اطلاعات درباره روکش دندان و انواع آن (انواع روکش و روش های مراقبت)

اطلاعات در مورد روکش دندان

روکش دندان را می توان نوعی پروتز ثابت دندانپزشکی به شمار آورد که برای ترمیم دندان های آسیب دیده کاربرد دارد. در علم دندانپزشکی از راه های مختلفی مانند عصب کشی و پر کردن برای نجات دندان آسیب دیده استفاده می شود. اما در برخی از موارد دندان به شدت آسیب دیده است و نمی توان تنها با استفاده از این اعمال دندان را حفظ کرد به همین دلیل از روکش استفاده می کنند. روکش دندان کاربرد های مختلفی دارد و دندانپزشک معمولاً پس از چندین مرحله آن را به دندان شما می چسباند. انواع مختلفی از روکش ها وجود دارند که بسته به نیاز شما می توانید آن ها را سفارش دهید. البته باید بدانید که ممکن است مشکلاتی برای روکش ایجاد شود که حتماً می بایست از آن ها مراقبت به عمل آورید.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان را با نام پروتز ثابت، تاج و یا کلاهک سفید هم می شناسند. زمانی که دندان آسیب زیادی دیده است نیاز است تا این روکش و یا تاج بر روی دندان قرار بگیرد. این روکش ها به مانند همان دندان های طبیعی هستند و می توانند ظاهری شبیه به آنها را در دهان فرد ایجاد کنند. این روکش هم نقش ترمیمی دارد و هم باعث می شود تا زیبایی دندان های ما حفظ شود.

استفاده از روکش باعث می شود تا دندان آسیب دیده فرد استحکام لازم را پیدا کند؛ به همین دلیل هم در مقابل شکستگی مقاوم خواهد بود. زمانی که روکش بر روی دندان اصلی شما چسبیده شد دیگر شما عملاً با این تاج غذا را می جوید؛ به همین علت باید کاملاً مشابه دندان های شما باشد. دندانپزشک این تاج را به گونه ای شکل می دهد تا ساختاری شبیه به دندان های طبیعی شما داشته باشد.

روکش دندان

کاربرد روکش دندان چیست؟

همان گونه که در بالا هم بیان کردیم از روکش دندان برای دندان هایی استفاده می شود که آسیب زیادی دیده اند. در زیر به تمام کاربرد های روکش اشاره می کنیم:

  • برای دندان هایی که شکسته شده اند روکش مناسب است.
  • برای دندان هایی که شکاف در آن ها ایجاد شده است بهتر است از روکش استفاده شود.
  • در برخی از موارد دندان در اثر اتفاق های مختلفی کوچک شده است. به همین دلیل می توان برای بالا بردن استحکام آن از روکش استفاده کرد.
  • زمانی که بخشی از دندان دچار تغییر رنگ شده و یا لکه ای بر روی آن ایجاد شده است می توانید از روکش استفاده کنید.

روکش دندان

مدل های مختلف روکش دندان

روکش های مختلفی در بازار وجود دارند که دندانپزشکان از آن ها استفاده می کنند. این روکش ها از متریال مختلفی تولید شده اند. به همین دلیل دارای استحکام ها و ویژگی های مختلفی هستند. در ادامه شما را با انواع روکش دندان آشنا می کنیم:

روکش های تمام سرامیک

سرامیک یکی از متریالی است که از آن در دندانپزشکی استفاده می شود. سرامیک دارای استحکام خوبی است و به همین دلیل از آن برای ساخت روکش دندان استفاده می کنند. در طراحی این نوع روکش ها از مواد فلزی استفاده نمی شود؛ به همین دلیل کاملاً شبیه به دندان های اصلی هستند. به دلیل شباهت بسیار زیاد آن ها با دندان های اصلی معمولاً این نوع روکش را برای دندان های آسیب دیده جلویی استفاده می کنند.

این نوع روکش معمولاً نیمه شفاف است. در نتیجه ساختار و شکل آن شبیه به مینای دندان ها است. این محصول دارای کیفیت خوبی است و در زمان خوردن مواد خوراکی رنگ دار و برخورد آن ها با روکش به هیچ عنوان تغییر رنگ پیدا نمی کند. البته باید بدانید که این نوع روکش دارای استحکام کمتری نسبت به روکش های فلزی و فلزی – سرامیکی است. به همین دلیل آن ها را برای دندان هایی به کار می برند که تحت فشار زیادی نباشند.

روکش دندان

روکش های سرامیکی – فلزی

این نوع روکش ها را با نام هایی چون روکش سرامیک جوش خورده و پی اف ام هم می شناسند؛ زیرا آن ها را در ترکیب با فلز تولید کرده اند. در طراحی این روکش ها از فلز استفاده شده است. علاوه بر این بر روی آن ها سرامیک قرار داده اند تا هم استحکام بهتری داشته باشد و هم زیبایی به مانند روکش های سرامیکی داشته باشد.

این نوع روکش دارای استحکام بسیار خوبی است. به همین دلیل دندانپزشک می تواند از آن برای دندان هایی استفاده کند که تحت فشار بیشتری قرار دارند. البته باید بدانید که این روکش ها دارای رنگی هستند که دارای تفاوت هایی با دندان های اصلی است. استفاده از این روکش ها می تواند برای افراد به صرفه باشد. زیرا روکش های سرامیکی احتمال شکستن دارند اما روکش های سرامیکی-فلزی تنها ممکن است لب پر شوند و به دلیل فلزی که در آن ها قرار گرفته است نمی شکنند.

روکش های تمام فلزی

مدل های مختلفی از روکش های فلزی وجود دارند که پزشک از آن ها استفاده می کند. این نوع روکش را از فلز های گران قیمت به مانند طلا هم تولید می کنند؛ اما هزینه آن ها سرسام‌ آور است. به همین دلیل کمتر در مطب پزشکان از آن ها استفاده می شود. استفاده از روکش های طلا می تواند استحکام عالی به دندان ببخشد و هیچگونه مشکل و آلرژی هم برای بیمار ایجاد نخواهد کرد.

در مقابل در اکثر اوقات از فلزات ارزان قیمت تر در مطب پزشکان استفاده می شود. به طور معمول از فلز هایی به مانند استیل استفاده می شود که دارای قیمت های ارزان تری هم هستند. فلز استیل دارای استحکام بسیار زیادی است و به همین دلیل می تواند دوام زیادی داشته باشد. البته استفاده از آن مشکلاتی هم دارد. به عنوان مثال استفاده از روکش استیل در دهان فرد می تواند زیبایی دندان های او را تحت تأثیر قرار دهد. علاوه براین، استیل می تواند برای برخی از افراد آلرژی ایجاد کند.

tith 4 e1660202957915

مراحل ایجاد روکش دندان

پزشک برای این که یک روکش بر روی دندان شما ایجاد کند مراحل مختلفی را سپری می کند. در زیر به این مراحل اشاره می کنیم:

  • ملاقات با پزشک: در اولین مرحله باید با دندان پزشک ملاقات کنید تا دندان های شما را بررسی کند. در برخی از موارد نیاز است تا یکسری اعمال بر روی دندان ها انجام شود. زیرا برخی از دندان ها دارای مشکلاتی همانند کجی و یا ناهمواری هستند.
  • تراش دادن دندان: همان گونه که می دانید هر روکشی یک ضخامت دارد. به همین دلیل باید دندان مورد نظر تراش داده شود و به مقدار ضخامت روکش از آن برداشته شود. علاوه بر این باید دندان به طور کامل آماده شود تا روکش بر روی آن قرار بگیرد و به همین خاطر آن را تراش می دهند.
  • قالب گیری: بعد از آن که دندانپزشک دندان شما را تراش داد یک قالب از آن تهیه می کند تا بتواند متناسب با آن یک روکش برای شما ایجاد کند. علاوه بر این موضوع، رنگ مناسب برای دندان های شما را هم انتخاب می کند.
  • روکش گذاری: بعد از این که روکش شما طراحی و ایجاد شد به مطب پزشک مراجعه می کنید و پزشک آن را به دندان شما می چسباند.

البته باید به این موضوع هم اشاره کنیم که در برخی از موارد ممکن است دندان پزشک از شما بخواهد در جلسات دیگری نزد وی بروید و امتحانات و تست های مختلفی را انجام دهید. معمولاً در برخی از موارد دندانپزشک امتحان فریم فلزی و یا پرسلن را برای شما در نظر می‌ گیرد تا بتواند روکشی ایده آل برای شما ایجاد کند.

روکش دندان

چسب روکش دندان چیست؟

شاید این سؤال برای شما هم پیش ‌آمده باشد که روکش دندان را با چه موادی بر روی دندان اصلی می چسبانند؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که این روکش ها را با چسب به دندان می چسبانند. این چسب برای افراد هیچ گونه ضرری ندارد و به همین دلیل در بین روکش و دندان قرار داده می شود.

بسیاری از افراد تصور می کنند که از چسب های معمولی به مانند چسب آهن، چسب دو قلو و … برای چسباندن روکش ها استفاده می کنند. در صورتی که این چنین نیست و از چسب مخصوص استفاده می کنند. این چسب ها دارای مقاومت بالایی هستند و به راحتی جدا نمی شوند.

مشکلات ایجاد شده برای روکش دندان

حتماً خودتان هم بهتر می دانید که ممکن است برای روکش ایجاد شده بر روی دندان مشکلاتی به وجود بیاید. در برخی از موارد بعد از ایجاد روکش ممکن است دردهایی در دندان ایجاد شود. در برخی از موارد مواد غذایی در اطراف روکش قرار می گیرند و به همین دلیل ممکن است مشکلاتی برای دندان ایجاد شود. در این صورت می بایست با استفاده از مسواک بین دندانی اطراف و روکش را به خوبی تمیز کنید تا عاری از هرگونه باکتری و مواد غذایی باشد.

در صورتی که دردی را احساس کردید می بایست از داروهای مسکنی که پزشک به طور موقت تجویز کرده است استفاده کنید. البته باید بدانید که اگر دردی هم وجود داشته باشد باید به صورت موقتی باشد. در غیر این صورت روکش انجام شده مشکل دار است و باید مجدداً به دندانپزشک مراجعه نمایید.

اگر از دندان های سرامیکی استفاده کرده اید ممکن است در اثر ایجاد فشار زیاد بر روی آن ها، به طور کامل شکسته شوند. در این صورت باید روکش را تعویض کنید و یک روکش جدید بر روی دندان قرار دهید. البته ممکن است این نوع روکش ها لب پر هم شوند. در برخی از موارد که از روکش های فلزی سرامیکی استفاده کرده اید ممکن است روکش ها سیاه شوند. این موضوع به آن دلیل است که قسمت سرامیکی آن دچار مشکل شده است؛ به همین دلیل قسمت فلزی آن نمایان شده است و این موضوع باعث شده است تا دندان سیاه شود. در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید تا یک روکش جدید برای شما بر روی دندان قرار دهد.

روکش دندان

آیا باید روکش را تعویض کرد؟

همان گونه که بیان کردیم از روکش برای استحکام بخشیدن به دندان ها استفاده می شود. اما در برخی از موارد مشکلاتی برای دندان ایجاد می شود که نیاز است روکش را تعویض کنید. در زیر به برخی از این مشکلات اشاره می کنیم:

  • معمولاً در برخی از افراد دندان زیر روکش دچار پوسیدگی می شود. این موارد را با نام پوسیدگی های ثانویه هم می شناسند. در این موارد نیاز است تا روکش تعویض شود و این مشکل درمان شود.
  • اگر لثه تحلیل رود و یا سایش هایی در قسمت طوقی دندان ایجاد شود باید روکش تعویض شود تا زیبایی به دهان شما بازگردد. در غیر این صورت نمایی بد در دهان شما خواهد داشت.
  • معمولاً بعد از گذشت سال ها و زمان های زیاد رنگ دندان های اطراف دندان روکش شده تغییر می کند. این مورد باعث می شود تا رنگ روکش با آن ها فرق کند. در این صورت باید روکش تعویض شود تا رنگی همانند رنگ دندان های اطراف برای آن در نظر گرفته شود.
  • همان گونه که در بالا هم بیان کردیم در صورت شکستگی سرامیک روکش، باید آن را تعویض کنید.

روکش دندان

نحوه مراقبت از روکش دندان

حتماً دقت داشته باشید که بعد از روکش گذاری باید از دندان خود مراقبت به عمل آورید تا بتوانید عمر آن را بیشتر کنید. حتماً مواظب باشید تا خوراکی ها و اشیای سخت را با دندان خود نجوید. دقت داشته باشید تا مداد و یا ناخن های خود را با دندان روکش شده نجوید زیرا ممکن است باعث شکستن آن شوند.

متأسفانه برخی از افراد از دهان خود برای باز کردن بسته بندی ها استفاده می کنند. این مورد بسیار خطرناک است و می تواند منجر به شکستن تاج دندان شود. در هنگام خوردن غذا و یا هر زمان دیگری دندان های خود را به هم نسایید؛ زیرا این کار باعث می شود تا دندان روکش دار دچار آسیب شود.

بسیاری از افراد وجود دارند که ورزش های مختلفی را انجام می دهند. در صورتی که ورزش های سنگینی را انجام می دهید بهتر است تا حتماً از یک محافظ دندان استفاده کنید. این کار باعث می شود تا در هنگام ورزش روکش دندان شما آسیب نبیند.

نتیجه گیری

روکش کردن دندان آخرین مرحله برای حفظ دندان شما است. حتماً سعی کنید نزد بهترین متخصصان و دندانپزشکان اقدام به نصب روکش دندان کنید تا بتوانید آن را برای مدت طولانی در دهان خود داشته باشید. ما در این مقاله اطلاعات در مورد روکش دندان را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم.

مطالب مشابه را ببینید!

هزینه بلیچینگ دندان توسط بهترین ارائه دهندگان درآوردن دندان اضافه و درمان آن؛ مشکلات دندان اضافه و انواع آن درمان دندان خرگوشی، علت و راهکارهای سریع درمان آن پروتز دندان چیست؟ چطور انجام می شود و ماندگاری آن چقدر است؟ ایمپلنت دندان؛ اطلاعات در مورد جراحی و درد ایمپلنت، عوارض، قیمت آن روش های طبیعی سفید کردن دندان ها و دلایلی که باعث زردی رنگ دندان می شود کشیدن دندان عقل | ضرورت کشیدن این دندان | عوارض و مراقبت های پس از کشیدن دلیل ایجاد فاصله بین دندان و چطور بسته می شود؟ درمان عفونت ریشه دندان و روش های درمان خانگی و توسط پزشک ایمپلنت فوری چیست؟ روش های انجام آن و مزایای و معایب این روش