نکات روانشناسی برای تفاهم در زندگی مشترک و درک متقابل همسر

همه افراد می دانند که برای موفقیت در زندگی مشترک، نیاز به تفاهم است؛ اما تفاهم به معنای چیست؟ این موضوع که زن و شوهر چه زمانی با یک دیگر تفاهم دارند یا اینکه چگونه می توان تفاهم بین زوج ها را افزایش داد، امری است که حتما باید مورد بررسی قرار گیرد. تفاهم بین زوجین، کیفیت زندگی مشترک را بالا می برد و روابط سالم تری را به وجود می آورد؛ چرا که ایجاد سوء تفاهم بین زوجین، باعث استرس و ناراحتی بین آن ها می شود و کانون گرم و صمیمی خانواده را به خطر خواهد انداخت.

معمولا افرادی که همدیگر را درک می کنند، روابط سالم تری دارند. تفاهم به معنای مانند هم بودن و شبیه و هم نظر بودن نیست. افرادی که در زندگی با یکدیگر تفاهم دارند، می توانند با وجود اختلافات و هم عقیده نبودن نیز زندگی شادی داشته باشند. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی نکات روانشناسی مهم برای تفاهم بیشتر در زندگی مشترک بپردازیم. با ما همراه باشید.

معنای تفاهم در زندگی مشترک چیست؟

به طور کلی تفاهم به معنی توانایی تحمل تفاوت های یکدیگر است؛ زیرا همه ی انسان ها از نظر خصوصیات اخلاقی با یکدیگر متفاوت هستند. زوجین نمی توانند اظهار کنند که می توانند کاملا مطابق خواسته ها و نظرات همسرشان عمل می کنند؛ زیرا هر انسانی در موقعیت و شرایط مختلف، با ویژگی های اخلاقی و رفتاری متفاوت، رشد می کند؛ به همین دلیل هر گونه تفاوت و اختلاف نظر در بین زوجین، کاملا عادی است و زوجین باید در صورت وجود هر گونه اختلاف و تعارضی، همدیگر را یاری کرده و با دید مثبت و منطقی و در کمال آرامش، به حل اختلاف نظرهای خود بپردازند.

در واقع تفاهم در زندگی مشترک، به کنار آمدن زن و شوهر و درک کردن یکدیگر باز می گردد. هر چقدر زوجین با هم اختلاف نظری کمتری داشته باشند و بتوانند برای حل مشکلات خود راه حل مناسبی پیدا کنند یعنی تفاهم بیشتری با هم دارند.

نکات روانشناسی برای تفاهم در زندگی مشترک و درک متقابل همسر

چگونه می توان به درک متقابل و تفاهم در زندگی مشترک رسید؟

برای اینکه بتوان به درک متقابل و تفاهم در زندگی مشترک رسید، زوجین باید بتوانند با یک دیگر مذاکره کرده و به حل اختلاف هایشان بپردازند. اخلاق، باور و افکار، از مهمترین اصول زندگی مشترک هستند. زن و شوهر در زندگی حتما باید با هم تفاهم داشته باشند. وجود تفاهم در زندگی مشترک، از مهمترین موارد لازم برای تحقق ازدواج موفق است که سبب می شود تا زوجین بتوانند فضای محل زندگی  خود را پر از آرامش کنند.

زمانی این امر تحقق پیدا می کند که زن و شوهر بتوانند شرایط همدیگر را درک کرده و به اندازه ای، پذیرای هم باشند که دیگر هیچ حرف نگفته ای در دل آن ها باقی نماند. شناخت نادرست زوجین از یکدیگر، باعث ایجاد سوء تفاهم، قضاوت های منفی، توقعات بیجا، نگرانی های بی مورد و مشکلات بسیار زیاد دیگری خواهد شد؛ به همین دلیل، فرد باید احساسات و عقاید خود را بیان کرده و اجازه دهد تا همسرش نیز نظرات خود را بیان کند تا فضای امن و پر آرامشی بین آن ها شکل گیرد و از ایجاد سوء تفاهم جلوگیری شود.

نشانه های تفاهم در زندگی مشترک

عوامل مختلفی مانند سن، سطح تحصیلات، قومیت، نژاد و روابط خانوادگی، باورهای دینی و مذهبی، فرهنگ اجتماعی و خانوادگی، بر تفاهم بین زوجین تاثیرگذار هستند. همه ی این فاکتورها در جلسات مشاوره، مورد بررسی قرار می گیرند. از نشانه های وجود تفاهم در زندگی مشترک بین زوجین، می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • زوجین روابط طبیعی داشته و بدون هیچ گونه مشکلی، با دوستان و بستگان خود، ارتباط برقرار می کنند.
  • درباره آینده، برنامه های مشترکی در نظر دارند که هر دو نفر در مورد آن ها تصمیم گیری می کنند.
  • زوجین رفتار عادی با هم دارند و در طول زندگی، بدون اینکه از همدیگر ترسی داشته باشند، احساس راحتی می کنند.
  • به همدیگر دروغ نمی گویند و برای حل اختلافات خود، با یک دیگر گفت و گو می کنند.
  • از هم دیگر انتظارات غیرمنطقی ندارند و درخواست های خود را با توجه به توانایی های همسرشان، مطرح می کنند.
  • علاوه بر تفریح های خصوصی در زندگی، سرگرمی های معمولی نیز دارند.
  • برای مقابله با مسائل مهم زندگی مانند مسائل مذهبی، مالی، زناشویی و … برنامه ریزی کرده و زمانی برای صحبت در مورد آن ها، در نظر می گیرند.
  • از همسر خود می پرسد که من را دوست داری یا خیر؟
  • زوجین به اختلاف های شخصیتی هم احترام می گذارند و قصد تغییر شخصیت هم دیگر را ندارند.

نکاتی مهم که به شما برای تفاهم بیشتر در زندگی مشترک کمک می کنند

معمولا تفاهم در زندگی و درک زوجین از همدیگر، نیاز به زمان دارد. زوجین می توانند با گذشت زمان، درک و تفاهم خود را نسبت به شریک زندگی شان توسعه دهند. اگر شما فردی مشتاق و انتقاد پذیر باشید، به راحتی می توانید به تفاهم و دیدگاه های مشترک، در زندگی برسید. همچنین با انجام تست تفاهم، می توانید میزان تفاهم خود و همسرتان را در زندگی بسنجید. یادگیری تفاهم در زندگی، به رابطه سالم با همسر و کمی تلاش نیاز دارد. در ادامه به بررسی نکاتی مهم و اصولی برای رسیدن به تفاهم بیشتر در زندگی مشترک، خواهیم پرداخت.

درک درست از خود

در ابتدا برای داشتن تفاهم با همسرتان، باید درک درستی از نیازها، اعتقادات و احساسات خود داشته باشید. نظرات و سلیقه شما، از باورها و اعتقاداتی که در ذهنتان شکل گرفته، به وجود آمده اند که همگی این موارد با کنار گرفتن در کنار هم، بر درک شما از محیط اطراف و همچنین انتخاب هایتان تاثیر می گذارند. زمانی که فرد با احساسات و نیازهای خود آشنا باشد، با همسر خود بهتر می تواند ارتباط برقرار کند. همچنین با درک درست از خویش، می توانید بین رفتارهای همسر و خود، تشابهاتی پیدا کرده و به نقاط مشترک قدرتمند زیادی در زندگی برسید.

مطلب مشابه: دلایل بی‌ تفاوتی همسر؛ شناسایی همسر بی تفاوت و روش های حل این مشکل

از کلمه من استفاده کنید

زمانی که دو نفر با هم تفاهم دارند به معنای این نیست که آن ها کاملا شبیه هم هستند و دائما نظرات مشترک و مشابهی دارند، بلکه همان طور که گفتیم تفاهم به معنای این است که زن و شوهر حتی با وجود اختلاف نظر، می توانند در کنار هم، زندگی شادی داشته باشند. یک عادت مفید که به فرد کمک می کند تا بهتر اختلاف نظرها را تحمل کرده یا از آن ها دور شود، این است که به جای استفاده از کلمه تو و متهم کردن همسر، از کلمه من استفاده کند.

در واقع استفاده از کلمه من به جای تو، سبب می شود تا فرد بتواند تمام احساسات خود را بدون سرزنش و کنایه، به همسر خود بفهماند. کلمه من دستوری و امری نیست و حالت دفاعی دارد. به کار بردن این کلمه باعث می شود تا فرد بتواند به راحتی دیدگاه های خود را برای همسرش، بیان کند و از نظرات و دیدگاه های او نیز مطلع شود.

نکات روانشناسی برای تفاهم در زندگی مشترک و درک متقابل همسر

اولویت اول شما، همسرتان باشد

درک همسر و داشتن تفاهم، یک ویژگی ذاتی در افراد نیست. تفاهم در زندگی مشترک بین زوجین، اکتسابی بوده و با تلاش های بسیار زیاد، در گذز زمان به دست می آید؛ البته اگر شما ذهنیت درستی نسبت به همسر خود داشته باشید و همیشه او را در اولویت قرار دهید. زمانی که فرد به همسر خود توجه کند و او را در اولویت قرار دهد، مسلما بهتر می تواند دیدگاه ها و خواسته های او را درک کرده و سریع به تفاهم در زندگی دست می یابد.

توجه به همسر سبب می شود تا او نیز شما را در اولویت قرار داده و توجه ویژه ای به خواسته ها و نیازهای شما داشته باشد. این موضوع باعث گذشت و تفاهم در زندگی مشترک، خواهد شد.

با همسرتان، درباره دوران کودکی اش صحبت کنید

به یاد داشته باشید که دوره کودکی، تا حد زیادی بر شخصیت افراد تاثیر می گذارد. در واقع باید ها و نبایدهای ذهنی و دیدگاه همسرتان، از دوران کودکی او سرچشمه می گیرد. پس شما با دانستن روابط همسرتان در زمان کودکی، بهتر می توانید همسرتان را درک کرده و راحت تر به تفاهم در زندگی مشترک برسید.

فرد می تواند با پرسیدن سوالاتی از همسرش در مورد گذشته، تفکرات و انگیزه های او را بهتر بشناسد. در نهایت، در زمان به وجود آمدن اختلاف نظر یا تفاوت و هنگام تصمیم گیری، بهتر همدیگر را درک کرده و به یک راه حل مناسب که هر دوی شما با آن موافق هستید، خواهید رسید.

احساسات و عواطف خود را بیان کنید

بیان احساسات می تواند به تفاهم بیشتر شما با همسرتان کمک کند. هیچ فردی نمی تواند ذهن فرد دیگر را بخواند؛ یعنی همسرتان، بدون اینکه شما، در مورد تفکرات خود با او صحبت کنید، نمی تواند متوجه احساسات شما شود. پس سعی کنید که به راحتی و در کمال آرامش، احساسات خود را با همسرتان در میان بگذارید و از همسر خود نیز بخواهید که احساساتش را بیان کند.

در واقع، بیان احساسات به زوجین کمک می کند تا در زندگی مشترک، به تفاهم بالاتری دست یابند؛ به طور مثال اگر از کار زیاد همسر خود ناراضی هستید، به طوری که باعث شده تا شما حس بدی نسبت به زندگی مشترک خود داشته باشید، این موضوع را با او در میان بگذارید.

مطلب پیشنهادی: رابطه جنسی قبل از ازدواج و تاثیرات آن بر زندگی مشترک

به صحبت های همدیگر گوش دهید

ممکن است که رفتار همسرتان در زندگی، شما را ناراحت کرده باشد و احساس کنید که همسرتان شما را درک نمی کند و با یک دیگر تفاهم ندارید. بهتر است قبل از اینکه گفتار و رفتار همسرتان را عجولانه قضاوت کنید، به دلایل و صحبت های او گوش دهید.

شاید همسرتان انتخاب های متفاوتی نسبت به شما دارد و برای رفتارهای خود، دلایل قانع کننده ای داشته باشد و بتواند با صحبت کردن و بیان تفاوت ها، آن ها را برطرف کند. اگر فرد دائما گفتار و رفتار همسرش را بدون فرصت دادن یا سوال کردن، قضاوت کند، هرگز نمی تواند به تفاهم با همسرش، در زندگی مشترک برسد.

سبک ارتباطی با همسرتان را کشف کنید

افراد بر اساس فرهنگ، شخصیت و … سبک های ارتباطی مختلفی دارند. به طور مثال برخی افراد برون گرا بوده و به راحتی احساسات و نظرات خود را بیان می کنند؛ در صورتی که برخی دیگر درون گرا هستند و به راحتی نمی توانند با اطرافیان خود ارتباط برقرار کنند و در مورد عواطف و احساسات خود، صحبت نمایند. مسلما پیدا کردن شباهت ها و تفاهم با افراد درون گرا، کاری سخت تر خواهد بود؛ مخصوصا اگر شما، خود فردی برون گرا باشید.

زمانی که فرد در مورد شخصیت همسرش اطلاعات کافی داشته باشد، بهتر او را درک می کند و دو طرف می توانند به راحتی در زندگی مشترک خود، به تفاهم نسبی برسند. اما اگر فرد سبک ارتباطی با همسرش را نشناسد و مدام از همسرش انتظار داشته باشید تا تفکرات و احساسات او را درک کند، قطعا در زندگی با اختلاف نظر مواجه خواهند شد.

همدلی در زندگی مشترک

تفاهم همسران، زمانی میسر می شود که زوجین بتوانند به درک مناسبی از یکدیگر و همدلی در زندگی مشترک، دست یابند. زمانی که برای همسرتان در زندگی مشکلی پیش می آید یا قصد تصمیم گیری درباره موضوعاتی خارج از سلیقه و ایده شما دارد، بهتر است او را درک کنید.

سپس خود را جای او بگذارید و به این موضوع فکر کنید اگر در جایگاه همسرتان قرار داشتید، چه تصمیمی می گرفتید یا چگونه با مشکل برخورد می کردید، شاید شما نیز مثل همسرتان تصمیم گرفته و مانند او عمل می کردید؛ پس همدلی در زندگی مشترک، می تواند زوجین را به تفاهم قابل قبولی برساند.

قدردانی را یاد بگیرید

طبق تحقیقات انجام شده، قدردانی از همسر باعث افزایش تفاهم و بهبود روابط بین زوجین می شود. اگر شما، عشق و قدرانی خود را در زندگی مشترک به همسرتان نشان دهید، سبب می شود تا همسرتان بتواند با شما در مورد احساسات خود، بهتر صحبت کند که این امر سبب افزایش تفاهم شما در زندگی خواهد شد.

زمانی که فرد برای همسر خود ارزش و احترام قائل باشد، همسرش نیز همچنین رفتاری با او خواهد داشت. احترام و قدردانی باعث حاکم شدن روابط سالم و صمیمی تری در زندگی خواهد شد. در نتیجه، زوجین احساسات و حرف های یکدیگر را بهتر درک کرده و می توانند در هنگام تصمیم گیری، به یک نتیجه مشترک برسند.

پذیرفتن اشتباهات

اگر در مورد موضوعی به اشتباه تصمیم گیری کرده اید، بهتر است آن را بپذیرید و از همسرتان معذرت خواهی کنید. نپذیرفتن اشتباهات سبب می شود تا زوجین به مرور از همدیگر فاصله بگیرند و نتوانند به خوبی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. نداشتن ارتباط مناسب در زندگی مشترک، به معنای نبود تفاهم بین زوجین است.

پس برای ایجاد تفاهم بین زن و شوهر، گاهی نیاز است که زوجین تکبر و غرور خود را کنار گذاشته و با پذیرفتن اشتباهاتشان، به دنبال راهی برای جبران آن باشند. اگر همسرتان به خاطر اشتباهاتتان با شما قهر کرده است، باید راه های برخورد صحیح و مناسب را با او یاد بگیرید تا بتوانید زندگی مشترک خود را از هرگونه دلخوری و ناراحتی، دور نگه دارید.

صداقت در زندگی

یکی از مهمترین اصول زندگی مشترک که می تواند تفاهم بین زوجین را بالا برد، داشتن صداقت است. در واقع صداقت، باعث تقویت اعتماد در زندگی زناشویی خواهد شد. زمانی که زن و شوهر به همدیگر اعتماد داشته باشند، راحت تر می توانند در زندگی، به تفاهم برسند و رابطه سالم تری با یکدیگر داشته باشند.

احترام گذاشتن به خط قرمزهای یکدیگر

احترام گذاشتن و ارزش قائل شدن به بایدها و نبایدهای مورد توجه همسرتان، سبب می شود تا همسرتان و شما بتوانید به یک درک درست و مناسب از یکدیگر برسید که این امر سبب افزایش تفاهم در زندگی مشترک خواهد شد. با زیر پا گذاشتن مرزهای شریک زندگی خود، احتمال سرد شدن او نسبت به شما یا اینکه او نیز برای شما احترامی قائل نباشد نیز وجود دارد. در این صورت بین شما و همسرتان، دیگر تفاهمی باقی نخواهد ماند.

راه های افزایش تفاهم زوجین در زندگی مشترک

از همسر خود، هر چند کوچک اما تشکر کنید؛ به طور مثال می توانید از هدیه های کوچک که قیمت معقولی نیز دارند، برای تقویت رفتار مثبت همسرتان استفاده نمایید. آگاهی و اطلاعات خود را درباره بهبود روابط با همسرتان افزایش دهید. در مورد خواسته های خود، به طور مستقیم با همسرتان، صحبت کنید. از زمان هایی که با همسرتان نیستید و فعالیت های خصوصی خود، نهایت لذت را ببرید.

مهارت های مکالمه و صحبت با همسرتان را افزایش دهید. در مورد مسائلی که به آن ها علاقه دارید، با همسرتان صحبت کنید. مردان به روش های مختلف، احساساتشان را بیان می کنند، بنابراین آن ها را به عدم توانایی در درک کردن، متهم نکنید و سعی کنید آن ها را بیشتر درک نمایید.

سخن پایانی

با وجود تفاهم، زوجین زندگی سالم و شادی خواهند داشت. زندگی مشترک موفق و شاد، ارزش بسیاری زیاد دارد ولی زندگی مشترکی که در آن تفاهم وجود نداشته باشد و زن و شوهر دائما در حال جنگ و جدال با یک دیگر باشند، هیچ گونه ارزشی ندارد و کیفیت و کانون گرم خانواده را از بین می برد.

افرادی که شناخت دقیقی از روحیه و اخلاق های همسر خود داشته باشند، به راحتی می توانند در صورت مواجه شدن با مشکل و اختلافات مختلف در زندگی، با صحبت و رفتار صحیح، آن ها را مدیریت کنید. داشتن رابطه ای دوستانه و صمیمانه و تفاهم در زندگی مشترک، قطعا هر اختلاف و مشکلی را به آسانی برطرف می سازد.

مطالب مشابه را ببینید!

روش های صحیح نصیحت کردن؛ مهارت های اصولی برای صحبت و نصیحت ایده های عالی برای خوشحال کردن همسر؛ 30 روش برای داشتن همسر شاد ازدواج مجدد با همسر سابق؛ از حل مشکلات قبلی تا بخشیدن و برگشت دوباره مدیریت بحث و دعوا در رابطه، تکنیک های خاص برای آرام کردن اوضاع نشانه‌ های مثبت دعوا در رابطه عاطفی و مدیریت رابطه هنگام دعوا با همسر رفع دلخوری همسر؛ دلایل و راهکارهای جلوگیری از قهر همسر و آشتی با او دلایل بی‌ تفاوتی همسر؛ شناسایی همسر بی تفاوت و روش های حل این مشکل بهبود روابط خانوادگی؛ عوامل موثر بر بهبود رابطه افراد خانواده و احترام به همدیگر اطلاعات درباره زوج درمانی؛ دلیل مراجعه به مشاوره زوج درمانی و اهداف آن زوج‌ درمانی چیست؟ کاربرد، اثربخشی آن و انواع تکنیک های زوج درمانی