5 راهکار برای جلوگیری از ریجکت شدن مقاله به علت سرقت ادبی
سرقت علمی یا همان دزدی ادبی به راحتی میتواند شما را به دردسر بزرگی بیاندازد و تمام زحمات چند ماهه و حتی چند ساله شما را به باد دهد!
احتمالاً با خودتان میگویید که شما به هیچوجه قصد دزدی کردن از کسی را ندارید! اما اجازه دهید این نکته را با شما در میان بگذاریم، سرقت ادبی بسیار شایع است و حتی ممکن بدون اینه متوجه شوید، مرتکب آن شوید!
در این مقاله سرقت ادبی را تعریف میکنیم، انواع آن را بررسی میکنیم و درباره راههایی حرف میزنیم که میتوانید مقالهتان را از سرنوشت ریجکت شدن به علت سرقت علمی نجات دهید.
سرقت علمی یا دزدی ادبی چیست؟
کلمهPlagiarism از کلمۀ لاتین plagiarius گرفته شده است و به معنای آدمرباست! معادل این کلمه در زبان فارسی همان سرقت ادبی یا دزدی علمی است.
به استفادۀ عمدی یا غیرعمدی و از سر بیملاحظه بودن از ایدهها، عبارات، کلمات و یا استنادات و ادعاها و آثار دیگران بدون توضیح، قدردانی و استناد و رفرنس درست به صاحب اثر یا ایده، سرقت ادبی یا علمی گفته میشود.
نکته: حتی اگر از یک نمودار ساده که متعلق به خودتان نیست بدون اجازه و رفرنس استفاده کنید، مرتکب سرقت ادبی شدهاید.
انواع سرقت ادبی
پلیجریزم انواع مختلفی دارد؛ به صورت کلی به سرقت ایدهها و آثار دیگران در حوزه ادبیات سرقت ادبی میگوییم، اگر این دزدی در حوزۀ هنر باشد، آن را دزدی هنری مینامیم و اگر در این اتفاق در یک پژوهش علمی بیفتد، آن را در گروه سرقت علمی دستهبندی میکنیم.
- سرقت ادبی مستقیم: اگر کسی از عمد و مستقیماً ایده یا اثر کسی را به عنوان اثر خودش جا بزند، مرتکب سرقت ادبی مسقتیم شده است.
- سرقت ادبی موزاییکی: اگر کسی ترکیبی از چند متن یا اثر مختلف، متعلق به افراد دیگر را به نام خود استفاده کند، مرتکب سرقت ادبی موزاییکی شده است. حتی اگر نتیجه نهایی یک متن جدید باشد، باز هم این کار سرقت ادبی است.
- سرقت ادبی غیرعمدی: اگر مقالهتان را به این علت ریجکت کردهاند، احتمالاً مرتکب سرقت ادبی شدهاید بدون اینکه روحتان خبر داشته باشد؛ به این نوع از سرقت ادبی غیرعمدی گفته میشود. شاید بپرسید که سرقت ادبی غیرعمدی چطور اتفاق میافتد؟
در صورتی که در مقالهتان از آثار دیگران استفاده کردهاید اگر رفرنسدهی را به درستی انجام ندهید، مرتکب سرقت ادبی غیرعمدی شدهاید.
- سرقت علمی از خود: سرقت علمی از خود! احتمالاً این عجیبترین نوع سرقت ادبی است؛ شاید با خودتان میگویید چطور میتوانید از آثار متعلق به خودتان سرقت کنید!
اگر در مقالهای که مینویسید، از گفتههای خودتان بعدی بدون اشاره به منبع استفاده کنید، سرقت ادبی در نظر گرفته میشود.
- نقلقول و بازنویسی بدون اشاره به منبع:اگر زمانی که از ایدهها و متون دیگران در مقالهتان استفاده میکنید، آنها را به درستی پارافریز نکنید و طوری آنها را جلوه میدهید که گویی متعلق به شما هستند، مرتکب سرقت علمی شدهاید.
- سرقت علمی در همکاری: در پروژههایی که چندین نفر با هم آن را جلو میبرند، ممکن است یک نفر احساس زرنگی کند و تصمیم بگیردهمه چیز را به نام خود بزند! در حالت این فرد مرتکب سرقت علمی در همکاری شدهاند.
همچنین اگر پروژهای که یک نفر به تنهایی انجام داده است، به نام چندین فرد منتشر شود؛ این مورد هم سرقت علمی در همکاری محسوب میشود.
- سرقت علمی با پرداخت هزینه یا تبانی:بارها پیش آمده که در سطح شهر تبلیغاتی مبنی بر نوشتن پایاننامه یا مقالۀ علمی ببینیم. استفاده از این نوع مقالات دزدی است، حتی اگر فردی که مقاله را نوشته کاملاً راضی باشد و با میل و رغبت اثرش را به شما داده باشد. این موضوع تنها با پرداخت پول نیست و گاهی هم بهصورت تبانی اجرا میشود.
نکته: ترجمه متون تخصصی کاری سادهای نیست، چراکه علاوه بر اینکه دانش زبانی و مهارت ترجمه بالا نیاز دارد؛ مترجم باید با زمینه ترجمه تخصصی هم آشنایی کافی را داشته باشد و حتی در بعضی موارد باید در رشته مورد تحصیل کرده باشد.
پیشنهاد میکنیم که در مورد کیفیت ترجمه تخصصی عمران خود ریسک نکنید و کار را به کاردان یعنی مترجمان تخصصی عمران ترنسیس بسپارید. با ترنسیس میتوانید کیفیت بالای ترجمه را با قیمت منصفانه و پشتیبانی داشته باشید. روی لینک کلیک کنید و نمونه ترجمه مترجمان ترنسیس را ببینید.
راهکارهایی برای جلوگیری سرقت ادبی در مقاله
تا این بخش از مقاله دیگر باید جدیت ماجرای سرقت ادبی را درک کرده باشید! قطعاً برای اعتبار بخشیدن به مقالهتان باید از مقالات و تحقیقات دیگران استفاده کنید؛ اما چطور میتوانید این کار را بدون اینکه مرتکب سرقت ادبی شوید، انجام دهید.
راههای سادهای برای پرهیز از سرقت علمی وجود دارد؛ که در این بخش 5 مورد از آنها را برای شما آوردهایم.
1. به درستی رفرنسدهی را انجام دهید
زمانی که قصد دارید ایدۀ شخص دیگری را در مقالهتان بیاورید، نباید فراموش کنید که رفرنسدهی را به درستی انجام دهید و متناسب با الگوی سبک رفرنسنویسیِ مقالۀ خود، نام شخص، منبع و دیگر عناصر استنادیِ ضروری را بنویسید.
همانطور که میدانید روشهای رفرنسدهی مختلف، قوانین متفاوتی دارند و نکته مهم این است که زمانی که روش ارجاعدهی خاصی را برای مقالهتان انتخاب کردید باید تا انتهای مقاله، رفرنسدهی را با همان روش را ادامه دهید.
2. پارافریز خوب میتواند مقاله شما را نجات دهد
یکی از بهترین راهها برای آوردن متون دیگران منابع در پژوهش و مقالهتان؛ پارافریز کردن آنها است؛ اما باید مراقب باشید چراکه اگر پارافریز کردن ایدهها و جملات دیگران را به درستی انجام ندهید؛ مقالهتان به علت سرقت ادبی ریجکت خواهد شد.
نکته: فراموش نکنید که حتی بعد از پارافریز کردن متون، هنوز هم در حال استفاده از ایدۀ شخص دیگری هستید، پس رفرنس دادن به منبع اصلی را فراموش نکنید.
نکته: همانطور که گفتیم ترجمه کردن متون کار هر کسی نیست؛ طبیعا ترجمه فوری یک متن تسلط بسیار زیادی میخواهد؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم ترجمه فوری خود را به مترجمان متخصص و خبره ترنسیس بسپارید و یک ترجمه فوری باکیفیت داشته باشید.
3. استفاده از علامت نقلقول را فراموش نکنید
اگر میخواهید در مقالهتان از یک نقلقول مستقیم استفاده کنید و کلمهبهکلمه، جملۀ مرجع را بیاورید، باید از علامت نقل قول استفاده کنید. علامت « » سادهترین و در دسترسترین راه مبارزه با سرقت ادبی است. البته حتی بعد از استفاده از علامت نقلقول هم باید به منبعتان ارجاع دهید.
4. پس ایدههای خودتان چه میشود؟
این مقالۀ شماست، پس باید نظرات خودتان هم در آن باشد. اگر برای ارائۀ نظر خود از منبع دیگری برای ساخت چارچوب استفاده کردهاید، موارد بالا را فراموش نکنید. حواستان به دزدی ادبی از خود هم باشد؛ دستورالعملهایی که برای ارائه پژوهش خود دارید را بررسی کنید، ممکن است شما اصلاً اجازۀ استفاده از تحقیقات قبلی خود را نداشته باشید.
ذکر این مورد شاید به نظرتان عجیب بوده باشد، اما افرادی زیادی هستند که هیچ علمی از خود ندارند و صرفاً با جمعآوری اطلاعات از پژوهشهای دیگران به دنبال ایجاد مقالۀ قوی هستند.
5. از ابزار تشخیص سرقت ادبی استفاده کنید
درست است که میتوان با بررسی تمام جزئیات مقاله، تا حدی آن را کنترل کرد اما بعضی اوقات یک پاراگراف میتواند مشکلساز شود. در این مواقع میتوانید از نرمافزار تشخیص سرقت ادبی استفاده کنید و ریسک موجود را به کمترین حد خود برسانید.
این نرمافزارها، آنلاین بوده و با دسترسی به تحقیقات علمی و میلیونها صفحۀ وب، میتوانند به خوبی متون شما را آنالیز کنند تا خیالتان از همه چیز راحت باشد. این ابزارها متن شما را اسکن کرده و برایتان مشخص میکنند در چه قسمتهایی مرتکب سرقت ادبی شدهاید؛ حتی در مواردی برای شما لینکی از منبع هم میگذارند.
در لیست پایین ما چند ابزار رایگان هم معرفی کردهایم اما پیشنهاد ما به شما این است که برای اطمینان کامل، از ابزارهای قویتر استفاده کنید، حتی اگر برای شما هزینه داشته باشد.
1. ابزار iThenticate
ابزارiThenticate به طور تخصصی برای ارائه خدمات به ناشران و دانشگاهها ایجاد شده است. این ابزار با دسترسی به بیش از ۱۵۰ میلیون تحقیق علمی به یکی از دقیقترین نرم افزارهای تشخیص Plagiarism تبدیل شده است.
2. ابزار Copyleaks
ابزارCopyleaks یکی از سایتهای رایگان و کاربردی تشخیص سرقت ادبی است و با استفاده از آن میتوانید تا ۱۰۰ مقاله را بررسی کنید! برای برخورداری از تمام امکانات باید نسخه پریمیوم داشته باشید.
3. ابزار DupliChecker
ابزار DupliChecker یک ابزار رایگان برای تشخیص اصالت متون شماست، با استفاده از این ابار میتوانید وجود سرقت ادبی در فایل PDF یا Word و حتی عکس را بررسی کنید.
4. ابزار Grammarly
از میان تمام ابزارها، Grammarly را میتوان یکی از بهترینها دانست. گرامرلی علاوه بر این که برای بررسی سرقت علمی مقالات بسیار کاربردی است، میتواند اشتباهات نگارشی، املایی و ساختاری متن شما را هم ویرایش کند. این سایت کاملاً رایگان نیست و برای استفاده از تمام امکانات باید نسخه پریمیوم تهیه کنید.
5. ابزار Quetext
در نسخۀ رایگان Quetext، متن را در وبسایت جایگذاری و با توجه به محتوا با سایر مواردی که در پایگاه دادهاش وجود دارد، مطابقت میدهد. البته گزارشهای نامحدود فقط در نسخۀ پریمیوم این سایت قابلاستفاده است.
6. ابزار SmallSEOTools
کار با ابزار رایگانSmallSEOTools هم بسیار ساده بوده و تنها با جایگذاری متن در فضای در نظر گرفته شده، در عرض چند ثانیه، اصالت متن بررسی میشود.
7. ابزار Whitesmoke
یکی از بهترین ابزارهایی که میتوانید برای بررسی Plagiarism متون مختلف پیدا کنید ابزارWhitesmoke است که علاوه بر بررسی اصالت متن، ایرادات دستوری و نگارشی را هم اصلاح میکند. البته این بررسی ایرادات دستوری در ابزارWhitesmoke به اندازه گرامرلی وسیع نیست.
8. ابزار PaperRater
ابزار PaperRater یک ابزار چند منظوره است و در بیش از ۱۴۰ کشور جهان استفاده میشود. هر چند این ابزار کاملاً رایگان نیست و برای استفاده از تمام امکانات آن باید حساب پولی تهیه کنید.
9. ابزار Plagiarisma
تشخیص سرقت علمی با ابزارPlagiarisma بسیار ساده و راحت است؛ پشتیبانی از زبانهای مختلف، آن را به یکی از موارد مناسب این لیست تبدیل کرده است اما نسخۀ رایگان این سایت، محدودیت دارد و نمیتوانید تعداد دفعات زیادی مقالات را بررسی کنید.
در آخر …
حالا تعریف سرقت علمی را میدانید و از مواردی که سرقت محسوب میشوند، آگاهی دارید و میدانید چگونه باید از آن اجتناب کنید؛ میتوانید پروسۀ داوری مقاله علمی را پشت سر بگذارید.
سعی کردیم با معرفی چندین راهکار قوی به شما کمک کنیم تا مقالۀ خود را از خطر ریجکتشدن نجات دهید. اگر سؤالی دارید که در این مطلب پاسخ آن را پیدا نکردید، حتماً از ما بپرسید. مشتاقانه منتظر کامنتهای شما هستیم. 😊