومیه

ایجاد شدن به دلیل زلزله

نکته قابل‌توجه در مورد این دریاچه زیبا علت پیدایش آن است. بر اثر زلزله قسمتی از کوه ریزش کرده و سدی طبیعی به وجود آورده که باعث ایجاد دریاچه فعلی شده است. از آنجا که ساکنان قبلی مارمیشو مسیحیان بودند، این دریاچه نام خود را از رهبر این مسیحیان یعنی بنیامین مارشیمون گرفته است.

پوشش گیاهی و جانداران

پوشش گیاهی دریاچه مارمیشو از جمله درختان صنوبر، بلوط و گردو است که به شکل حفاظی طبیعی دور دریاچه را فرا گرفته‌اند. در کنار درختان بید و درختان گردو در منطقه، درختان بنه، عناب، گلابی، زالزالک، بادام، گز، صنوبر، سایر درختچه‌ها و انواع مختلف گون نیز در این محل به چشم می‌خورد که مکان مناسبی برای پرورش زنبور عسل محسوب می‌شود. از دیگر گونه‌های گیاهی مارمیشو می‌توان خارشتر، گزنه، زنبق، لاله کوهی، شیرین‌بیان، خشخاش، پیاز کوهی، بومادران، کاسنی، آویشن، کنگر و… را نام برد.

گونه‌های جانوری دریاچه مارمیشو از جمله خرس، روباه، گرگ، خرگوش، کبک، شاهین، بلدرچین و… است که در اطراف دریاچه و در جنگل‌های اطراف زندگی می‌کنند. این دریاچه به دلیل ماهیگیری بیش از اندازه در گذشته، اکنون ماهیگیری در آن ممنوع است و تنها می‌توان از زیبایی آن لذت برد.

مطلب مشابه: معرفی ۱۵ مورد از جاذبه های مشهد (جاهای تفریحی و مکان های دیدنی مشهد)

دریاچه ارومیه: یکی از بزرگترین و زیباترین دریاچه‌های نمکی جهان

دریاچه ارومیه: یکی از بزرگترین و زیباترین دریاچه‌های نمکی جهان

دریاچه ارومیه یکی از مکان های دیدنی ارومیه است که در میان دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی قرار دارد. این دریاچه بزرگ‌ترین آبگیر دایمی در آسیای غربی و دومین دریاچه آب شور دنیا است. این دریاچه دارای آبی شفاف و آبی است که در تضاد با آب نمکی دریاچه مارمیشو است. این دریاچه محل زندگی انواع ماهی‌ها، پرندگان و گیاهان است و به عنوان یکی از مناطق حفاظت شده در ایران محسوب می‌شود.

مشخصات دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه در ارتفاع ۱۲۶۷ متری از سطح دریا قرار گرفته است و ۵۲۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۱۶ متر بیشترین عمق دارد. این دریاچه حدود ۱۴۰ کیلومتر طول و ۵۵ کیلومتر عرض دارد و آب آن از ۶۰ رودخانه نظیر زرینه‌رود، باراندوز، شهر چای، نازلو، سیمینه‌رود، تلخه‌رود، گادر و زولا تامین می‌شود. سیمینه رود و زرینه رود از بزرگ‌ترین رودخانه‌های حوضه آبریز دریاچه هستند که نقش بسزایی بر میزان آب دریاچه دارند. بارش برف و باران و چشمه‌های درون دریاچه نیز در تامین آب دریاچه موثر بوده‌اند.

قدمت تاریخی آن

دریاچه ارومیه قدمتی به دوره تاریخی می‌رسد. این دریاچه در تاریخ ایران و جهان نقش مهمی داشته و شاهد رویدادهای تاریخی مهمی بوده است. این دریاچه در دوران باستان به نام خزایه، در دوران اسلامی به نام دریاچه کبود، در دوران صفویه به نام دریاچه شهریار و در دوران قاجاریه به نام دریاچه رضائیه شناخته می‌شد. این دریاچه در دوران جنگ جهانی اول و دوم محل عبور نیروهای بریتانیا و روسیه بود و در دوران جنگ ایران و عراق نیز محل عملیات نظامی مهمی بود.

مطلب مشابه: 10 مکان هیجان انگیز در جهان و ایران با ویدیو و تصاویر

دریاچه ارومیه: یکی از بزرگترین و زیباترین دریاچه‌های نمکی جهان

دریاچه ارومیه دارای زیبایی و ظرافت خاصی است که با دیدن آن، خاطره‌ای خوش و ماندگار در ذهن شما خواهد ماند. این دریاچه گاهی اوقات به رنگ سرخ و نارنجی درمی‌آید که این موضوع در نتیجه فعالیت موجودات میکروسکوپی در داخل آن است. در واقع با کاهش آب دریاچه و متعاقبا افزایش غلظت نمک، تعداد این موجودات افزایش می‌یابد که به پررنگ‌ترشدن سرخی دریاچه می‌انجامد. این دریاچه همچنین دارای ۱۰۲ جزیره است که جزیره شاهی بزرگ‌ترین و تنها جزیره مسکونی دریاچه محسوب می‌شود. این جزیره زیستگاه انواع گونه‌های گیاهی و جانوری است که برخی از آن‌ها منحصر به فرد و بومی این منطقه هستند.

منطقه حفاظت شده

دریاچه ارومیه از سال ۱۳۴۶ منطقه حفاظت‌شده اعلام شد و یونسکو در سال ۱۳۵۵ آن را به‌عنوان یکی از ۵۹ ذخیره‌گاه زیست کره دنیا و پارک ملی معرفی کرد. این پارک ملی دارای تنوع زیستی بالایی است که شامل انواع گونه‌های گیاهی، جانوری، آبزیان، پستانداران، پرندگان و خزندگان است. برخی از این گونه‌ها مانند گوزن زرد ایرانی، قوچ و میش ارمنی، فلامینگو، پلیکان، حواصیل و اردک در معرض خطر انقراض هستند. این پارک ملی همچنین دارای ارزش فرهنگی و تاریخی بالایی است که شامل انواع آثار باستانی، تاریخی و مذهبی مانند قلعه‌ها، کلیساها، مساجد، امامزاده‌ها، آرامگاه‌ها و مقبره‌ها است.

نکته: متاسفانه طی سالیان اخیر، به جز شوره زاری از نمک، از این دریاچه زیبایی چیزی باقی نمانده است. مسئولان وقت هم به وضعیت دریاچه رسیدگی نکردند و اوضاع این دریاچه بقدری خراب است که روز به روز امکان احیا شدن آن کمتر می شود.

کلیسای سنت ماری: یکی از شاهکارهای معماری ایرانی-ارمنی

کلیسای سنت ماری: یکی از شاهکارهای معماری ایرانی-ارمنی

کلیسای سنت ماری یکی از مکان های دیدنی ارومیه است که در محله ارمنیان قرار دارد. این کلیسا که در دوره صفویه ساخته شد، در تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۶۲ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۶۴۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. این کلیسا یکی از شاهکارهای معماری ایرانی-ارمنی است که با طاق‌ها، گنبدها، نقوش و تزئینات خود، زیبایی و ظرافت خاصی را به نمایش می‌گذارد.

محل این کلیسا

کلیسای سنت ماری در مرکز شهر و در کنار مسجد جامع ارومیه واقع شده است. این کلیسا در حدود ۱۰۰۰ متر مربع مساحت دارد و دارای یک ساختمان اصلی، یک باغچه و یک موزه است. ساختمان اصلی کلیسا دارای یک گنبد مرکزی و چهار گنبد کوچکتر در گوشه‌های آن است. گنبد مرکزی کلیسا از آجر ساخته شده و دارای ۱۲ پنجره است که نماد ۱۲ شاگرد عیسی مسیح هستند. گنبدهای کوچکتر کلیسا از چوب ساخته شده و دارای نقوش و تزئینات زیبایی هستند.

نقاشی های زیبا در کلیسا

دیوارهای داخلی کلیسا با نقاشی‌های دست ساز و رنگین تزئین شده‌اند که برخی از آن‌ها مربوط به دوره صفویه و برخی دیگر به دوره قاجاریه هستند. این نقاشی‌ها شامل تصاویر عیسی مسیح، مریم مقدس، شاگردان و پیامبران انجیل، صحنه‌های از کتاب مقدس و تاریخ مسیحیت هستند. این نقاشی‌ها با رنگ‌های زرد، سبز، آبی و قرمز رنگ آمیزی شده‌اند که نماد رنگ‌های پرچم ایران و ارمنستان هستند.

کلیسای تاریخی قدیمی

کلیسای سنت ماری دارای آثار هنری و تاریخی ارزشمندی است که در موزه کلیسا نگهداری می شوند. این آثار شامل انواع کتاب های قدیمی، اسناد، سکه ها، لوح ها، جام ها، ظروف، لباس ها، جواهرات و تصاویر هستند که برخی از آن‌ها به قرن های ۱۶ و ۱۷ میلادی برمی گردند. این آثار نشان دهنده تاریخ و فرهنگ ارمنیان ارومیه هستند که در طول قرون با ایرانیان همزیستی داشته‌اند.

پارک ملی سه سو: یکی از زیباترین پارک‌های ملی ایران

پارک ملی سه سو: یکی از زیباترین پارک‌های ملی ایران

پارک ملی سه سو یکی از مکان های دیدنی ارومیه است که در ۴۵ کیلومتری شمال شرق ارومیه و در میان کوه‌های سبلان و بزقوش قرار دارد. این پارک ملی در سال ۱۳۷۳ به عنوان یکی از مناطق حفاظت شده در ایران اعلام شد و در سال ۱۳۸۱ به عنوان یکی از پارک‌های ملی ایران معرفی شد. این پارک ملی دارای طبیعتی خیره کننده و گونه‌های متنوعی از حیوانات وحشی است که هرساله گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند.

مشخصات این پارک

پارک ملی سه سو در حدود ۱۰۰ هزار هکتار مساحت دارد و از سه بخش تشکیل شده است: بخش شمالی که در استان آذربایجان شرقی واقع شده و دارای آبشارها، چشمه‌ها، رودخانه‌ها و دریاچه‌های زیبایی است. بخش مرکزی که در استان آذربایجان غربی واقع شده و دارای جنگل‌ها، مراتع، کوه‌ها و دشت‌های سرسبزی است. بخش جنوبی که در استان آذربایجان غربی واقع شده و دارای کویر، تپه‌ها، چاله‌ها و گودال‌های عجیب و غریبی است. این بخش به دلیل شرایط آب و هوایی خشک و سرد، گیاهان و حیوانات کمتری دارد ولی می‌توان گونه‌هایی مانند گربه وحشی، روباه، سنجاب، موش صحرایی، عقاب، بوقلمون و… را در آن دید.

مکان های دیدنی ارومیه

سخن آخر

ارومیه یکی از شهرهای باستانی و زیبای ایران است که دارای جاذبه‌های تاریخی و طبیعی فراوانی است. این شهر با داشتن دریاچه ارومیه، دریاچه مارمیشو، پیست اسکی خوشاکو، کلیسای سنت ماری، پارک ملی سه سو و دیگر مکان‌های دیدنی، می‌تواند مقصدی مناسب برای گردشگران داخلی و خارجی باشد. این شهر همچنین دارای فرهنگ و تاریخ غنی است که بازتاب آن را در آثار هنری، معماری، صنایع دستی و غذاهای محلی خود می‌توان دید. این شهر با توجه به اهمیت خود، در دسترس و مراقبت و بهسازی قرار گرفته است تا بتواند زیبایی و ظرافت خود را حفظ کند. در این مقاله به بررسی مکان های دیدنی ارومیه پرداختیم که می توانید برای دیدن آنها به ارومیه سفر کنید.

مطلب مشابه: 15 مکان برتر گردشگری جهان که قبل از مرگ باید ببینید!

مطالب مشابه را ببینید!

مکان های گردشگری دزفول؛ لیست 20 جای دیدنی و تفریحی دزفول زیبا جاذبه های گردشگری ناشناخته در ایران مکان های گردشگری چابهار؛ 25 مکان تفریحی و دیدنی این شهر زیبا معرفی 20 جاده زیبا در ایران؛ نگاهی به زیباترین جاده های ایران با تصاویر کدام هتل‌های 5 ستاره کیش ارزان‌ترند؟ پرواز از شهر های زیبای ایران به کیش جزیره دلفین ها این رستوران های هتل خواجو اصفهان را از دست ندهید! مکان های خنک برای سفر در تابستان؛ مسافرتهای تابستانی به مکانهای خنک حقایق جالب درباره تخت جمشید؛ عجایب و دانستنی های این مکان تاریخی بازدید از این نقاط خاطراتی تازه و جدید را در ذهنتان به ثبت می‌ رساند