کهیر چیست ؛ دلایل ایجاد، علائم و روش های درمان کهیر مزمن و حاد

ممکن است روزی از خواب بیدار شوید و روی سطح پوستتان لکله های قرمز رنگی را مشاهده نمایید. این لکه های قرمز رنگ گاهی اوقات خارش هم دارند. حالا احتمال دارد که در شب گذشته شما چیزی را خورده باشید که غیرمعمول بوده و به همین دلیل به اصطلاح بدن شما بیرون ریخته است. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی کهیر و علت های آن و همچنین درمان بپردازیم. اگر این اتفاق برای شما رخ داده است، نگران نباشید و تا آخر این مقاله همراه ما بمانید.

کهیر چیست؟

در ابتدا به این سوال بپردازیم که به طور کلی کهیر چیست؟ تا بتوانیم آن را به سادگی تشخیص دهیم. کهیر یک جور التهاب پوستی می باشد که تقریبا 20 درصد افراد دنیا حداقل یکبار آن را تجربه کرده اند. این مشکل پوستی اغلب خودش را به شکل یک تورم نشان می دهد که به صورت نقطه ای و یا بزرگتر است و خارش زیادی دارد. در بیشتر مواقع زمانی که شما به چیزی دست بزنید (ارتباط پوستی) و یا غذا و خوردنی غیر عادی را مصرف کنید، دچار این عارضه می شوید. در خیلی از مواقع به این دلایل اتفاق می افتد اما گاهی اوقات ممکن است کهیر به دلیل بیماری های داخلی نیز روی دهد.

حالا کهیر در واقع چیست؟ در اصل زمانی که مویرگ های زیر پوست شما نمود خارجی پیدا می کند (که علت آن می توانید متفاوت باشد) کهیر اتفاق می افتد. این اتفاق باعث می شود تا جریان خون در بدن بالا برود و در نتیجه آن گردش خون هم شود و قسمت هایی از بدن دچار التهاب گردد. پس می توان متوجه شد که کهیر در اصل بیماری نیست و تنها نشان از وجود یک بیماری و یا واکنش بدن به یک ماده و غذا می باشد. به همین دلیل زمانی که شما دچار کهیر می شوید، وابسته به نوعی که مبتلا شدید، در مدت زمان کوتاهی ازبین می رود. اما اگر وضعیت شما حاد باشد، امکان دارد که به صورت مزمن همیشه روی پوستتان بماند؛ البته این احتمال خیلی کم است و در شرایط بسیار خاصی اتفاق می افتد پس لازم نیست که نگران شوید.

کهیر

کهیر چگونه به وجود می آید؟

در رابطه با اینکه کهیر چگونه به وجود می آید، علت های مختلفی وجود دارد که در این بین به برخی از آن ها می پردازیم؛ اما علت اصلی که باعث به وجود آمدن کهیر می شود، ترشح ماده ای به نام هیستامین است. زمانی که بدن نسبت به یک دشمن خارجی هیستامین ترشح کند، با به وجود آمدن لکه های پوستی، نشان می دهد که یک اختلال در بدن در حال رخ دادن است. از علت های بیرونی ترشح هیستامین می توان به موارد داخلی و خارجی  اشاره داشت:

عوامل خارجی به وجود امدن کهیر

در ادامه به عوامل خارجی به وجود امدن کهیر می پردازیم.

نیش حشرات

خیلی از افراد هستند که به شدت به نیش زنبور حساس اند. نیش حشراتی مثل زنبور، مورچه، سوسک های خاص در کویر و … می تواند آلرژی زا باشد.

حساسیت غذایی

زمانی که شما یک مواد غذایی را مصرف کنید که در آن پروتئین خاص و یا مواد نگه دارند باشد، امکان دارد که بدن واکنش آلرژیک دهد و باعث کهیر شود. مهم ترین مواد پروتئینی خاص که ممکن است سبب تولید هیستامین شود، تخم مرغ، شیر، بادام زمینی، گردو، سویا، بادام درختی، گندم، ماهی و صدف اشاره کرد. دقت کنید که اگر در حالت عادی این مواد را استفاده می کنید و برایتان خطرناک نیست، امکان دارد که مواد فاسد شده آن برایتان مضر باشد. به طور مثال شیر فاسد و یا تخم مرغ فاسد، به دلیل تغییرات پروتئینی که می دهند به شدت الرژی زا و خطرناک می باشد. تماس با برخی خوردنی ها مثل توت فرنگی امکان حساسیت دارد.

تماس با حیوانات و یا گل ها

گربه ها به شدت الرژی زا هستند و برخی از افراد با دست زدن به آن ها دچار کهیر می شوند. همچنین در فصل بهار به دلیل گردافشانی گل ها، ممکن است که دچار عارضه کهیر شوید.

تغییرات دمایی

اگر زمانی مدت زیادی را در هوای سرد قرار بگیرید امکان دارد که دچر کهیر شوید. پس زمستان ها بیشتر مراقب باشید و اگر هم این اتفاق بریا شما افتاد، سعی کنید که سریعا بدنتان را در معرض گرما قرار دهید. بهترین راه برای اینکه گرم شوید این است که با آب ولرم 5 دقیقه و بعد با آب داغ دوش بگیرید. سعی کنید که یکدفه به زیر آب داغ نروید چون پوست حساس شده و باعث کهیر می شود. سعی کنید که آرام آرام و در عرض یک ربع بدنتان را گرم کنید. علاوه بر سرمای شدید، گرمای شدید نیز باعث به وجود آمدن انواع عارضه پوستی ماننده کهیر می شود.

تزریق خون

یکی از مهم ترین واکنش هایی که بدن هنگام تزریق خون از خودشان بروز می دهد، کهیر می باشد. به دلیل ورود یک عضو جدید (خون)، بدن واکنش آلرژیک نشان داده و به صورت کهیر این موضوع نمو می کند.

مصرف داروهای خاص

برخی از داروها به دلیل داشتن یک ماده خاص شیمیایی امکان کهیر را زیاد می کنند. داروهایی که در اغلب افراد کهیر ایجاد می کند عبارت است از: کواموکسی کلاو، پنی سلین، سولفا، آسپیرین، ایبوپروفین و ….

کهیر

عوامل داخلی به وجود امدن کهیر

حالا علاوه بر عوامل بیرونی که باعث کهیر می شود، عوامل داخل نیز در این عارضه پوستی امکان دارد که دست داشته باشند. اغلب کهیر به دلیل بیماری هایی که در اثر ویروس پدید می آیند، پدید می آید. در برخی موارد ممکن است که کهیر در اثر بیماری های عفونی خودش را نشان دهد. اما بیماری هایی که ممکن است باعث کهیر شوند عبارت اند از:

  • بیماری‌های کبدی
  • سرماخوردگی و آنفولانزا
  • تیروئید
  • انواع عفونت روده یا عفونت مجاری ادراری
  • گلودرد چرکی
  • مونونوکلئوز عفونی
  • هپاتیت

انواع کهیر

کهیرها زمانی که پدید می آیند، بدن می تواند در مدت چند ساعت و یا یک روز آن ها را ازبین ببرد. اما برخی از کهیرها هستند که مدت زمان زیادتری روی پوست باقی می مانند و آزار دهنده می شوند. اگر شما هم به کهیر مبتلا شدید بدانید که این عارضه نه چندان خطرناک به سرعت از بدنتان خارج می شود و بدن موفق به دفع و یا کنار آمدن با عامل خارجی می گردد. اما کهیر در حالت کلی به دو دسته حاد و مزمن تقسیم می شود که این تقسیم بندی بر اساس ماندگار آن بر سطح پوست می باشد.

کهیر حاد 

کهیری که حاد باشد امکان دارد بر اثر خوردن دارو و یا غذایی خاص اتفاق بیفتد. به طور مثال فردی بود که بر اثر نوشیدن شیر آلوده دچار کهیر شد و به مدت دو هفته این حساسیت پوستی بر روی بدن وی باقی ماند. پس مراقب باشید که از سالم بودن غذایی که می خورید مطمئن شوید.

به طور کلی کهیر حاد از 3 هفته تا 8 هفته روی بدن فرد باقی می ماند و او را اذیت می کند؛ زیرا کهیر خارش های شدیدی دارد که انسان را کلافه می کند زمانی که به کهیر مبتلا شدید اگر بدن بتواند عاملی که باعث این اتفاق شده را ازبین ببرد، سریع تر درمان می شوید اما اگر درمان نشدید، حتما نزد دکتر بروید تا با خروج عامل حساسیت زا کهیر شما را هم درمان کند. اگر این عارضه پوستی بیشتر از 3 روز بر روی بدنتان باقی ماند، حتما نزد دکتر بروید تا به مزمن تبدیل نشود. کهیر حاد امکان دارد که در زبان، گلو، دست، پا، شکم، داخل شکم، ران، لب و … اتفاق بیفتد. ایجاد این تورم ها در قسمت های داخلی خطرناک است و امکان دارد باعث اسنداد معده و روده و یا گلو شود.

کهیر مزمن

علت ایجاد شدن کهیر مزمن بر روی پوست هنوز دقیق مشخص نیست. در شرایطی کهیز مزمن اتفاق می افتد که برجستگی ها و تاول ها بیشتر از 8 هفته بر روی پوست باقی بماند بدون اینکه اثری از بهبودی وجود داشته باشد. به علاوه امکان دارد که حتی بعد از از بین رفتن این علائم بعد از چند روز دوباره پدیدار شود و در دوره های زمانی کوتاه یا بلند اتفاق بیفتد. لکه های ناشی از کهیر مزمن امکن دارد که بر روی صورت، چشم و یا لب ها ایجاد شوند و به همین دلیل روابط اجتماعی و اعتماد به نفس فرد را ازبین ببرد.

کهیر ها بر اثر تغییرات هورمونی

یکسری از کهیر ها هم هستند که بر اثر تغییرات هورمونی در بدن اتفاق می افتد و بر روی پوست تحت عنوان کهیر خودش را نشان می دهد:

کهیر دوران بارداری

در ماه های اولیه بارداری امکان دارد که شما بر روی پوستتان متوجه التهابات خارش داری شوید که به آن کهیر می گویند. علت به وجود آمدن این عارضه پوستی در دوران حاملگی کاملا مشخص نیست؛ اما طبق تحقیقاتی که انجام شده می توان علت آن را آنتی ژن های تولید شده در اثر تغییر سایز شکم دانست. به عبارت دیگر رشد جنین در شکم که باعث بزرگ شدن آن می شود، تولید آنتی ژن را بالا برده و این کار باعث التهابات پوستی می شود. اما نگران نباشید! کهیر هیچ خطری برای نوزاد داخل شکم ندارد و این عارضه در عرض یکی دور زور ازبین می رود؛ اما شما با مشاهده این موضوع حتما نزد دکتر متخصصتان بروید.

کهیر عصبی

زمانی که تنش یک فرد بالا برود و عصبانی شود، امکان ایجاد عارضه های پوستی از جمله کهیر بالا می رود. به طور کلی نداشتن آرامش روانی یکی از دلایلی است که کهیر را به وجود می آورد و در اغلب موارد نسبت به کهیر های دیگر متفاوت هستند و با نوشیدن الکل و کافئین تشدید می شوند.

کهیر القایی و خود به خودی مزمن

این نوع از کهیر نه در اثر تماس و نه در اثر خوراکی ایجاد نمی شود بلکه کاملا یکهویی و خود به خودی ظاهر می گردد. علت اصلی این عارضه، وجود یک بیماری داخلی است.

کهیر فیزیکی

این نوع کهیر ها اصولا بر اثر عوامل فیزیکی مثل نور آفتاب، گرما و یا سرما به وجود می آیند.

خطرات کهیر

امکان دارد که شما با دیدن یک صحنه ای از قرمزی های پوستی که خارش هم دارد، بترسید و فکر کنید که به بیماری ناعلاج مبتلا شده اید اما باید بگویم که کهیر به نوبه خود خطرناک نیست و در عرض چند روز کاملا ازبین می رود و تنها لازم است که شما مراقبت های ساده را انجام دهید. این بیماری سریعا تحث کنترل در می آید و به داروهای خاصی هم نیاز ندارد. در جریان هستید که به دلیل برجستگی ها و التهابی که پوست دارد، نمی توان قعالیت روزانه داشت و مانند هر روز لباس پوشید و بیرون رفت. عارضه کهیر حتی در برخی موارد اختلال در خواب را هم دارد.

باید بدانید که عارضه های پوستی هیچگونه واگیری ندارند و نیاز نیست که برای مراقبت از فردی که دچار کهیر شده است عملیات ویژه ای را انجام دهید. برخی از افراد امکان دارد که زمان ابتلا به این عارضه دچار تنگی نفس هم بشوند و یا صدای خس خس سینه بیاید. این علائم در افرادی که خیلی ضعیف هستند و یا کودک می باشند، خطرناک است و امکان دارد باعث از دست رفتن هوشیاری نیز شود. به همین دلیل بعد از رخ دادن علائم کهیر در این افراد، حتما فورا به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این موارد اگر کهیر به مدت 3 روز روی پوست شما باقی ماند و هیچ علائم بهبودی هم نداشتید، سریعا به پزشک اطلاع دهید

از عوارضی که این بیماری امکان دارد بر روی سلامت شما بگذارد این است که به صورت دانه هایی قرمز رنگ روی صورت و یا بدن شما ماندگار شود؛ این نشانه ها اعتماد به نفس افراد را پایین می آورد و در بعضی مواقع روابط اجتماعی را هم تحت تاثیر قرار می دهد. نوع حاد کهیر بیشتر اختلال خواب می آورد و احساس خارش در سطح پوست باعث می شود فرد به خواب عمیق نرود؛ نوع شدید تر کهیر حاد مشکلات خود ایمنی را به وجود می آورد و حتی باعث عفونت های طولانی مدت هم می شود. از عوارش کهیر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آنژیوادم
  • آنافیلاکسی
  • اضطراب
  • افسردگی
  • سرگیجه
  • کاهش توانایی در انجام کارهای روزانه

کهیر

داروی کهیر

80 درصد مواقع کهیر به خودی خود ازبین می رود و درمان می شود. اما به دلیل آزاردهنده بودن خارش و التهابات اکثر افراد سعی دارند که با خوردن دارو، روند درمان را سریع تر کنند. همه پزشکان توصیه می کنند که برای درمان کهیر هیچوقت از داروهای شیمایی به صورت خودسر استفاده نکنید؛ زیرا امکان دارد که شما علت به وجود آمدن بیماری را ندانید و به اشتباه دارویی بخورید که عارضه را تشدید کند.

پس همیشه برای استفاده از داروهای شیمایی با یک پزشک مشورت کنید. برای درمان این عارضه سعی نمایید که از روش های ستنی و خانگی کمک بگیرید و حتی خیلی از پزشکان هم توصیه می کنند از درمان های خانگی برای کهیر استفاده نمایید. برخی از داروهایی که در این دوره به بیمار داده می شود عبارت است از:

آنتی هیستامین 

این دست از داروها می ‌توانند تولید هیستامین را کنترل کنند و به همین منوال باعث کاهش شدت عارضه کهیر بر روی پوست شوند.

کورتیکواستروئید

این دسته از داروهای کورتونی را می ‌شود به شکل افشانه ‌ای، خوراکی یا وریدی مورد استفاده قرار دهید. از مهم ‌ترین داروهای کورتیکواستروئید که برای درمان کهیر بکار گرفته می شود، می ‌توان به بتامتازون، دگزامتازون، پردنیزون، بکلومتازون، هیدروکورتیزن، کلوبتازول، فلوتیکازون و تریامسینولون اشاره داشت.

اپی نفرین 

اپی نفرین اغلب به صورت وریدی و تزریقی مورد استفاده قرار می گیرد؛ این دارو می ‌تواند باعث کاهش التهابات، سوزش، خارش و قرمزی پوست بشود.

درمان خانگی کهیر

برای اینکه بتوانید کهیر را در مدت زمان کم و به شکل اصولی درمان کنید، بهترین راهکارها، راهکارهای خانگی هستند. این روش ها می توانند از به وجود آمدن التهابات دیگر جلوگیری کنند و تاول های قرمز را بهبود ببخشند. همچنین با کمک این روش ها می توانید خارش پوست را هم کمتر کنید. البته در این دوره شما باید پرهیز غذایی داشته باشید و از موادی که حساسیت زا هستند، مثل گوجه توت فرنگی، ترشی شوری، غذاهای چرب فست فود غذاهای تراتریخته، به طور کلی خودداری کنید. سعی کنید که از لبنیات استفاده نکنید و غذاهای ساده و کم روغن و کم نمک استفاده نمایید. بر اساس توصیه های طب سنتی شما می توانید از راهکارهای زیر برای بهبود عارضه کمک بگیرید.

سرکه سیب

طبع سرد سرکه سیب به شما کمک می کند؛ به همین دلیل قرار دادن این سرکه بر روی التهابات کهیری، می‌ تواند باعث از بین رفتن التهاب و خارش در این ناحیه بشود. حواستان باشد که باید بعد از گذشت ۲۰ دقیقه از قرار دادن سرکه سیب بر روی نواحی، آن را با آب ولرم شست و شو دهید.

جو دو سر 

جهت ماساژ دادن سطح پوستی که به کهیر دچار است، می ‌تواند جو دو سر را در کیسه پارچه‌ ای بریزید و برای چند دقیقه در آب گرم قرار بدهید. سپس از با استفاده از آن، التهابات پوستی خود را ماساژ دهید.

نوشابه 

اگر قسمت های زیادی از پوست شما دچار کهیر شده، می ‌توانید ۱۵ دقیقه در وان آب و نوشابه بخوابید. این کار باعث می شود به طور قابل توجهی التهاب و خارش عارضه‌ ها کاهش پیدا کند.

نتیجه گیری

اگر شما هم به عارضه کهیر مبتلا شده اید، ابتدا بدانید که این یک بیماری نیست و تنها واکنش پوستی است. دوم اینکه به راحتی در منزل درمان می شود و لازم نیست نگران باشید. سومین مسئله اینکه اگر بعد از گذشت سه روز این عارضه درمان نشد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

مطالب مشابه را ببینید!

درمان ریزش موهای جلوی سر؛ دلایل ریزش این ناحیه از سر و جلوگیری از آن مراقبت از پوست در فصل زمستان برای حفظ سلامتی و زیبایی اطلاعات در مورد کرم ضد آفتاب و انتخاب بهترین نوع آن با توجه به پوست مراقبت از ناخن؛ روش های خانگی تقویت ناخن و مراقبت از ناخن ها ماسک مو بعد از حمام؛ دلیل استفاده از ماسک و نکات خرید سفید کردن آرنج؛ دلایل تیره شدن آرنج و 17 روش سفید کردن این ناحیه رفع سفیدی مو؛ روش های کنترل و درمان سفید شدن موها در زنان و مردان روتین پوستی انواع پوست؛ مراحل مراقبت از پوست از پاکسازی تا تقویت خواص روغن کندش؛ 20 فایده این روغن از تقویت مو تا درمان جوش و نحوه استفاده آن انواع کرم شب و فواید آن؛ تفاوت کرم شب و روز، نحوه مصرف، راهنمای خرید و عوارض