تمام خواص “چای سبز” برای کاهش وزن، پوست، سلامت و پیشگیری و درمان بیماری ها

اطلاعات در مورد خواص چای سبز برای سلامت، لاغری و پوست و مو

در این سال ‌ها فواید چای سبز از جمله تاثیر آن در جلوگیری از سرطان و مشکلات ‌های قلبی و عروقی، خاصیت ضد التهاب، ضد آرتریت و ضد باکتری و آنتی اکسیدانی آن بسیار مورد توجه قرار گرفته  است و در حال بررسی است. با این وجود اضافه نمودن این نوشیدنی به برنامه غذایی امکان دارد نگرانی ‌هایی را جهت سلامتی اشخاص ایجاد نماید. با وجود فواید چای سبز، بهتر است اشخاصی که حساسیت به کافئین، اضطراب و کم خونی دارند، قبل از مصرف با پزشک مشورت نمایند. قبل از هر توضیحی نیاز است بگوییم که هیچ ماده غذایی وجود ندارد که از فرد در برابر یک بیماری خاص محافظت نماید. زیرا سلامتی به صورت کلی به سبک زندگی و ژن‌های افراد مرتبط است. پس استفاده از آن گرچه شما را از خواص چای سبز بهره‌ مند خواهد کرد ولی بدون داشتن شیوه زندگی سالم، فعالیت بدنی مناسب و… کارایی لازم را نخواهد داشت. قسمتی از فواید چای سبز به این علت است که این چای نسبت به چای سیاه فرآوری و اکسید کمتری داد. در نتیجه محتوای آنتی اکسیدانی خود را بهتر حفظ خواهد نمود. کاتچین یکی از آنتی اکسیدان‌ هایی است که در چای سبز موجود است که با بیماری‌ ها مبارزه می کند و حتی امکان دارد از آسیب سلولی جلوگیری نماید. از میان انواع مختلف چای، چای سبز مقدار زیادی فلاونوئید دارد که یکی از آنتی اکسیدان ‌های گیاهی است. در این مقاله به طور مفصل به تشریح اساسی ترین فواید چای سبز خواهیم پرداخت.

خواص چای سبز

چای سبز به علت خواص بی ‌نظیری که دارد در زمانی کوتاه توانست جایگاه خوبی در بین مردم کسب نماید. در حال حاضر بررسی های متعددی در مورد شناسایی فواید این ماده و ترکیبات آن بر سلامتی افراد انجام شده است و همچنان در حال انجام است. در ادامه به 10 مورد از اساسی ترین خواص چای سبز برای سلامتی اشاره خواهیم نمود:

داشتن ترکیبات فعال زیستی سالم

چای سبز فراتر از یک نوشیدنی معمولی است. این ماده دارای طیف گسترده ای از ترکیبات سالم است که آن را به یکی از عالی ترین نوشیدنی ‌ها تبدیل نماید. این چای دارای پلی فنول است که از ترکیبات طبیعی جهت کم شدن التهاب و مبارزه با بعضی بیماری مانند سرطان است. این چای دارای یک کاتچین به اسم اپیگالوت است. کاتچین ‌ها آنتی اکسیدان‌ های طبیعی می باشند که به پیشگیری از آسیب سلولی کمک می کند و خواص دیگری نیز دارند.

کاتچین ‌ها قادر هستند با پیشگیری از تشکیل رادیکال ‌های آزاد ، سلول ‌ها را از آسیب در امان نگه دارند. رادیکال‌ های آزاد تاثیر زیادی در مبتلا شدن به خیلی از بیماری ‌ها دارند. علاوه بر این، چای سبز دارای مقادیری از ترکیبات معدنی نیز است که برای سلامتی بدن مفید هستند.

چای سبز

بهتر شدن عملکرد مغز

بالا رفتن هوشیاری و تقویت نمودن عملکرد مغز به عنوان یکی از خواص چای سبز شناخته می‌ گردد. ماده فعال در این چای، یعنی کافئین به عنوان یک ماده محرک معروف است. گرچه کافئین آن به میزان قهوه نمی باشد ولی می‌ تواند به اندازه کافی موثر باشد و اثرات منفی مصرف بیش از حد کافئین را نیز نداشته باشد. تحقیقات زیادی نشان داده‌ اند که استفاده به اندازه کافئین قادر است جنبه ‌های متعدد از عملکرد مغز مانند خلق و خو، هوشیاری، واکنش و حافظه را بهبود ببخشد و تقویت نماید.

با این وجود کافئین فقط ترکیب تقویت کننده مغز نمی باشد. این چای دارای آمینو اسید ال تیانین هم است که فواید ضد اضطراب دارد و موجب بالا رفتن دوپامین و ایجاد امواج آلفا در مغز خواهد شد. کافئین و این آمینو اسید اثرات هم ‌افزایی دارند و ترکیب این دو ماده اثرات زیادی بر عملکرد مغز دارند. بعضی از استفاده کنندگان دائمی چای سبز اعتقاد دارند که در قیاس با قهوه، انرژی پایدارتر و بهره‌ وری خیلی بیشتری بعد از نوشیدن آن دارند.

بالا رفتن چربی سوزی و کمک به کم شدن وزن

بررسی مواد به وجود آورنده چای سبز نشان خواهد داد که این ماده در چربی سوزی اثر گذار است. بالا رفتن چربی سوزی به وسیله افزایش متابولیسم بدن اتفاق می افتد. آزمایشات بر روی گروهی نشان داده است که مصرف این نوشیدنی قادر بوده که مقدار کالری سوزانده شده را تا چهار درصد و مقدار اکسیداسیون چربی را تا ۱۷ درصد بالا ببرد. کافئین ممکن است از طریق اسید های چرب از تجمع بافت چربی جلوگیری می کند و آن ها را جهت استفاده به عنوان منبع انرژی در دسترس قرار دهد. با این وجود محققان اعتقاد دارند که این اثرات امکان دارد به موقعیت دیگری هم در شخص مرتبط باشد و فقط تحت تاثیر چای سبز نباشد.

از آن جایی که چای سبز قادر است در مدت زمان کوتاهی مقدار متابولیسم بدن را بالا ببرد، منطقی است که در کم کردن وزن اثر داشته باشد. چند تحقیق نشان داده ‌اند که چای سبز امکان دارد در کم شدن چربی بدن، به خصوص قسمت ناحیه شکم اثر گذار باشد. یکی از این مطالعات، یک مطالعه کنترل شده ۱۲ هفته‌ای بوده است که ۲۴۰ نفر مبتلا به چاقی در آن شرکت داشتند. در این مطالعه، دسته ای که چای سبز مصرف نموده اند در قیاس با گروه کنترل مقدار چربی بدن، وزن بدن، دور کمر و چربی شکم بیشتری از دست داده است. با این وجود تایید قطعی این مسئله همچنان به مطالعات و بررسی ‌های فراوانی احتیاج دارد.

چای سبز با زیاد شدن سوخت و ساز بدن قادر است موجب کاهش وزن و لاغری گردد.

چای سبز

مراقبت از مغز در مقابل اثرات پیری

چای سبز نه تنها می‌ تواند عملکرد مغز را در کوتاه مدت بهبود بخشد، بلکه ممکن است با افزایش سن از مغز شما محافظت کند. بیماری آلزایمر یک مشکل عصبی و مهم ترین دلیل زوال عقل در افراد با سنین بالا است. بیماری پارکینسون نیز یکی دیگر از بیماری ‌های عصبی رایج است که به مرگ نورون ‌های تولید کننده دوپامین منجر می ‌شود. چندین تحقیق نشان داده است که ترکیبات کاتچینی که در این چای وجود دارد قادر است اثرات محافظتی فراوانی بر سلول‌ های عصبی در وضعیت آزمایشگاهی و مدل ‌های حیوانی داشته باشد و امکان ریسک زوال عقل را کم خواهد کرد.

کاهش بوی بد دهان

از برخی ویژگی های چای سبز، نقش آن در سلامت دهان و دندان از طریق کاتچین موجود درآن است. مطالعات آزمایشی نشان می‌ دهد که کاتچین ‌ها قادر هستند رشد باکتری ‌ها را سرکوب کند و به صورت بالقوه ریسک عفونت ناشی از آن ‌ها را کم می کند. استرپتوکوک موتانس یک باکتری رایج در دهان است که موجب به وجود آمدن پلاک شده و از عوامل اصلی ایجاد حفره و پوسیدگی در دندان ‌هاست. گرچه تاثیر کاتچین در کم کردن رشد باکتری‌ های دهان ثابت شده است اما هنوز هیچ سندی جهت تایید تاثیر استفاده از چای سبز بر آن وجود ندارد. با این وجود شواهدی از تایید تاثیر استفاده از روزانه چای سبز بر کم شدن بوی بد دهان وجود دارد.

مصرف مرتب چای سبز در جلوگیری از بیماری‌ های مرتبط با زوال عقل مانند آلزایمر سالمندان  دارد.

جلوگیری از ابتلا به دیابت

نرخ ابتلا به دیابت در دهه‌ های اخیر در حال زیاد شدن است. هم اکنون یک نفر از هر ۱۰ نفر  را تحت تاثیر قرار داده است. دیابت شامل بالا رفتن سطح قند خون می باشد که ممکن است به دلیل مقاومت به انسولین یا توانایی در ساخت آن باشد. تحقیقات انجام شده نشان داده‌ است که چای سبز ممکن است حساسیت به انسولین را درمان کند و به کم شدن سطح قند خون باعث شود. یک مطالعه انجام شده به این نتیجه رسیده است کسانی که بالا ترین مقدار چای سبز را هر روز استفاده می ‌کنند، حدودا ۴۲ درصد کمتر از دیگران به دیابت نوع ۲ مبتلا می شوند. جمع بندی نمودن هفت مطالعه با مجموع ۳۰۰ هزار نمونه هم نشان داده است که ریسک دیابت در اشخاص مصرف کننده این چای تا ۱۸ درصد کاهش یافته است.

جلوگیری از بیماری‌های قلبی

بیماری‌ های قلبی و عروقی از جمله سکته ‌های قلبی و سکته مغزی که هم اکنون اصلی ترین علل مرگ و میر در دنیا می باشند. تحقیقات نشان داده ‌اند که استفاده از چای سبز ممکن است بعضی از علل اصلی خطر ابتلا به این بیماری‌ ها را بهبود بخشد که شامل کاهش سطح کلسترول کل و کلسترول بد خون است. چای سبز همچنین ظرفیت آنتی اکسیدانی خون را بالا می برد که از ذرات کلسترول خون در مقابل اکسیداسیون مراقبت می ‌کند و نقش پر رنگی در جلوگیری از بیماری ‌های قلبی دارد. با توجه به تاثیرات مفید این ماده، عجیب نیست اگر بگوییم کسانی که چای سبز می خورند تا 30 درصد کمتر در معرض مرگ و میر ناشی از مشکلات قلبی قرار خواهند گرفت.

بهبود کارکرد سیستم ایمنی

چای سبز قادر است با بالا بردن کیفیت و کارکرد سیستم ایمنی از مبتلا شدن بدن به عفونت ‌های ناشی از باکتری ‌ها و ویروس ‌ها جلوگیری نماید. ترکیبات موجود در چای سبز از یک سو از اتصال باکتری یا ویروس به سلول‌های بدن ممانعت می کند. از سوی دیگر آن‌ها قادر هستند سموم ترشح شده از این عوامل مزاحم خارجی را خنثی و دفع نماید. این ویژگی چای سبز همان است که در جلوگیری از مشکلات گوارشی و سرماخوردگی و… تاثیر دارد.

کمک به افزایش طول عمر

با توجه به این که برخی از ترکیبات موجود در چای سبز به محافظت در برابر سرطان و مشکل های قلبی کمک می‌ کنند، عجیب نیست که بگوییم این ماده موجب بالا رفتن عمر نیز می ‌شود. در یک تحقیق، محققان بیش از 50 هزار بزرگسال را در طی ۱۱ سال مورد بررسی قرار دادند. آن‌ ها به این نتیجه رسیدند که مقدار مرگ و میر در کسانی که در روز حدود 4 لیوان چای سبز می ‌نوشیدند، به اندازه زیادی کمتر بوده است. تحقیق دیگری نیز با حضور 15 هزار ژاپنی سالمند نشان داد که کسانی که چای سبز استفاده کردند در طی 7 سال تحقیق تا 80 درصد کمتر در معرض مرگ و میر قرار داشتند.

چای سبز

کم شدن ریسک بعضی از سرطان‌ ها

آنتی کسیدان‌ ها خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان ‌ها را کاهش می ‌دهند. سرطان به علت رشد غیر طبیعی و کنترل نشده سلول ‌ها به وجود می آید که یکی از مهم ترین دلایل مرگ و میر در دنیا است. تحقیقات نشان داده است که آسیب اکسیداتیو ممکن است منجر به التهاب گردد. این آسیب ‌های اکسیداتیو که زمینه  به وجود آمدن بیماری ‌های مزمن را مهیا می کنند، احتمالا از طریق آنتی اکسیدان ‌ها قابل کنترل می باشند و از مبتلا شدن به بعضی از بیماری ‌ها جلوگیری می ‌کنند. یکی از خواص چای سبز داشتن میزان زیادی آنتی اکسیدان قوی است. مطالعات انجام شده، ترکیبات چای سبز را با کم کردن خطر مبتلا شدن به سرطان ‌های زیر مرتبط می ‌دانند:

سرطان پستان

یک بررسی جامع نشان داده است ریسک مبتلا به سرطان پستان در خانم هایی که چای سبز بیشتری می ‌نوشند، ۲۰ تا ۳۰ درصد  کم می شود.

سرطان پروستات

محققان اعتقاد دارند مردانی که چای سبز در رژیم روزانه خود مصرف می کنند کمتر به سرطان پروستات مبتلا می شوند

سرطان روده بزرگ

تجزیه و تحلیل چندین تحقیق نشان داده است که استفاده از چای سبز ممکن است تا ۴۲ درصد امکان ابتلا به سرطان روده بزرگ را در افراد کاهش دهد.

تحقیقات زیادی در این مورد در حال انجام می باشد. اما تا اینجا محققان به این نتیجه رسیده‌ اند کسانی که چای سبز روزانه مصرف می‌کنند، کمتر از سایرین به انواع متعددی از سرطان مبتلا می گردند. به نظر می‌ رسد برای برخورداری از بالا ترین مزایای سلامتی، بهتر است از افزودن شیر به آن خودداری کنید. برخی از مطالعات نشان داده ‌اند که افزودن شیر ممکن است میزان آنتی اکسیدان‌ های بعضی از چای ‌ها را کاهش دهد.

چای سبز

طبع چای سبز

طبع چای سبز سرد می باشد و به همین دلیل استفاده آن برای همه با طبع ‌های متفاوت به یک اندازه موثر نمی باشد. نوشیدن چای سبز برای اشخاصی با طبع گرم و خشک بسیار مناسب تر از سایرین است و موجب ایجاد تعادل در طبع بدن آن‌ ها می گردد. مصرف بیش از اندازه آن در کسانی که دارای طبع سرد و خشک می باشند موجب افراط در طبع آن ‌ها می شود و مشکلات زیادی در سلامتی آن‌ ها ایجاد خواهد کرد. این افراد می ‌توانند چای سبز را به صورت ترکیب با موادی مثل زنجبیل، دارچین، هل، عسل و نبات مصرف نمایند تا طبع آن تعدیل شود و اثرات سردی آن کم شود.

بهتر است که خانم های باردار جهت مصرف چای سبز با پزشک خود مشورت نمایند

چای سبز در بارداری

آنتی اکسیدان‌ های موجود در چای سبز تاثیر در پیشگیری از بیماری ‌های قلبی، سرطان و… دارند. علیرغم همه این ویژگی های موثر، امکان دارند مصرف فراوان آن در زمان بارداری مفید نباشد. اسید فولیک به ویژه در سه ماهه نخست دوره بارداری جهت تکمیل سیستم عصبی جنین خیلی حیاتی می باشد. آهن هم در تامین خون مورد احتیاج جنین و مادر تاثیر گذار می باشد. مصرف چای سبز  در فراهم کردن اندازه مناسب این مواد جهت سلامت جنین اثر منفی دارد و رشد آن را با مشکل روبرو کند. هم‌ چنین استفاده فراوان کافئین در مادر باردار خطر زایمان زودرس و سقط جنین و تولد نوزاد کم‌ وزن را بالا می برد. بهتر است زنان در طی مدت بارداری از این نوشیدنی به مقدار کم مصرف کنند و در باره مقدار مجاز آن با پزشک مشورت نمایند.

 تاثیر چای سبز بر فشار خون

محققان در بررسی ‌های انجام گرفته برخاصیت های چای سبز به این نتیجه رسیدند که استفاده مرتب از این ماده موجب کم شدن فشار خون می شود. به نظر می ‌رسد مصرف سه فنجان چای سبز در طی روز تا مقدار زیادی ریسک گرفتگی عروق را که به حملات قلبی منجر خواهند شد، کاهش می ‌دهد. هم‌ چنین موجب تعادل در فشار خون در رگ‌ ها می شود و از لخته شدن خون جلوگیری می ‌کند. به صورت کلی کم شدن ۶/۲ میلی ‌متر جیوه فشار می ‌تواند تا 8 درصد از سکته مغزی و تا 6 درصد از گرفتگی عروق جلوگیری نماید.

چای سبز

خواص چای سبز با دارچین

یکی از ویژگی های مهم چای سبز، تاثیر آن در کنترل نمودن قند خون و جلوگیری از دیابت می باشد. تحقیقات انجام شده بر تاثیرات دارچین در ثبات مقدار قند خون هم، چنین تاثیری را نشان می‌ دهند. ترکیب این دو ماده با هم، این تاثیر را افزایش می دهد و علاوه بر کم کردن میزان قند خون، برای لاغری و کم شدن وزن نیز مفید است. افزودن دارچین به چای سبز نیز به مقدار زیادی سوخت و ساز سلول ‌ها را افزایش  می دهد.

چای سبز و زنجبیل

یکی دیگر از ترکیبات گیاهی که از آنتی اکسیدان زیادی برخوردار می باشد، زنجبیل است. این ماده که از ریشه آن بیشتر استفاده می ‌شود، دارای مواد مفید فراوان دیگری نیز هست که در تصحیح کارکرد بدن و هماهنگ شدن اندام‌ ها تاثیر زیادی دارد. پزشکان اعتقاد دارند که ترکیب این دو ماده با هم موجب هم ‌افزایی خاصیت های آن ‌ها از جمله خواص ضد التهابی آن‌ ها می شود و قادر است از بروز بیماری ‌های زیادی جلوگیری نماید. طبع گرم زنجبیل موجب کنترل سردی چای سبز می گردد و استفاده از آن را برای افراد دارای طبع سرد مناسب می کند.

ترکیب این دو در کم کردن وزن و بالا رفتن سوخت و ساز بدن هم تاثیر زیادی دارد. کاتچین، کافئین و تیانین موجود در چای سبز در افزایش متابولیسم و چربی سوزی بدن به ویژه در افراد مبتلا به چاقی شکمی اثرگذار است. این ترکیب هم ‌چنین به کاهش اسید معده و رفع مشکلات گوارشی هم کمک می ‌کند.

محدودیت استفاده از چای سبز

گرچه چای سبز دارای خواص زیادی برای سلامتی است ولی مصرف آن برای همه مجاز نیست. بهتر است در صورت مبتلا شدن به بیماری یا مشکلی، قبل از مصرف آن با پزشک خود در باره مقدار مجاز مصرف یا عدم مصرف آن مشورت نمایید. بعضی از گروه ‌هایی که نیاز است چای سبز را با احتیاط و با دستور پزشک استفاده کنند عبارتند از:

  • مصرف کنندگان داروهایی مانند وافارین یا آسپرین
  • افرادی که به بیماری های کبدی و مشکلات کلیوی مبتلا هستند
  • افراد مبتلا به مشکلات اضطرابی و استرس زیاد
  • افرادی که به کم خونی یا پوکی استخوان  دچار می باشند
  • افراد مبتلا به فشار خون زیاد یا بیماری های قلبی
  • کسانی که به کافئین حساس هستند.

مطالب مشابه را ببینید!

خواص چای سیاه برای سلامت، زیبایی و ریزش مو خواص چای سفید؛ اطلاعات مفید درباره مصرف چای سفید و فواید عالی این چای فواید و مضرات چای به و طرز تهیه این دمنوش مفید 10 چای لاغری + معرفی بهترین چای های لاغری برای چربی سوزی خواص دمنوش گزنه؛ چگونه دمنوش یا چای گزنه را تهیه کنیم؟، طرز تهیه چای گزنه خاصیت چای سفید؛ تمامی خواص چای سفید برای سلامت بدن خواص روغن درخت چای؛ خواص درمانی و بی نظیر روغن درخت چای خواص هلیله سیاه گیاه دارویی؛ کاربردها، خواص درمانی و نحوه مصرف آن خواص انار؛ 20 فایده انار از کنترل دیابت و خاصت ضد سرطانی تا زیبایی پوست و مو خوراکی های ضد پیری؛ لیست 30 ماده غذایی که باعث جوانی و زیبایی شما می شوند