شکل مدفوع نشانه چیست؟؛ تغییر شکل مدفوع علامت چیست؟

مدفوع تنها دفع مواد زیاد از بدن نیست، بلکه رنگ و شکل آن نیز می تواند نشان از سلامت و یا وجود بیماری یا اختلال در بدن شما باشد.

تغییر شکل مدفوع نشانه چیست؟

تغییر شکل مدفوع

قبل از هر چیز باید بدانید که رنگ و شکل مدفوع طبیعی و سالم چگونه است؟ اگر مدفوع شما نرم و قهوه ای رنگ باشد و به راحتی دفع شود، نشان از سلامت شما دارد و این نوع مدفوع طبیعی و نرمال بوده، جای نگرانی نیز وجود ندارد.

شما از زمانی که غذا می خورید تا زمانی که دفع شود سه روز طول می کشد تا این مواد زاید دفع شوند و اگر در کمتر از این مدت زمان مواد زاید دفع شوند رنگ مدفوع به سبزی خواهد زد.

اما ممکن است که مدفوع شما از این شکل و حالت خارج شده و به اشکال دیگری در بیاید که شما باید آن را جدی گرفته و به دنبال علت آن باشید.

مدفوع تکه تکه

اگر شما مدفوع تان از حالت نرمال خارج شده و به سختی اجابت مزاج دارید، به دنبال علتش باشید. اگر مدفوع تان به صورت تکه تکه و گلوله ای باشد، بدان معناست که بدن شما با کمبود فیبر مواجه شده و اخطار نوعی از یبوست در شما می باشد. بیشتر افرادی که رژیم غذاییشان بر پایه پروتئین و کاهش مصرف کربوهیدرات باشد مدفوع شان به این شکل می شود. کافی است که رژیم غذایی تان را منظم کرده و فیبر کافی به بدنتان برسانید تا مدفوع تان به حالت عادی برگردد.

مدفوع باریک

مدفوع باریک را جدی بگیرید، زیرا نشان از خطر ابتلا به سرطان روده و یا وجود پولیپ در شما است. زمانی که  توده در مسیر روده انسداد ایجاد کند باعث می شود که مواد زاید باریک تر از حد طبیعی خارج شوند. اگر مدفوعتان به این شکل است حتماً به پزشک مراجعه کنید.

تغییر شکل مدفوع نشانه چیست؟
همچنین بخوانید: درمان یبوست ـ علائم و علت تکرر ادرار

مدفوع چرب و بودار

زمانی که بدن شما برای جذب چربی با مشکل مواجه شود، این چربی را از طریق مدفوع دفع خواهد کرد و بسیار بدبو و نامطبوع خواهد بود. بیماریهای شکمی اصولا باعث بروز اختلال در جذب می شود . نوع تغذیه نیز می تواند این وضعیت را به همراه آورد. مثلا غذاهای حاوی اولسترا(نوعی چربی کاذب موجود در چیپس یا سایر غذاهای سرخ کرده) یا بعضی از داروهای کاهش وزن مثل زنیکالXnical یا داروی غیر تجویزی منسوب به زنیکال با نام Alliباشد.

مدفوع خشک

از زمانی که شما غذا می خوردید تا زمان دفع آن معمولاً حدود سه ربع ساعت طول می کشد اما اگر این مواد زاید بیشتر از این مقدار زمان در دستگاه گوارشتان بماند باعث می شود مدفوعتان خشک و سفت شود. ناگفته نماند که داروها نیز در این نوع شکل مدفوع بی تأثیر نیستند مثلاً افرادی که داروهای ضد افسردگی، فشارخون، هیستامین و از این دست داروها استفاده می کنند دستگاه گوارششان کندتر از حد معمول کار خواهد کرد و دچار نوعی یبوست می شوند.

کمبود آب بدن نیز می تواند باعث بروز مدفوع خشک و سفت شود. باید به مقدار کافی آب بنوشید. مصرف روزانه 8 لیوان آب را فراموش نکنید.

برخی افراد به لبنیات حساسیت داشته و لبنیات باعث تغییر شکل مدفوع و سخت و سفت شدن مدفوع شان می شود.

مدفوع شُل و آبکی

بدن هر انسانی روزانه به مقدار لازم آب نیاز دارد. دستگاه گوارش برای اینکه عملکرد خوبی ارائه دهد، نیازمند آب کافی است. اگر شما مدفوع تان به شکل آبکی شده است و زیاده از حد نرم است احتمالاً به صورت یکباره فیبر زیادی را مصرف کرده اید و یا آنکه به عفونت ویروسی یا باکتریایی مبتلا شده اید. زمانی که عفونت به وجود بیاید بدن فوراً سم از خود تولید می کند و نتیجه اش آزاد شدن آب بدن می شود و مواد زاید خیلی سریع تر از حد نرمال از سیستم گوارشتان عبور می کنند. در همچین مواقعی اگر این روند ادامه پیدا کند آب بدنتان کم خواهد شد پس بهتر است که آب بیشتری مصرف کنید.

اینکه بدن شما در طی روز چند بار عمل دفع را انجام دهد در افراد مختلف متفاوت می باشد. مثلاً ممکن است شخصی هر چند روز یکبار و شخص دیگری در طی روز چندین بار عمل دفع را انجام دهد. این بسته به رژیم غذاییتان نیز دارد. هر چقدر که شما فیبر کافی به بدنتان برسانید و آب کافی بنوشید عمل دفع تان نیز راحت تر صورت خواهد گرفت و از یبوست و مشکلات مدفوعی و دستگاه گوارش دور خواهید شد.

همچنین بخوانید: تغییر رنگ مدفوع ـ درمان اسهال

مطالب مشابه را ببینید!

همه چیز درباره بیماری ام اس؛ علائم و نحوه درمان و راهکارهای کنترل MS دلیل ابتلا به سرطان پروستات؛ انواع این بیماری و روش های درمان آن همه چیز درباره بیماری فیستول؛ علت و تشخیص تا روش درمان مگس پرانی چشم چیست؟ دلایل ایجاد نقاط متحرک در چشم و روش های درمان کم خونی داسی شکل کودک؛ علائم و روش های درمان این نوع کم خونی از بین بردن جرم گوش؛ روش های رفع جرم گوش و تمیز کردن گوش با روش درست درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف درمان واریس؛ روش های تشخیص، کنترل و درمان رگ های واریسی درمان رفلاکس معده؛ علائم، دلایل ایجاد و روش های درمان خانگی و گیاهی کاهش فشار خون؛ دلایل و عوارض فشار خون بالا و روش های خانگی درمان