اصول سخنرانی عالی و موفق | نکات و اصول خاص برای داشتن بهترین سخنرانی

سخنرانی چه در جمع خانوادگی و چه جمع دوستان و حتی پشت تریبون اصول خاص خود را دارد که با استفاده از این اصول هم سخن ور خوبی میشوید و هم اعتماد به نفس بالاتری کسب میکنید گوینده باید بسته به زمان، مکان و تیپ شخصیتی افراد صحبت هایش را تنظیم کند و منظور خود را به خوبی به افراد برساند . به این دلیل می‌ گوییم که بسته به زمان و مکان صحبت خود را تنظیم کند چرا که سخنرانی برای برخی افراد مانند مدیران و رهبران سازمان نباید زیاد طولانی باشد و بوید به صورت مختصر منظور خود را به فرد شنونده برسانید. برای برخی از افراد نیز باید سخنرانی خود را از جزئیات تا کلیات ادامه دهید و برای برخی دیگر نیز باید میانه رو باشید.

سخنرانی بالاترین مهارت ارتباطی محسوب می‌ شود چون شما در زمان واحد با چندین نفر صحبت می‌ کنید و بازخورد میگیرید و حتما باید مفهوم حرف هایتان مشخص باشد. قبل از صحبت کردن در جمع باید از قبل ردی عزت نفس، اعتماد به نفس و فن بیان خود کار کرده و آنها را تقویت کنم همچنین باید بر روی کنترل استرس سخنرانی نیز کار کرده باشیم.

اگر یک سخنرانی یکنواخت و کسل کننده داشته باشید کم کم حوصله مخاطب شما سر رفته و آنها فقط منتظر این می‌ شوند که سخنرانی شما هرچه سریع تر پایان یابد. اینکه زمانی که شما توجه مخاطب را از دست می‌ دهید تقریبا غیر ممکن است که دوباره آن را جذب کنید.

اصول سخنرانی عالی

حتی اگر برای یک بار ارائه و سخنرانی بدی داشته باشید برای همیشه در یاد ها باقی خواهد ماند.

اگر مطالب و موضوع مورد نظر را به صورت شفاهی ذکر میکنید لازم است که مطالعه کافی داشته باشید. و به خاطر سپردن مطالب نیاز به برنامه زیری دارد.

زمانی که شخصی ارائه خود را به نحو احسنت انجام می‌ دهد این تصویر را در ذهن بیننده و شنونده به وجود می آورد که او فردی لایق و با اعتماد به نفس است ،این نوع افراد معمولا قابل توجه هستند و به راحتی شناسایی می‌ شوند و این ارائه خوب می‌ تواند تاثیر بسزایی در شغل شما داشته باشد.

اصول سخنرانی عالی و موفق

برای یک سخنرانی خوب باید از اصول سخنرانی عالی پیروی کنید:

درک مخاطب:

تنها زمانی میتوانید سخنرانی خوبی داشته باشید که مخاطب خود را بشناسید، درک مخاطب یکی از ویژگی های اساسی در سخنرانی عالی است که باید ویژگی های زیر را در نظر بگیرید.

مشخصات:

اینکه مخاطبان شما چه کسانی هستند و چه عامل مشترکی آنها را اینجا جمع کرده است.

نیاز ها:

اینکه چرا در ارائه شما شرکت کرده اند و پس از پایان ارائه از شما چه چیزی انتظار دارند .

انتظارات:

چه انتظاری از محتوی سخنرانی و مدت ارائه شما دارند.

خواسته ها:

از سخنرانی و ارائه شما چه می‌ خواهند، هدفشان چیست افزایش دانش ،یادگیری ،سرگرمی و…و اینکه شما چطور می‌ توانید پیام خود را با علایق آن‌ ها مرتبط کنید.

دانش کنونی:

تا چه اندازه باید توضیحات فراهم کنید و باید چه پیش فرض هایی داشته باشید.

آماده سازی محتوا

بعد از شناخت مناسب از مخاطب باید تعیین کنید که برای سخنرانی چه چیزی را ارائه دهید و باید به نکات زیر دقت کنید.

برای پوشش دادن همه چیز تلاش بیهوده  نکنید

راز یکنواخت بودن و خسته کردن اطرافیان این است که همه چیز را تحت پوشش خود قرار دهید و بخواهید در مورد همه چیز صحبت کنید. متن و محتوی انتخاب کنید که نکات مهم را پوشش دهد و افکار ،بحث ها و سوالات را برانگیزاند. و فضایی برای مخاطبان ایجاد کنید که از این مطالب در زندگی خود نیز بهره ببرند.

با ضربه ای عالی شروع کنید

شما فقط چند دقیقه در ابتدای ارائه فرصت دارید تا مخاطبان را به خود جلب کنید و آنها را درگیر خودتان کنید .بنابر این این فرصت کوتاه را صرف ارائه پیش گفتار نکنید و با مخاطب خود ارتباط سریع برقرار کنید و نکات مهم را ذکر کنید تا افراد را مشتاق تر کنید.

هدفتان را روشن کنید

بهتر است در ابتدای کار درمورد اینکه قصد ارائه چه مطالبی را دارید صحبت کنید .اگر در همان ابتدا هدف را ذکر کنید دیگر مخاطبان تا زمان نتیجه گیری منتظر نخواهند ماند و به آنها کمک می‌ کند تا متمرکز باقی بمانند .با این کار آنها قادر هستند که همه بحث های اثباتی شما را بشنوند.

باید اصل دسته بندی را رعایت کنید و برای ارائه خود ۶ تا ۷ نکته کلیدی در نظر بگیرید.

  • داستان بگویید ،مقایسه کنید و مثال بزنید .و ترکیبی از انواع محتوا داشته باشید تا توجه مخاطب را جلب کنید.
  • در صورت نیاز ایده های خود را به صورت منطقی ثابت کنید.
  • نمایی کلی از مباحث تهیه کنید
  • یک نتیجه گیری که شمال خلاصه سخنرانی باشد تهیه کنید و توجه داشته باشید که سخنرانی خود را با سئوالی که باعث ایجاد بحث جدید می‌ شود تمام کنید.

اسلاید ها

اگر ارائه شما طولانی باشد به لوازم کمکی همچون پاورپوینت و … برای جلب توجه مخاطب نیاز دارید. یک مرز کوتاه بین جلب توجه مخاطب و پرت کردن حواس آنها از بحث وجود دارد. به نکات کلیدی زیر دقت کنید:

  • اسلاید ها باید ساده و قابل درک و فهم باشند.
  • اسلاید ها با ارائه شما نباید برابر باشد و فقط باید به بحث شما ارزش دهد و یا آن را خلاصه کند.
  • در ابتدای توضیح ب مفهوم کلی شروع و سپس وارد جزئیات می‌شویم.
  • از نمودار ها ، اشکال ساده و جدول ها استفاده کنید.
  • برای پر کردن اسلاید ها از تصاویر استفاده نکنید فقط در صورتی که تصاویر مفهومی باشند.
  • از تصاویر با تضاد بالای رنگی استفاده کنید.

سبک ارائه

نحوه ارائه شما خیلی مهم است و ممکن است تاثیر خوب و یا بد بر روی  شنونده بگذارد .به نکات زیر توجه کنید.

  • از حرکات دست هنگام سخنرانی استفاده کنید .اما برای رساندن معنا و برای راحتی خودتان نه بی هدف.
  • پس از ارائه اسلاید ها و ذکر نکات کلیدی کمی مکث کنید.
  • از پشت تریبون خارج شوید و با مخاطبان ارتباط برقرار کنید.
  • بلند صحبت کنید تا همه افراد صدایتان را بشنوند.
  • به مدت ۳ الی ۵ ثانیه ارتباط چشمی برقرار کنید.
  • صبور باشید و به مخاطبان خود این حس را منتقل کنید که سخنانتان برایتان مهم است.

زمانی که ارائه خود را با اعتماد به نفس و مقتدرانه ارائه میکنید مخاطبانتان به شما توجه می‌ کنند و شما را فردی به شمار می آورند که ارزش توجه دارد.

کنترل محیط

با برنامه ریزی دقیق و آمادگی می‌ توانید مشکلات را به حداقل برسانید اما هرگز نمی‌ توانید عوامل مشکل زا را به حداقل برسانید.

تمرین

از مهم ترین اهداف این است که سخنرانی خود را دون یادداشت انجام دهید اما در غیر این صورت سعی کنید که با مطالب ارتباط کامل برقرار کنید. قبل ارائه جلوی آینه و یا جلوی دوربین تمرین کنید .و ارائه شما باید راحت و بی تقلا باشد.

روشنایی

وقتی فضا تاریک باشد بیشتر تمرکز افراد بر روی صفحه نمایش است و شما از دید رس خارج میشوید همچنین احساس خواب را به مخاطبان خود انتقال می‌ دهید.

برنامه جایگزین

برای هر اتفاقی که ممکن است خواسته و یا نا خواسته بی افتد برنامه ریزی جایگزین داشته باشید.

لباس مناسب بپوشید

ظاهر افراد در جدی گرفته شدن خیلی اهمیت دارد و لباس خود را باید با توجه به موقعیت انتخاب کنید.

مقررات سئوال

بگذارید شنونده بداند چه زمانی باید سئوال بپرسد تا سخنرانی شما را قطع نکند.

آخرین تاثیر گذاری ها و  اولین آنها بسیار مهم است، سخنرانی خود را به موقع شروع و تمام کنید.

مطالب مشابه را ببینید!

خودشناسی چیست؟ همه چیز در مورد اصول Self-knowledge ویژگی های زنان موفق؛ دلایلی که باعث موفقیت زنان می شوند پیام تبریک موفقیت فرزند + جملات ویژه تبریک موفقیت فرزند در تحصیلات و مسابقه معنی ایکیگای در زندگی و پیدا کردن ایکیگای درونی خود پند حکیمانه + سخنان ارزشمند و جملات قصار از بزرگان جهان بهبود مکالمات انگلیسی؛ 25 روش برای افزایش مهارت زبان انگلیسی ده قانون انیشتین برای زندگی بهتر؛ نکات آموزنده از این دانشمند هدیه روز پدر؛ راهنمای انتخاب بهترین هدیه برای روز پدر و مرد روش‌های ایجاد انگیزه؛ چگونه به انسانی با انگیزه و با هدف تبدیل شویم؟ معرفی زنان موفق ایرانی در تمامی حوزه ها (از قدیم تا به حال)