درمان گل مژه؛ علائم گل مژه چیست و چگونه درمان می شود

شاید یک روز صبح از خواب بیدار شوید و تورمی را در پشت پلکتان احساس کنید که وقتی به آن دست می زنید همراه با درد باشد و پشت پلکتان سنگینی کند. گل مژه یک بیماری شایع است، بهتر است نگران نباشید. گل مژه درواقع یک توده متورم، حساس و دردناک و قرمز رنگ در نزدیک لبه پلکتان است. در ادامه علت گل مژه و راههای درمان آن را بررسی خواهیم کرد.

علت و علائم گل مژه و درمان گل مژه

گل مژه

وجود یک عفونت در ریشه ی مژه ممکن است باعث ایجاد ورمی پر از چرک شود که به آن اصطلاحاً گل مژه (Stye) گفته می شود. اکثر گل مژه ها توسط باکتری ای به نام استافیلوکوک اورئوس (Staphylococcus aureus) ایجاد می شود.  این باتری بر روی پوست بسیاری از افراد سالم یافت می شود. افراد بزرگسال کمتر از کودکان دچار گل مژه می شوند اما اگر شما از لوازم آرایش چشم و یا از لنز استفاده می کنید احتمال بروز گل مژه در شما افزایش می یابد.

یک گل مژه ابتدا بصورت یک برجستگی قرمز رنگ در گوشه پلک خود را نشان می دهد، سپس در طی چند روز آینده، پلک ورم نموده و حساس می شود و یک نقطه زرد ممکن است در مرکز ورم ایجاد شود.

علت و علائم گل مژه و درمان گل مژه

علت گل مژه

شاید بد نباشد که همانطور که به فکر درمان گل مژه می افتید، از علل آن نیز آگاه شوید. انتقال آلودگی، گردوخاک و میکروب به ناحیه‌ی اطراف چشم یا داخل آن می‌تواند گل مژه ایجاد کند. متداول‌ترین علت‌ گل مژه عبارتند از:

  1. میکروب استافیلوکوک: یکی از اصلی ترین عامل های زدند گل مژه می باشد.
  2. مسدود شدن مجرا یا غدد چشم: اگر غدد چشمتان به هر دلیلی مسدود شود انتظار گل مژه را باید داشت.
  3. عدم رعایت بهداشت: بهتر است که همیشه بهداشت چشم تان را رعایت کنید تا دچار گل مژه نشوید مثلاً با دست آلوده پلک هایتان را نمالید، اگر گرد و غبار یا لوازم آرایشی روی چشمتان است حتماً قبل از خواب به خوبی آن را شسته و تمیز کنید.
  4. لنزهای تماسی آلوده: اگر می خواهید لنز استفاده کنید از تمیزی آن مطمئین شوید. درضمن هیچگاه از لنز شخصی دیگران استفاده نکنید.
  5. بلفاریت (ورم پلک) مزمن
  6. لوازم آرایشی: شب قبل از خواب حتماً چشمتان را از لوازم آرایشی پاک کنید بعد به رختخواب بروید.
  7. مالیدن چشم: سعی کنید این عادت ناپسند را که پلک ها و چشم هایتان را مرتب می مالید یا دست می زنید را کنار بگذارید. محصوصاً زمانی که دستانتان آلوده است.

پیشگیری از گل مژه

برخی از  افراد هستند که بیشتر از یکبار در سال به گل مژه مبتلا می شوند. و بطور مکرر عود می‌کند. برای پیشگیری، از تماس دست آلوده با چشم جلوگیری کنید، بهداشت پلک را رعایت کنید. شست‌وشوی منظم پلک‌ها با آب ولرم یا شست‌وشوی لبه پلک با شامپو بچه رقیق شده می‌تواند به جلوگیری از عود گل‌مژه کمک کند. در صورت بروز گل‌مژه‌های مکرر حتماً به چشم پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات بیماری‌های چشمی دیگر مثل بلفاریت(التهاب لبه پلک) یا مشکلات غدد ترشح کننده چربی باعث بروز گل‌مژه مکرر می‌شود که تشخیص و درمان این بیماری‌ها توسط چشم پزشک باعث جلوگیری از عود گل‌مژه می‌شود.

 

علائم گل مژه

علائم و نشانه های گل مژه شامل موارد زیر می شوند:
  • یک توده در پلک بالا یا پلک پایین
  • احساس سوزش در چشم
  • ورم موضعی بر پلک ها
  • حساسیت به لمس شدن
  • درد
  • قرمزی
  • خراب کردن پلک
  • وجود مخاط چشمی
  • پوسته پوسته شدن حاشیه پلک
  • سوزش در چشم
  • تاری دید

 

درمان گل مژه

گل مژه ها اغلب پاره شده، محتویات آنها خارج می شد و در عرض چند روز، بدون درمان بهبود می یابند. شما ممکن است با قرار دادن یک پارچه تمیز مرطوب و گرم بر روی گل مژه به مدت 20 دقیقه و روزی چهار مرتبه، باعث شوید که بهبودی سریعتر انجام شود.

برای جلوگیری از انتقال عفونت به سایر افراد و نیز برای پیشگیری از عفونت مجدد خودتان، همیشه بعد از اینکه به پلک عفونی تان دست زدید، دست خود را بشویید و از استفاده مشترک از حوله ها خودداری نمایید.

اگر گل مژه بعد از چند روز بهبود نیافت و یا اگر ورم پلک بدتر  شد، به پزشک مراجعه نمایید. پزشک ممکن است یک آنتی بیوتیک مالیدنی برایتان تجویز نماید تا روی گل مژه و پوست اطراف آن قرار دهید. با این حال اگر گل مژه باز هم باقی ماند، ممکن است نیاز به مصرف آنتی بیوتیک خوراکی داشته باشید. بعد از مصرف آنتی بیوتیک، گل مژه باید در عرض  2 یا 3 روز از بین برود. گل مژه ها معمولاً باعث صدمات دراز مدت نمی شوند اما در بعضی از افراد این گل مژه ها بطور مکرر عود می کند.

و اما راه های درمانی دیگر گل مژه به قرار زیر می باشند:

علت و علائم گل مژه و درمان گل مژه

  • کمپرس گرم: یک پارچه نرم را درون مقداری آب داغ خیس کنید. سپس آن را چلانده تا آب های اضافی از آن خارج شود. هنگامی که گرمای پارچه قابل تحمل شد ،آن را بر روی پلک بسته خود قرار دهید. تا زمانی که پارچه سرد شود و گرمای خود را از دست بدهد، این کار را ادامه دهید. (این کار را 4 یا 5 بار در روز انجام دهید.)
  • شامپو بچه: شامپو بچه را به یک فنجان آب گرم اضافه کرده، آن را هم بزنید تا کاملا رقیق شود. پنبه را درون محلول زده و به آرامی روی منطقه آسیب دیده بزنید. سپس آن را با آب گرم بشویید. بعد از آن به مدت 5 دقیقه از کمپرس آب گرم استفاده نمایید. (این کار را چندین بار در روز انجام دهید.)
  • عسل: کاری که باید بکنید این است که 3 قاشق غذاخوری عسل را کاملاً با دو فنجان آب گرم ترکیب کنید و بعد روی پلک بگذارید. (این کار را دو بار در روز تکرار کنید.)

علت و علائم گل مژه و درمان گل مژه

  • آلوئه ورا: یک عدد آلوئه ورا را برش دهید و موادخارج شده از آن را ،بر روی گل مژه قرار دهید و بعد از مدت کوتاهی آن را با آب تمیز بشویید. درمان با آلوئه ورا بسیار سریع جواب خواهد داد. (دو یا سه بار در روز آن را تکرار کنید.)
  • مالیدن آب سیر: 1 حبه سیر را له کرده و شیره ای که از آن به دست می آید را به آرامی و با استفاده از پد نرم بر روی گل مژه ها بمالید. فقط مراقب باشید که شیره ی سیر وارد چشمتان نشود چون ممکن است باعث سوزش چشمتان شود. (این کار را، دو بار در روز تکرار کنید.)
  • سیب زمینی: 1 عدد سیب زمینی کوچک را پوست بکیند سپس یک پارچه نرم و نازک را دور آن بپیچید و آنرا به مدت 10 تا 15 دقیقه، روی گل مژه قرار دهید. (برای اینکه زودتر به نتیجه برسید، این کار را دوبار در روز تکرار کنید.)
  • تخم گیشنیز: 2قاشق غذاخوری تخم گیشنیز و یک فنجان آب را با هم مخلوط می کنید و روی گاز می گذارید. چند دقیقه صبر کنید تا جوش بیاید و بعد پس از خنک شدن، چشمتان را با این مواد بشویید. (این کار را دو یا سه بار در روز تکرار کنید، تا زمانی که گل مژه ، به طور کامل بهبود یابد.)

علت و علائم گل مژه و درمان گل مژه

  • چای کیسه ای: یک عدد چای کیسه ای را به مدت زمان یک دقیقه در آب گرم خیس کنید. بعد چای را روی گل مژه بگذارید، تا زمانی که کیسه سرد شود. اگر گل مژه، درون پلک است، چای کیسه ای را روی پلک قرار دهید. همچنین ، میتوانید از چای کیسه ای که قبلا مصرف شده، نیز استفاده کنید. (این کار را دو یا سه بار در روز تکرار کنید)
  • سرشیر:  برای اینکار یک قاشق غذاخوری سرشیر کفایت می کند. یک قاشق سیرشیر را به آرامی و به اندازه ای که به چشم آسیب نرساند با 4 قاشق غذاخوری آب گرم کنید. سپس آن را با یک پنبه تمیز روی گل مژه بمالید تا زمانی که خشک شود ،بعد سرشیر را با آب مخلوط کنید، آن قسمت را بشویید و با یک حوله تمیز خشک کنید. (این کار را دو بار در روز تکرار کنید.)
  • زردچوبهمقداری زردچوبه را در آب مخلوط کنید و گل مژه را با استفاده از مایع به دست آمده، بشویید. (برای بهبودی سریعتر، این کار را دو بار در روز تکرار کنید.)
  • آب و نمک: یک لیتر آب را جوشانده و 2 قاشق چای خوری نمک را به آن اضافه کنید، اجازه دهید تا مایع کمی سرد شده و بعد درون آب خیس کنید سپس آن را روی گل مژه به مدت 20 دقیقه قرار دهید، تا زمانی که حوله دیگر گرمای خودش را از دست بدهد.

علت و علائم گل مژه و درمان گل مژه

  • تخم مرغ پخته شده: یک عدد تخم مرغ پخته شده را به مدت زمان 10 تا 15 دقیقه روی گل مژه قرار دهید. (این کار را دو بار در روز تکرار کنید.)
  • برگ اقاقیا: یک برگ کوچک اقاقیا را در زمان کوتاهی، داخل آب جوشانده و سپس برگها را از آب خارج کنید و گل مژه را با آب به دست آمده، بشوید. (این کار را دو بار در روز تکرار کنید.)
  • تمر هندی: یکی از دانه های تمر هندی را به مدت زمان 12 ساعت در دو فنجان آب خیس کنید، سپس از آب آن برای شستشوی چشم خود استفاده کنید. (این کار را دو بار در روز تکرار کنید.)
  • چای سبزیک عدد کیسه چای سبز را در یک فنجان آب گرم قرار دهید. سپس آن را فشاردهید تا آب اضافی گرفته شود. چشمانتان را ببندید و کیسه چای مرطوب را روی پلک آسیب دیده گذاشته و کمی فشار دهید. پنج دقیقه نگه دارید. این روش را چند بار در روز تکرار کنید تا زمانیکه اندازه گل مژه کاهش یابد و هیچ دردی نداشته باشد. این راه حل می تواند با کیسه های چای سیاه هم انجام شود.
    پیاز: پیاز کوچک را حلقه حلقه کنید و برای دقایق کوتاهی ،روی پلک قرار دهید. (این کار را دو بار در روز انجام دهید.)
  • آهن یا طلا: فرقی نمی کند چه وسیله ای باشد، اما به نوع فلز دقت کنید که فلز کثیف یا زنگ زده نباشد چون بدتر می تواند باعث عفونت شود. فقط هر هر چیزی که از طلا یا آهن ساخته شده باشد را به آرامی این وسیله را به مدت چند ثانیه، روی گل مژه نگه دارید، (این کار را چندین بار در روز تکرار کنید.)
  • سکه: یک عدد سکه را با صابون آنتی باکتریال و آب بشویید. سپس آن را با پارچه یا کف دستهایتان گرم کنید و آن را روی گل مژه قرار دهید، تا زمانی که سرد شود، (این کار را چندین بار در روز تکرار کنید.)
  • روغن کرچک: برای اینکار فقط نیاز به یک گوش پاک کن و مقدار کمی روغن کرچک دارید. گوش پاک کن را درون روغن قرار دهید و سپس روی گل مژه بمالید، بعد از 15 دقیقه آن را با آب گرم بشویید. (این کار را چندین بار در روز انجام دهید.)
  • روغن نارگیل: ابتدا قسمت مورد نظر را با آب تمیز شستشو دهید ،روغن نارگیل را کمی گرم کنید و با استفاده از Q-tip روی گل مژه و مجاری اشکی بمالید ،تا زمانی که ممکن است اجازه دهید که روغن بماند.
  • روغن درخت چای: 4 تا 5 قطره روغن درخت چای را به 2 قاشق غذاخوری آب اضافه کنید و خوب هم بزنید، تا کامل در هم حل شود ،سپس در یخچال بگذارید تا خنک شود ،یک تا دو قطره از آن را روی محل مورد نظر بریزید. (این کار را تا زمان بهبودی 2 تا 3 بار در روز تکرار کنید.)

علت و علائم گل مژه و درمان گل مژه

  • سرکه سیب: دو قاشق چایخوری سرکه سیب را در  یک فنجان آب داغ حل کنید سپس پنبه را در آن خیس کنید و به مدت یک یا دو دقیقه روی گل مژه قرار دهید. (این کار را 2 تا 3 بار در روز تکرار کنید.)
  • نمک سولفات: یک قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب گرم حل کنید و بعد یک تکه پارچه تمیز را درون آن خیس کنید و بعد از گرفتن آب های اضافه آن را روی پلک به مدت 10 الی 15 دقیقه قرار دهید. (این کار را سه یا چهار بار در روز تکرار کنید.)
  • روغن اسطوخودوس: روغن را با دقت بر روی گل مژه بریزید ،همچنین می توانید برای جوابدهی زودتر روغن کندر نیز به آن اضافه کنید. (این کار را دو تا چهار بار در روز تکرار کنید.)
  • برگ گواوا: 5 یا 6 عدد برگ گواوا را درون مقداری کافثی آب به مدت زمان 5 تا 7 دقیقه بجوشانید. سپس اجازه دهید، تا کمی سرد شوند. پارچه نرم را درون این مواد خیس کنید و بعد حدود 15 دقیقه روی پلک قرار دهید. (این کار را دو یا سه بار تکرار کنید.)

 

همچنین بخوانید:

درمان زخم دهان

علائم و علت تکرر ادرار

علائم بیماری ایدز

علت بوی بد دهان و درمان آن

سفید کردن دندان

درمان افسردگی فصلی

 

مطالب مشابه را ببینید!

همه چیز درباره بیماری ام اس؛ علائم و نحوه درمان و راهکارهای کنترل MS دلیل ابتلا به سرطان پروستات؛ انواع این بیماری و روش های درمان آن همه چیز درباره بیماری فیستول؛ علت و تشخیص تا روش درمان مگس پرانی چشم چیست؟ دلایل ایجاد نقاط متحرک در چشم و روش های درمان کم خونی داسی شکل کودک؛ علائم و روش های درمان این نوع کم خونی از بین بردن جرم گوش؛ روش های رفع جرم گوش و تمیز کردن گوش با روش درست درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف درمان واریس؛ روش های تشخیص، کنترل و درمان رگ های واریسی درمان رفلاکس معده؛ علائم، دلایل ایجاد و روش های درمان خانگی و گیاهی کاهش فشار خون؛ دلایل و عوارض فشار خون بالا و روش های خانگی درمان