رنگ مدفوع نشانه چیست؟؛ تغییر رنگ مدفوع

اگر رنگ مدفوعتان تغییر کرده و نگران هستید ما راهکارهایی برای تشخیص علل تغییر رنگ و شکل مدفوع برایتان داریم. خیلی جالب است که شما با رنگ و شکل مدفوع می توانید سطح سلامتی بدنتان را بسنجید.

تغییر در رنگ مدفوع نشانه چیست؟

تغییر در رنگ و شکل مدفوع

اینکه گاهی مدفوع شما دچار تغییر رنگ می شود حتماً به علت وجود یک بیماری نمی تواند باشد. گاهی شما بر اثر مواد غذایی خاصی که مصرف کرده اید و یا یک نوع دارویی خاص باعث تغییر رنگ در مدفوع تان شده است.

رنگ طبیعی و نرمال یک مدفوع باید قهوه ای کمرنگ تا پررنگ باشد و غلظتش نیز مانند خمیردندان باشد. زمانی که مشکلی نداشته باشید باید مدفوع بدون فشار و بدون درد از مقعد خارج شده و به آرامی وارد چاه دستشویی شود. طول یک مدفوع سالم بین 10 تا 20 سانتی متر می باشد.

تغییر در رنگ مدفوع نشانه چیست؟

علت زرد شدن مدفوع

اگر این رنگ در مدفوع نوزادان به چشم بخورد نشانه خوبی است زیرا نشان از تغذیه خوب نوزاد با شیر مادر است. اما در بزرگسالان نشان از بیماری لوزالمعده دارد. مدفوع زرد رنگ یعنی چربی بیش از حد. یکی از علامت بارز زرد شدن مدفوع، بیماری لوزالمعده می باشد. زیرا لوزالمعده، آنزیم هایی را به درون روده ها ترشح می کند که به هضم پروتئین، کربوهیدرات و چربی کمک فراوانی می کند. زمانی که آنزیم های لوزالمعده در روده وجود نداشته باشند، بالطبع چربی کاملاً هضم نمی شود و اگر مقدار چربی که هضم نشده زیاد باشد باعث زرد شدن رنگ مدفوع، چرب و بد بو شدن مدفوع می شود.

تغییر در رنگ مدفوع نشانه چیست؟

علت سفید یا خاکی رنگ شدن مدفوع

ممکن است مدفوع تان به رنگ سفید یا گچی باشد که اگر داروی خاصی مصرف می کنید عارضه جانبی برخی از داروهاست. البته می تواند به معنای مسدود شدن مجرای صفراوی هم باشد. برای اینکه خیالتان راحت شده و مطمئن شوید به پزشک مراجعه کنید.

اگر داروی اسهال مانند داروی بیسموت ساب سالیسیلات استفاده می کنید احتمال دارد رنگ مدفوع را خاکی یا بی رنگ کند. باریم هم که قبل از عکسبرداری از اشعه ایکس مصرف می شود می تواند این رنگ را در مدفوع تان ایجاد کند.

دلیل جدی تر آن، کمبود وجود صفرا در مدفوع است. صفرا در کبد تشکیل، در کیسه صفرا ذخیره و در روده کوچک ترشح می شود تا به هضم غذا کمک کند. اگر صفرای کافی در بدن نباشد تا مدفوع رنگ قهوه ای معمول را به دست آورد، این موضوع می تواند نشانه ای از وجود مشکل در دستگاه گوارش باشد.
بیماری های کبد مثل هپاتیت از وارد شدن صفرا به مدفوع ممانعت می کنند. البته انسداد مجاری صفراوی نیز چنین نتیجه ای در بر دارد. این عارضه می تواند در اثر موارد زیر رخ دهد:
  • عارضه ای مادرزادی به نام آترزی صفراوی
  • سنگ صفرا
  • تومور

تغییر در رنگ مدفوع نشانه چیست؟

علت سیاه شدن مدفوع

افرادی که مکمل آهن و یا داروی های بدون نسخه برای آرام کردن درد معده مصرف می کنند احتمال اینکه مدفوع شان سیاه شود بسیار است. مصرف شیرین بیان نیز همین تأثیر را در مدفوع دارد.

گاهی سیاه شدن مدفوع نشان از خونریزی داخلی دارد. خونریزی گوارشی باعث سیاه شدن، چسبناک شدن و بوی بد مدفوع می شود.

علت قرمز یا سایه قرمز شدن مدفوع

اگر به ناگهان دیدید که مدفوع تان قرمز رنگ یا متمایل به رنگ قرمز شده است، قبل از آنکه به فکر آن باشید که درگیر یک بیماری هستید مروری به رژیم غذایی چند روز اخیرتان بیندازید. مواد غذایی مانند: آب گوجه فرنگی، نوشیدنی های قرمز، ژله، سوپ، چغندر، کران بری و … می توانند رنگ مدفوع را تغییر بدهند.

اما اگر هیچ کدام از اینها نمی باشد و رژیم غذایی چند روز اخیرتان عاری از هر چیزی بوده که رنگ  مدفوع تان را قرمز کند شاید به معنای خون باشد. خون احتمالاً از قسمت های تحتانی دستگاه گوارش آمده است. اما مدفوع به رنگ قرمز روشن می تواند به معنای خونریزی در روده بزرگ شما باشد. گاهی اوقات نیز خون آن ناشی از رکتوم، خراش یا هموروئید است. علل این عارضه می تواند عوامل زیر باشد:

  • عارضه ای به نام بیماری دیورتیکولی که بر اثر وجود کیسه های کوچک در دیواره کولن پدید می آید
  • التهاب کولون که به نام کولیت شناخته می شود
  • رشد زایده هایی به نام پولیپ در کولن
  • تومورهای غیر سرطانی
  • هموروئید یا بواسیر
  • سرطان
اگر در مدفوع خود رنگ قرمز مشاهده کردید که احتمال نمی دهید در نتیجه غذا باشد و نگرانتان کرده است پس بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

علت کم رنگ شدن مدفوع

اگر مصرف برنجتان زیاد است پس انتظار این که رنگ مدفوعتان کمرنگ شود را داشته باشید. اما اگر رنگ مدفوع تان بیش از یک هفته کم رنگ بود پس به دنبال علت دیگری باشید.
می تواند یکی از علل زیر باشد:
  1. بیماری‌های کبدی، اغلب در اثر التهاب کبد، همراه با درد زیاد مدفوع را هم کم رنگ کند.
  2. ممکن است در اثر بد کار کردن لوزالمعده باشد.
  3. ممکن است مشکل از صفرا باشد. احتمال دارد یک سنگ یا تومور سر راه صفرا قرار گرفته باشد و رنگدانه های صفراوی را به درون خون پس بزند. زیرا در یک روده سالم صفرای تیره رنگ از کبد به داخل روده می‌ریزد. صفرا به هضم چربی کمک زیادی می‌کند و رنگ مدفوع را تیره‌ می‌سازد. اگر مدفوع تیره نباشد، پس مقدار کافی صفرا به روده نمی‌ریزد.

تغییر در رنگ مدفوع نشانه چیست؟

علت سبز شدن رنگ مدفوع

در بشتر موارد احتمال را بر مصرف برخی از مواد غذایی می دانیم. اما دلایل دیگری را نیز باید در نظر داشته باشید. گاهی به دلیل تغییر در رژیم غذایی، واکنش به مواد مغذی موجود در غذا و یا مشکلات گوارشی می باشد.

ممکن است برخی از علل زیر نیز در سبز رنگ شدن مدفوع دخیل باشند از جمله:

  1. مشکل گوارشی: برخی مشکلات گوارشی مانند بیماری کرون باعث تغییر رنگ و سبز رنگ شدن مدفوع می شود. البته بیماری سلیاک که تحمل گلوتن را برای بدن دشوار می سازد، می تواند موجب سبز شدن رنگ مدفوع شود.
  2. صفرا: هنگامی که بدن در تجزیه صفرای ترشح شده از کبد و ذخیره در کیسه صفرا ناتوان عمل می کند، رنگ مدفوع سبز می شود.
  3. مصرف آنتی بیوتیک: اگر دکتر برایتان آنتی بیوتیک تجویز نموده است ممکن است بی ربط با تغییر رنگ مدفوعتان نباشد. آنتی بیوتیک ها، به ویژه آنهایی که برای عفونت های شدید تجویز می شوند، می توانند موجب مرگ باکتری های خوب و سالم در روده شوند و رنگ مدفوع را تغییر دهند.
  4. زنان باردار: زنان باردار به خصوص در سه ماهه اول بارداری ممکن است تغییر رنگ در مدفوع شان را مشاهده کنند. دلیل عمده آن عبور سریع غذا از روده ها است.

 

همچنین بخوانید:

علائم و علت تکرر ادرار

درمان گل مژه

درمان فوری سکسکه

سوزش معده

مطالب مشابه را ببینید!

همه چیز درباره بیماری فیستول؛ علت و تشخیص تا روش درمان مگس پرانی چشم چیست؟ دلایل ایجاد نقاط متحرک در چشم و روش های درمان کم خونی داسی شکل کودک؛ علائم و روش های درمان این نوع کم خونی از بین بردن جرم گوش؛ روش های رفع جرم گوش و تمیز کردن گوش با روش درست درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف درمان واریس؛ روش های تشخیص، کنترل و درمان رگ های واریسی درمان رفلاکس معده؛ علائم، دلایل ایجاد و روش های درمان خانگی و گیاهی کاهش فشار خون؛ دلایل و عوارض فشار خون بالا و روش های خانگی درمان لیزیک چشم؛ مزایا و معایب، آماده شدن برای لیزیک و مراقبت های بعد از آن سفر به دنیای ناسالم کبد چرب و راهکارهای درمان آن