گیاه زاموفیلیا؛ راهنمای جامع برای داشتن گیاهی شاداب و خوش شانس
برای شما علاقهمندان به گلوگیاه و باغبانی، این بار سراغ گیاه زاموفیلیا رفتیم، نماد شادابی، خوششانسی و معروف به نخل زمردی که در قرن هجده به لطف هلندیها، از شرق آفریقا سفر کرد و به اروپا آمد و امروزه در ایران کموبیش در محل کار و خانههایمان پیدا میشود، بخصوص که مراقبت و نور و آب کمی نیاز دارند، اگر میخواهید درباره گیاه زاموفیلیا بیشتر بدانید یا قصد دارید آن را به خانهتان اضافه کنید؛ اما دو دل هستید، این مقاله برای شماست، تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا با طریقه قلمهزدن زاموفیلیا و با فواید گل زاموفیلیا آشنا شوید و در ادامه به سؤالات رایج کاربران پاسخ دهیم، مطمئناً شما هم مثل ما عاشق این گیاه زیبا خواهید شد، چون نفسکشیدن کنار گیاه زاموفیلیا چیز دیگری است.
فهرست موضوعات این مطلب
فواید گل زاموفیلیا، هشت ویژگی شگفتانگیز!
زاموفیلیا موردعلاقة دوستداران باغبانی و گلوگیاه است، بافت براق، تیره و شاداب آن معروف است، اما درعینحال برای نگهداری بسیار راحت است، پیشنهاد میکنیم اگر میخواهید گیاهی به خانه یا محل کارتان اضافه کنید و تجربه باغبانی و نگهداری گلوگیاه را ندارید سراغ این گیاه بروید، ارزش نمادین (خوششانسی) بالایی دارد و به تصفیه هوای محیط کمک میکند.
مقاومت در برابر نور کم
شماره یک: گیاه زاموفیلیا معروف به zz ، بومی شرق آفریقا در برابر شرایط خشک و کمنور بسیار مقاوم است و همین موضوع یکی از عواملی است که آن را محبوب کرده است. برگهای براق گیاه روی ساقههای راست و کمانی رشد میکند و نگاهی گرمسیری به هر اتاق میاندازد. برگ آن سبز تیره و براق است، با یک بیضی جذاب. ساقهها ضخیم هستند و تا ارتفاع یکمتری رشد میکنند و قد میکشند.
زیبایی بخشیدن خاص به محیط
شماره دو: سرشار از کریستالهای کلسیم اگزالات است که نباید توسط انسان یا حیوانات خانگی مصرف شود. اما ظاهر خانه و سلامتی را بهبود میبخشند و بین دوستداران گلوگیاه به گیاهی پر زرقوبرق شناخته میشود که بهراحتی جای خودش را پیدا میکند و در میان بقیه گیاهان به زیبایی میدرخشد.
مطلب مشابه: کودهای مورد نیاز گیاهان آپارتمانی: بهترین کودها برای رشد گیاهان داخل خانه
نیاز به مراقبت کم
شماره سه: به مراقبت کمی نیاز دارد، واقعاً خشکشدن گیاهان محبوبمان قلبمان را آزرده میکند، اما زاموفیلیا شاید بهخاطر طبیعت بخشندهشان و با کمی دقت و توجه لازم، میتوانند سالها زندگی کنند. بر خلاف بسیاری از گیاهان دیگر، این گیاهان با نگهداری کم هم سرزنده هستند و میتوانند خاک خشک و شرایط نور کم را تحمل کنند و نیازی به هرس بیش از حد ندارند.
مقاوم در برابر خشکسالی
شماره چهار: شرایط خشکسالی را به لطف ریزومهای محکم و شاخ و برگهای ضخیم و اسفناجی مانند که رطوبت را به طور مؤثر ذخیره میکند، تحمل میکنند. این به این معنی است که اگر روزی فراموش کردید آن را آبیاری کنید نگران نباشید؛ چون تحمل میکند و حالش خوب خواهد بود، به طور معمول هر چهار یا پنج هفته وقتی خاک گلدان خشک شد به آب نیاز دارد.
رشد سریع ندارد!
شماره پنج: انتظار رشد سریع زاموفیلیا را نداشته باشید. آنها بهکندی رشد میکنند، آهنگ رشد ملایم و آهستهای دارند، در واقع، تنها یک یا دو بار در هر فصل (بهار و تابستان)، به کمی کود گیاهی رقیق شده، نیاز دارند. به آنها فرصت بدهید چراکه روند طبیعی آنها همین است.
مطلب مشابه: نگهداری و پرورش گیاه کروتون + روش های تکثیر این گیاه زیبا
دماهای خیلی پایین برای گیاه مضر است
شماره شش: محدودهای از درجه حرارت و رطوبت را تحمل میکنند. آنها در شرایط متوسط داخل ساختمان بهخوبی رشد میکنند (اما دمای زیر هفت درجه سانتیگراد را دوست ندارند) و به رطوبت خاصی هم نیاز ندارند. علاوه بر این، به طور معمول مشکلات زیادی با آفات و بیماریهای شایع قارچی یا انگلی ندارند و بسیار مقاوم هستند. البته هنگام دستزدن به گیاه زاموفیلیا حتماً دستکش بپوشید. شیره گیاه حاوی کریستالهای اگزالات کلسیم است که میتواند باعث تحریک پوست و چشم شود.
تصفیه کننده قوی هوا
شماره هفت: تصفیه هوای محیط بهوسیله گیاهان آپارتمانی همواره محبوب بوده است. در سال 1989، ناسا یک تحقیق جدید منتشر کرد که توانایی شگفتانگیز گیاهان – برگها، ریشهها، خاک و میکروارگانیسمها – را برای حذف آلایندههای هوا شرح میداد. از جمله آلایندههایی نظیر دود سیگار، حلالها، مواد شیمیایی و ترکیبات آلی فرار مانند بنزن، فرمالدئید، زایلن، تولوئن و تریکلرواتیلن و (البته) دیاکسیدکربن یا CO2 که در محیطهای سربسته به فور یافت میشود. گیاهان برای فیلترکردن و تمیزکردن هوای داخل ساختمان گزینة فوقالعادهای هستند و بهویژه زاموفیلیا در یک مطالعه در سال 2014 مقایسهای بر روی 15 گیاه آپارتمانی مختلف با توانایی حذف مواد زائد از هوای آلوده انجام شد که نشان داد گیاه زاموفیلیا یا همان ZZ به بهترین شکل مواد شیمیایی را تصفیه میکند و برای تنفس ما هوای سالمتری میسازد.
مطلب مشابه: پرورش دیفن باخیا، اطلاعات در مورد تکثر و نگهداری این گیاه زیبا
نیاز به نور غیر مستقیم
شماره هشت: این گیاه زیبا و زمردی، مایل به دریافت نور غیرمستقیم است و چراکه نور مستقیم خورشید برگهایشان را میسوزاند، برای اتاقخواب یا نقاطی از خانه که در معرض تابش مستقیم نور خورشید نیستند گزینة ایدهآلی است.
رابطه بین گیاه زاموفیلیا و افسردگی
علاوه بر ظاهر زیبا و شاداب، مطالعات فراوانی نشان داده است که گیاهان میتوانند شما را شاداب کنند، احاطهشدن توسط گیاهان و کار با گیاهان، استرس و اضطراب، افسردگی را کاهش میدهد و خلقوخو را بهبود میبخشد.تأثیری که بر روی روحیه و کاهش افسردگی دارند هفتبرابر قرصهای افسردگی است.
علاوهبرآن، زاموفیلیا بهرهوری، بهبود نگرش و خلاقیت، احساس رفاه و خلاقیت را 15 درصد افزایش میدهد. در انتخاب آن برای محل کار یا خانهتان شک نداشته باشید. عملکرد شناختی را بهبود میبخشد.
عملکرد شناختی ذهن شامل تواناییهای متعدد عملکرد مغز انسان، مانند یادگیری، تفکر، استدلال، توجه، حل مسئله و تصمیمگیری است. داشتن چند گیاه آپارتمانی عملکرد شناختی ذهن را بهبود میبخشد و آرامشبخش خواهند بود.
بهخاطر بهرهگیری از نوع خاصی از فتوسنتز زمانی که خورشید غروب میکند، میتواند CO2 را مصرف کند، پس برای اتاقخواب یک گزینة ایدئال است.
استفاده دارویی از گیاه زاموفیلیا
ریشه گیاه زاموفیلیا غنی از استروئید، تری تر ترپنوئیدی، فلاونوئید و پلیفنول هستند. این عصاره همچنین یک منبع آنتیاکسیدان است و در کشور تانزانیا از آب آن برای درمان گوشدرد استفاده میشود. محلیها همچنین از کل گیاه برای درمان بیماری التهابی Mshipa استفاده میکنند. برگهای این گیاهان همچنین توسط بومیها در جنگلهای غنا برای درمان بیماریهای معده مورداستفاده قرار میگیرند.
طریقه قلمهزدن زاموفیلیا
طریقه قلمهزدن زاموفیلیا بسیار آسان است، کمی صبوری میخواهد، یکی از ویژگیهای شگفتانگیز گیاهان، نحوة تولد و زایش آنهاست، زاموفیلیا علیرغم اینکه بومی شرق افریقاست، اما میتواند بهخوبی خود را با محیطهای خشک و بی آب و بینور سازگار کند و برای تنفس پاکتر و زیبایی بخشیدن به محیط حسابی بخشنده و سخاوتمند است.
برای تکثیر زاموفیلیا کافی است روش زیر را دنبال کنید و البته برای شناخت ساقههای سالم تیزبین باشید. این روش 6 تا 9 ماه زمان میبرد؛ اما کار سختی نیست، ارزش این صبر را دارد، شما میتوانید تعداد بیشتری از آن داشته باشید یا به دوستان و عزیزانتان هدیه دهید.
روش قلم زدن این گیاه
گام اول، با استریلیزه کردن گلدانی مناسب شروع کنید، تا بدون آلودگی بتوانید آن را پرآب کنید و یک ساقة کامل با برگههای، سالم را درون آن قرار دهید. برای شناسایی یک ساقة سالم به دنبال ساقهای بدون پوسیدگی، خراش و برگهای گوشتی تیره و شادابتر باشید. برگهای پایینی را جدا کنید تا فقط ساقه و برگهای بالایی درون گلدان قرار گیرند.
گلدان را در نقطهای در دمای اتاق قرار دهید که در معرض نور غیرمستقیم قرار دارد. برای جلوگیری از رشد باکتریها حداقل هفتهای یکبار آب را عوض کنید. ریشهها باید در عرض شش تا نه ماه شکل بگیرند. در آن زمان، شما میتوانید گیاه را در یک ظرف با مخلوط مناسب خاک زهکشی قرار دهید.
ریشههای گیاه زاموفیلیا شبیه سیبزمینی است. آنها از هم جدا میشوند و محل ذخیره آب هستند، یکی از مزایای این ریشههای سیب زمینی مانند، ذخیرۀ آب است و علت اینکه تحمل خشکسالی را دارد.
علت پوسیدگی ساقه زاموفیلیا و مرگ نا به هنگام گیاه، خاک زهکشی نشده در کنار آبیاری بیش از حد است، آب باید بتواند بهراحتی از گلدان خارج شود.
مطلب مشابه: اطلاعات در مورد گیاه حسن یوسف | نگهداری، پرورش و تکثیر این گیاه زیبا
تکثیر زاموفیلیا از طریق برگ
ابتدا چند برگ سبز و شاداب گیاه را با تیغ تمیز و استریل ببرید، بعد ساقه را از قسمت پایین آن را در خاک پیت ماس شده قرار داده روی گلدان را با پلاستیک بپوشانید تا محیطی گلخانهای ایجاد شود، سطح خاک را یک روز در میان مرطوب کنید و بعد از رشد عادی و ریزوم دار شدن گیاه، آن را به گلدان مناسبی انتقال دهید.
علت رشدنکردن زاموفیلیا
انتظار برای رشد و شکوفایی گیاهی که هر روز از آن مراقبت میکنید و به آن دلبستهاید، بسیار زیباست اما گاهی علیرغم همه توجه و محبتی که دارید زاموفیلیا قصد رشد و شکوفایی ندارد، به نکات زیر توجه کنید ببینید کدام یک را فراموش کردهاید.
خاک بدون زهکشی و خاک سبکی چون پیت ماس، برگ خشک شده و تفاله چای و غیره برای رشد زاموفیلیا ضروری است، خاک زهکشی شده حاوی مقدار مناسبی از کاه است که هیچ آب اضافهای را در گلدان باقی نمیگذارد.
یک خاک مناسب، زهکشی و غنی شده در عرض دو یا سه روز خشک میشود، تقریباً نیاز به کود را به کمترین حد میرساند و تمام رشد و نموی هر گیاهی به کیفیت خاک آن بستگی دارد. قبل تهیه کود خاک آن را بررسی کنید.
و در آخر علت رشدنکردن گیاه زاموفیلیا، بستهشدن منافذ برگهاست! گردوغبار محیط روی برگها مینشیند و راه تنفس گیاه را میبندد پس هر هفته بهآرامی و با یک دستمال تمیز برگها را تمیز کنید.
آبیاری گل زاموفیلیا
آبیاری گل زاموفیلیا کمی توجه و دقت میخواهد، بله میانة گیاه زاموفیلیا با آب زیاد دوستانه نیست، آبیاری آن به فصل و آبوهوای شهر شما بستگی دارد. برای مثال در شهرهای شرجی و محیطهای مرطوب بعد از خشکشدن کامل خاک و هر دو هفته یا سه هفته یکبار آبیاری کافی است. هنگام بیآبی زاموفیلیا، برگها و ظاهر گیاه هیچ تغییری نمیکند و فقط باید به خاک دقت داشته باشید. روزهایی از سال به دلیل رطوبت بیشتر، گیاه به آبیاری کمتری نیاز دارد؛ مثلاً ماههای اردیبهشت و آبانماه. در بعضی از روزها نیاز به آبیاری بیشتر است و با تستکردن میزان خشکی خاک میتوانید زمان آبیاری را متوجه شوید.
در کنار توجه به زمان آبیاری گل زاموفیلیا برای هر گیاهی، گلدان همان خانة اوست، تهیة گلدانی که در کف آن سوراخهایی وجود داشته باشد تا آب اضافه از کف آن خارج شود بسیار مهم است نه صرفاً یک گلدان زیبا، علاوهبرآن باید دیوارة گلدان در برابر سرما و گرما عایق مناسبی داشته باشد، ریشههای فضای کافی برای رشد و تحرک داشته باشند، گلدانهای پلیمری با اندازة مناسب برای رشد گیاه انتخاب خوبی است.
زمان گلدهی زاموفیلیا
گلدهی زاموفیلیا در اسفندماه یا مرداد شروع میشود، برای افزایش رشد توصیه میشود، شاخة گل را از انتها جدا کنید تا تمرکز گیاه روی تقویت ریشههایش باشد و سرعت رشد گیاه کم نشود.
رشد سریع زاموفیلیا
برای رشد سریعتر زاموفیلیا از محلول رقیق شده قرص آسپرین یا قرص الایدی استفاده کنید. برای مقاومت بیشتر در برابر افت، از کود خاک پتاس غنی شده با پتاسیم یا کود آهن استفاده کنید. کود فسفر سرعت رشد گلدهی و پاجوشهای ساقه را بیشتر میکند و در کنار آن برای رشد طولی گیاه و تعداد برگهای بیشتر از کود نیتروژندار استفاده کنید.
در کنار آبیاری مناسب و درست، هرس منظم و بهموقع و جداکردن قسمتهای مرده و زرد و گلدانی مناسب سبب میشود این گیاه دوستداشتنی سریعتر رشد کند.
جمعبندی
گیاه زاموفیلیا گیاهی صبور، مقاوم و شاداب است، حواستان باشد نور مستقیم دشمن زاموفیلیا است و آونگها و برگهای گیاه را میسوزاند پس بههیچوجه نباید تابش نور مستقیم خورشید را ببیند، مراقبت کمی نیاز دارد، میتواند جلوه تازهای به محیط بدهد و برگها و ساقههای زیبا و شادابی دارد، برای کاهش استرس و رفع آلودگی هوا بسیار پیشنهاد میشود و درعینحال برای هدیه به یک دوست یا شروع باغبانی یک گزینة ایدئال است.
نگهداری گیاه زاموفیلیا آسان و به کمی دقت در زمان آبیاری نیاز دارد، گفتیم که بسته به شرایط آبوهوایی شهر شما هر دو یا سه هفته و وقتی خاک گلدان خشک شد، آبیاری لازم دارد، نهتنها گیاه زاموفیلیا بلکه هر گیاه دیگری به یک گلدان مناسب با سوراخهای کافی در کف و خاک زهکشی شده نیاز دارد، انرژی، صبر و توجه شما برای مراقبت از گیاهتان بهصورت تصفیه هوای محیط و کاهش استرس به شما برمیگردد.
برای محیط کاری یا اتاقخوابتان گزینه مناسبی میتواند باشد از طرفی زیبایی و شادابی برگها و ساقههای کمانی آن جلوه دیگری به محیط میبخشد. در انتخاب آن شک نکنید.
مطلب مشابه: رشد و نگهداری گیاه دراسنا و اطلاعات در مورد تکثیر و پرورش این گیاه آپارتمانی