رفتار با کودکانی که ناسزا می گویند؛ نحوه برخورد کودکی که فحش می دهد

اکثر قریب به اتفاق خانواده ها نسبت به ناسزا و فحش دادن فرزندشان واکنش نشان می دهند و دوست ندارند که فرزندشان به قول معروف بی ادب باشد. البته فحش دادن در همه بچه ها بصورت یکسان صورت نمی گیرد مثلاً ممکن است کودکی والدینش هم فحش ندهند اما فحش و ناسزا بگوید. پس ابتدا باید ریشه این عمل را دریافت و سپس به برطرف کردن آن اقدام نمود.

با کودکی که فحش می دهد چگونه رفتار کنیم؟

علت بد دهنی و فحش دادن کودکان

کودکانی که حداقل هر از گاهی بد دهنی می کنند یا کلمات زشت و ناپسند به زیان نیاورند، نادرند. البته ناگفته نماند که برخی از کودکان برای نشان دادن استقلال خودشان شروع به فحش دادن می کنند. فکر می کنند که با ناسزا و بددهنی می توانند خودی نشان دهند. فحش دادن نیز یک نوع پرخاشگری محسوب می شود که جزء رفتار و عادات ناپسند است.

دسته ای دیگر از کودکان زمانی که عصبانی و ناراحت هستند شروع به فحش دادن می کنند.

برخی نیز از فحش دادن لذت می برند و با بد دهنی حس خوبی به آنها دست می دهد.

زمانی که فرزند شما 3 ساله می شود با کلماتی که به اعمال بدنی اش مرتبط است آشنا می شود. مثلاً “جیش”، “پی پی” و … که به تدریج کودک کلمات دیگری را نیز خواهد آموخت.

دایره لغات وسیع است و یادگیری آن مشکلی ندارد اما مهم آن است که کودک کلمات ناپسند و کلمات درست را از هم تشخیص داده و از بیان کلمات ناپسند خودداری کند.

 

با کودکی که ناسزا می گوید چگونه برخورد کنیم؟

در اکثر موارد، بی اعتنایی به چنین رفتاری (نخندیدن یا لبخند نزدن) باعث می شود در مدت زمان کوتاهی، این مشکل برطرف شود. کلمه های زشت و فحش های رکیک، گهگاه از ذهن خود ما هم می گذرند. اما ما یاد گرفته ایم که کلمات درست و نادرست را از هم تشخیص داده و با کنترل خود هر کلمه ای را به زبان نیاوریم. پس این رفتار را هم باید به کودکانمان آموزش دهیم. آنها به آموزش ما نیاز دارند.

نگران نباشید تدابیری برای از بین بردن این اعمال و رفتار وجود دارد. ما چندین راه را به شما پیشنهاد خواهیم نمود که در راه های پیشنهادی ما شستن دهان کودک با صابون، سوزاندن دهانش با فلفل و … وجود ندارد. انجام چنین کاری با یک کودک در آن سن، نه تنها خطرناک و مضر است، بلکه به پوشش ریه کودک نیز آسیب می رساند و بدتر کودک را عصبی خواهیم نمود. در ضمن این اعمال نمی تواند فحش ها و کلمات بد را از ذهن کودک پاک کند.

1- الگوی خوبی باشیم

از همان ابتدا به کودکتان نشان دهید که چه موقع هایی حرف ناجور زده و یا کلمه نامربوطی را به کار برده است. در عین حال از بدو تولد کودک، کلمه هایی را که به کار می برید، با دقت انتخاب کنید.

کودکان از والدین خود بیشترین تقلید را می کنند پس الگوی خوبی برای فرزندتان باشید. به گونه ای رفتار کنید که از کودکتان هم انتظار همان رفتار را دارید. اگر شما ناسزا و بددهنی کنید، متعاقباً فرزند شما هم یاد خواهد گرفت که دشنام بگوید. درک این موضوع که چرا شما می توانید فحش بدهید و آنها نمی توانند را ندارند. زمانی که شما هنگام عصبانیت به حد انفجار می رسید و نمی توانید خودتان را کنترل کنید، پس انتظار نداشته باشید که کودکتان نیز بتواند.

ناسزا نگویید. حتی برچسب هایی مانند “خنگ” یا “نُنُر” را نیز به کودکتان نچسبانید. زیرا شما به کودکتان تفهیم می کنید که او خنگ است و چیزی نمی داند.

 

2- زیاد از حد به بد دهنی های کودک توجه نکنید

توجه بیش از حد به این رفتارها، باعث می شود که کودک، به این اعمال زشت ترغیب شود. بیش از حد واکنش نشان ندهید. به کودکتان به طور خیلی جدی و با قدرت بگویید که اصلاً دوست ندارید او چنین کلماتی را که مناسب شخصیت او نیست به کار ببرد؛ ولی اگر به شدت واکنش نشان دهید، چه با ترساندن، چه با خندیدن به این حرف ها، ممکن است او ر برای دشمنان دادن، انگیزه دارتر کنید. این مورد بویژه در مورد کودکان کم سن و سال تر بیشتر مصداق دارد. شاید واقعاً کودک معنای کلمه ای که بیان می کند را نمی داند.

کلماتی که بی ضرر هستند و معنای خیلی بدی ندارند بی اعتنایی کنید. برخی کلمات فقط بی معنی و احمقانه اند و بهترین برخورد، نادیده گرفتن و توجه نکردن به آنهاست.

وقتی کودک شما یک کلمه بد به کار می برد، بی خود جیغ و داد و فریاد نکنید و نشان ندهید که شوکه شده اید. چون بی شک شما قبلاً آن کلمه را شنیده بودید. اگر شما اینگونه رفتار کنید ممکن است فرزندتان حریص تر شده تا آن کلمه را بیشتر به کار ببرد.

با کودکی که فحش می دهد چگونه رفتار کنیم؟

 

همچنین بخوانید: فواید دروغ گفتن به خود ـ چگونه شاد باشیم؟

 

3- جایگزین کردن کلمات مناسب را به او بیاموزید

برای کودکتان توضیح دهید که وقتی کسی به او ناسزا می گوید، در واقع فقط یک حرف ناجور شنیده و حرف نمی تواند به انسان آسیبی برساند، کودکتان را طوری آماده کنید که بتواند برخورد درستی داشته باشد. وقتی فحش می شنود، درست عمل کند و خودش هم به کسی فحش ندهد.

در مورد فحش با کودک صحبت کنید. به کودکتان بگویید، که فلان فحش یا فلان عبارت توهین آمیز دقیقاً چه معنایی دارد و چرا نباید از آن استفاده کنید. همچنین به او بگویید که چرا آن عبارت خاص می تواند احساسات دیگران را جریحه دار کند. حتی ممکن است خود کلمه معنای بدی نداشته باشد اما به کار بردن آن توهین آمیز باشد.

روش های جایگزین را به کودک یاد دهید. به کودکتان یاد دهید که چگونه به جای فحش دادن به کسی، احساسش را نسبت به مخاطبش بیان کنید. مثلاً به او بگویید: “به جای اینکه به دوستت بگویی بیشعور، براش توضیح بده که از دستش عصبانی هستی چون جلوی دوستات تورو مسخره کرده.”

با کودکتان یک نمایش کودکانه ترتیب داده و در ضمن اجرای نمایش به او یاد دهید که رفتار درستی داشته باشد و از فحش دادن بیزار شود. به او یاد دهید که به فحش های دیگران اعتنایی نکند و اگر نمی تواند بی تفاوت باشد به او یاد دهید که چگونه به دوستانش نشان دهد که از فحش آنها خوشش نمی آید. مثلاً “اگر بهم فحش دادی دیگه باهات بازی نمی کنم”.

به کودک یاد دهید که چگونه از کلمات بهتر استفاده کند. فرزندتان به واژه هایی نیاز دارد که از آن طریق عصبانیت یا احساسات شدیدش را بیرون بریزد. او را تشویق کنید که به جای استفاده از واژه ها و عبارت های توهین آمیز که ممکن است او را به دردسر بیندازد، از جمله هایی استفاده کند که ناراحت کننده و رکیک نیستند.

در صورت درست صحبت کردن، کودکتان را تحسین کنید. به کودکتان نشان دهید که وقتی درست و مؤدبانه حرف می زند چه قدر از او راضی هستید.

 

4- پی آمدهای منفی را به کار بگیرید

اگر کودکتان پس از انجام روش هایی که در بالا گفتیم، هنوز به فحش دادن و بد دهنی ادامه می دهد، از روش های زیر وارد عمل شوید:

  • از محرومیت موقت (اخراج) استفاده کنید. اگر کودک با وجودی که برای او توضیح داده اید که نباید ناسزا بگوید به طور مداوم چنین می کند از این روش استفاده کنید. مثلاً امروز نمی تواند کارتون مورد علاقه اش را ببیند. به قدری جدی باشید که کودک مطمئن شود اگر به این کار ادامه دهد از چیزهای لذت بخش دیگر دور خواهد شد.
  • برخی امتیازها را از او بگیرید. اگر این وضعیت ادامه پیدا کرد، برخی امتیازهایی را که به قبلاً به کودک می دادید، از او گرفته و فقط زمانی آنها را به او برگردانید که رفتارش درست شده باشد.
  • کاری کنید که کودک در مقابل رفتار نادرستش مجبور باشد تاوان بدهد. روشی برای جریمه و تاوان برنامه ریزی کرده و از آن به عنوان پی آمدی برای به کارگیری واژه های نامناسب استفاده کنید. مثلاً می توانید با هر فحش که کودک به کار می برد مقداری از پول توجیبی او کم کنید. یا می توانید او را مجبور کنید که یک صفحه را با جمله من قول می دهمن فحش ندهم را پر کند. در کودکان سنین پایین تر روشهای دیگر را به کار ببرید.

 

 

موارد بیشتر: نشستن خطرناک کودک ـ کودکی که میان صحبت می پرد

مطالب مشابه را ببینید!

نشانه های حمله اضطرابی؛ انواع آن، علائم و درمان حملات اضطرابی ناگهانی کنترل میل جنسی؛ روش های برای کاهش میل جنسی و کنترل صحیح آن تاثیر استرس بر گوارش و تمام قسمت های آن؛ مدیریت استرس و درمان آن آرام کردن افراد عصبانی؛ انواع خشم و تکنیک های طلایی برای آرام کردن فرد عصبانی افسردگی در بارداری | نکاتی که دانستن آن برای زنان واجب است! اضطراب چیست و چطور درمان می شود؟ علائم و روش های تشخیص اختلال کم توجهی بیش فعالی (ADHD) ؛ نحوه تشخصی، درمان و انواع این اختلال روشهای رفع خستگی ذهن؛ دلایل خستگی ذهنی و رابطه استرس با آن رفتار با کودک غمگین؛ علائم نشانه های غمگینی کودک و روش های درمان دلیل دیدن خواب های ترسناک؛ تاثیر تجربیات و اتفاقات زندگی برای کابوس دیدن