طرز تهیه سمنو ویژه عید نوروز (خواص درمانی و فواید سمنو)

آموزش طرز تهیه سمنو برای سفره هفت سین عید نوروز

در ادامه این مطلب طرز تهیه سمنو سفره هفت سین عید نوروز را آماده کرده ایم با ما همراه باشید.

سمنو یکی از دسرهای خوشمزه ایرانی است که اغلب باری سفره هفت سین و عید نوروز آن را آماده می کنند. این خوراکی خوشمزه دارای خواص درمانی و فوایدی برای سلامت می باشد. به دلیل طعم شیرینی که دارد کودکان هم به آن علاقه دارند. با اضافه کردن مغزهایی مانند بادام، گردو و … می تواند به ارزش غذایی این دسر شیرین اضافه کنید. از سمنو برای لاغر شدن و یا چاق شدن هم می توان استفاده کرد.

مواد لازم

  • گندم                   ۳۰۰ گرم
  • آرد سبوس دار      ۵۵۰ گرم
  • آب                          ۲ لیتر
سمنو

 

دستور پخت سمنوی خوشمزه

مرحله اول

ابتدا باید گندم ها را با آب سرد شست و شو میدهیم و سپس در کاسه حاوی آب سرد قرار میدهیم تا جوانه بزنند.  سپس طی ۲۴ ساعت هر ۸ ساعت آب گندم ها را عوض می‌ کنیم.

مرحله دوم

پس از گذشت ۲۴ ساعت که گندم های ما سر سفید زدند آنها را میشوییم و سپس آنها را را به مدت ۴۸ ساعت بین یک پارچه قرار میدهیم و مدام پارچه را با آب سرد مرطوب نگه میداریم تا جوانه بزند .

مرحله سوم

پس از اینکه گندم ها جوانه زدند، آنها را در یک سینی  مناسب قرار میدهیم و جوانه های گندم را با پارچه نم دار می‌پ وشانیم تا خشک نشود .پس از گذشت ۲۴ تا ۴۸ ساعت گندم ها به اندازه ۵ تا ۱۰ سانتی متر ریشه می‌ زنند.

مرحله چهارم

در این زمان که رنگ گندم ها رو به سبزی  مخصوصا سبز کمرنگ می‌ رود بهترین زمان برای پخت سمنو است. اگر رنگ گندم سبز تیره شود باعث تلخی سمنو می‌ شود و باعث تلخی سمنو می‌ شود.

مرحله پنجم

زمانی که گندم به این مرحله رسید آماده پخت است .گندم را به همراه یک لیتر آب گرم درون غذا ساز میکس می‌ کنیم. تا شبیه پوره شود .

مرحله ششم

سپس با یک پارچه تمیز آن را صاف می‌ کنیم. و عصاره بدست آمده را در یک قابلمه با آرد سبوس دار مخلوط میکنیم .پس از اینکه به خوبی مخلوط شد آن را بر روز حرارت قرار میدهیم.

مرحله هفتم

سپس یک لیتر دیگر آب اضافه میکنیم و اجازه میدهیم که با حرارت ملایم قوام بیاید. در حین آماده شدن مراقب باشد که سمنو ته نگیرد یا نسوزد .پس از اینکه سمنو غلیظ شد یک دم کنی بر روی در قابلمه قرار میدهیم و درب آن را می‌ گذاریم.

مرحله هشتم

حرارت را ملایم میکنین و قابلمه را روی شعله پخش کن قرار میدهیم ،سپس اجازه میدهیم سپس اجازه میدهیم سمنو آماده شود .

سپس می‌ توانید سمنو را در ظرف مناسب سرو کنید .

مطلب مشابه: شیرینی ویژه عید نوروز | طرز تهیه 3 نوع شیرینی برای نوروز


مواد معدنی و ویتامین های سمنو

سمنو مواد مغذی فراوانی دارد و ارزش غذایی این دسر ایرانی بالا است. این مواد مغذی برای سلامت و رشد بدن مفید هستند و می توانند باعث بهبود بعضی از بیماری ها هم شوند که شامل:

  • ویتامین A
  • ویتامین E
  • ویتامین K
  • ویتامین‌های گروه B
  • کلسیم
  • سلنیوم
  • آهن
  • مس
  • فسفر
  • کروم
  • روی
  • چنانچه از بادام استفاه کنید علاوه بر ریز مغذی های نام برده، پروتئین، فیبر و منگنز هم به آن اضافه می شود.
  • اگر از گردو استفاده کنید، امگا 3 و سدیم هم به این مواد مغذی اضافه می شود.
  • گاهی هم این دسر را با پسته و بادام تزیین می کنند، پتاسیم و تیامین هم به مواد مغذی در سمنو اضافه می شوند.

می توان گفت که سمنو یکه غذای کامل است و می تواند حتی به عنوان یک وعده غذایی اصلی در نظر گرفته شود.

کالری و ارزش غذایی

در ادامه جدولی از ارزش غذایی این دسر خوشمزه را آماده کرده ایم. با مشاهده این جدول متوجه می شوید که این خوراکی تا چه حد مفید می باشد.

ارزش غذایی 100 گرم سمنومقدار موجود
انرژی (کالری)300 کیلو کالری
کربوهیدرات52 گرم
پروتئین16 گرم
چربی3.5 گرم
آهن13 میلی گرم
اسید فولیک77 میکرو گرم
کلسیم40 میلی گرم
پتاسیم207 میلی گرم

100 گرم از سمنو در حدود 300 کیلو کالری برای بدن دارد. اما یک لیوان آن معادل 180 کیلو کالری انرژی به بدن می رساند که برای سوزاندن این حجم از کالری نیاز است که 1 ساعت پیاده روی نمایید.

طبع سمنو

طبع سمنو در طب سنتی گرم و معتدل می باشد. افرادی که دنبال متعادل کردن طبع آن می باشند، می توانند از مُصلِح آن استفاده کنند و عرق کاسنی یا شربت سکنجبین میل کنند.

سمنو

 

مهمترین خواص سمنو

سمنو خواص زیادی برای بدن دارد که در ادامه برجسته ترین و مهمترین فواید و خواص این دسر را توضیح داده ایم.

پوست و مو

ویتامین هایی نظیر E و A که در جوانه گندم وجود دارند می توانند باعث سلامت پوست شوند. این ویتامین باعث حفظ الاستیسیته پوست می شوند و از پیری زودرس و چروکی پوست هم  جلوگیری می کنند. روی موجود در سمنو به شادابی و لطافت پوست شما کمک می کند.

روی موجود در سمنو برای رشد بهتر مو موثر است و می تواند سلامت ناخن را هم تضمین کند.

بهبود بیماریهای چشمی

سمنو به دلیل داشتن ویتامین E و A باعث سلامت چشم می شود و می تواند باعث بهبود بیماری های چشمی شود. این خوراکی خوشمزه را به عنوان میان وعده سالم در رژیم غذایی خود به اعتدال جای بدهید.

دوران بارداری و شیردهی

سمنو به دلیل داشتن مواد مغذی زیاد برای زنان باردار بسیار مفید است و باعث پرورش و سلامت جنین می شود. سمنو را در دوران شیردهی هم می توان استفاده کرد. این مواد ضروری باعث رشد بهتر نوزاد می شوند و خاصیت زیاد کنندگی شیر مادر را هم دارند.

چاقی و لاغری

ممکن است در مورد خاصیت لاغر کنندگی سمنو شنیده باشید ولی واقعیت این است که مصرف زیاد سمنو و کم تحرک بودن می تواند باعث افزایش وزن و چاقی گردد ولی مصرف سمنو به میزان کم در کاهش احساس گرسنگی و اشتها تاثیر خوبی دارد که به دلیل داشتن فیبر زیاد است.

نوزادان و کودکان

سمنو غذایی خوب برای نوزادان شش ماه به بالا و کودکان است. سمنو باعث تامین مواد مغذی روزانه کودک می شود و باعث بهبود رشد بدنی و مغزی آنها می شود. فسفر موجود در جوانه گندم که سمنو با آن تهیه می شود در سلامت مغز و رشد آن و بالا بردن ضریب هوشی کودک مفید است. اگر سمنو با گردو یا بادام و پسته پخته شود خواص آن به مراتب بیشتر خواهد شد. سمنو مزه شیرینی دارد که باعث جذب کودکان می شود.

دستگاه گوارشی

سمنو فیبر زیادی دارد و اگر با گردو و بادام سرو شود، محتوای فیبر آن بیشتر می شود. فیبر می تواند حرکات روده ای را بیشتر کن د ویبوست را رفع کند و بیماری های گوارشی را بهبود بدهد.

تقویت دستگاه ایمنی بدن

گلبول های سفید وظیفه ایمنی بدن را به عهده دارند و این گلبول ها برای ساخته شدن در مغز استخوان نیاز به مواد مغذی، ویتامین و پروتئین دارند. سمنو به دلیل داشتن میزان زیادی از مواد مغذی و ویتامین های مختلف که مورد نیاز در تولید هر چه بیشتر و بهتر گلبول های سفید هستند، موثر می باشد. با مصرف به اندازه سمنو می تواند تولید گلبلول های سفید را بیشتر کنید.

استحکام استخوان ها

فسفر و کلسیم جزو مواردی هستند که در جوانه گندم وجود دارند و در سمنو هم وجود دارند. افرادی که مشکلات استخوانی مانند کاهش تراکم استخوان دارند می توانند با مصرف سمنو از خواص آن بهره ببرند.

بیشتر خانم هایی که در سن پایین باردار شده اند و به سن یائسگی رسیده اند با مشکل پوکی استخوان ممکن است مواجه بشوند. برای جلوگیری از پیشروی این بیماری و استحکام دادن بیشتر استخوان ها استفاده از سمنو موثر است.

بهبود و درمان بیماری های مختلف با سمنو

  • سمنو باعث بهبود بیماری های زنانه مانند سختی زایمان و بارداری، نازایی، بی نظمی عادت ماهیانه، مشکلات تخمدان و رحم موثر می باشد. افرادی که دچار این مشکلات هستند می تواند روزانه سمنو بخورند.
  • سمنو می تواند باعث بهبود بیماری های دستگاه گوارش مانند سوء هاضمه، سنگ کیسه صفرا و یبوست شود.
  • سمنو می توانند باعث بهبود کندی ضربان قلب، تصلب شرایین و کلسترول بالا گردد.
  • از دیگر خواص آن می تواند به بهلود ورم دستگاه تناسلی، فسفات در ادرار، خون در ادرار و عوارض یائسگی اشاره نمود.
  • با مصرف سمنو بروز علائم بیماری هایی مانند دیابت، کم خونی، پرکاری تیروئید، سرگیجه، ضعف حافظه، واریس، یرقان و ریزش مو هم کاهش پیدا می کند.

مضرات سمنو با مصرف بیش از حد

  • مصرف بیش از حد سمنو می تواند باعث افزایش وزن شود. مصرف سمنو با کم کردن اشتها و حس گرسنگی باعث کاهش وزن می شود ولی مصرف بیش از حد آن به دلیل داشتن قند و کالری زیاد می تواند منجر به چاقی گردد.
  • به افرادی که مبتلا به دیابت هستند، توصیه می شود که سمنو را بیش از حد مصرف نکنند. این ماده غذایی قند ساده بالایی دارد و باعث می شود قند خون به یکباره بالا رود و می تواند مشکلاتی را برای افرادی که دیابت دارند ایجاد کند.
  • سمنو میزان زیادی آهن دارد و برای بهبود کم خونی مفید است ولی مصرف زیاد آن می تواند باعث غلظت زیاد خون شود و در پی آن مشکلاتی ایجاد می شود.

مطالب مشابه را ببینید!

دسرهای معروف انگلیسی؛ دستور تهیه 10 دسر رنگارنگ خوشمزه با تصاویر طرز تهیه مربای زنجبیل و خواص آن؛ 4 مربای خوشمزه زنجبیلی طرز تهیه پاستیل انار خوراکی سالم و خوشمزه ویژه شب یلدا طرز تهیه شیرینی انجیر؛ نکات، طرز تهیه و تزیین شیرینی انجیری 4 روش تهیه بستنی خانگی و سالم میلک شیک آلبالویی؛ طرز تهیه 6 میلک شیلک خوشمزه آلبالویی از ساده تا خامه ای طرز تهیه شیرینی پنجره ای و نکات ویژه خوشمزه شدن آن آموزش طرز تهیه شیرینی دانمارکی و نکاتی برای خوشمزه تر شدن طرز تهیه شیرینی نارگیلی در فر و بدون فر و نکات ویژه برای خوشمزه شدن آموزش طرز تهیه شیرینی کشمشی و نکاتی برای خوشمزه شدن آن