آغوشی نوزاد چیست و چه فوایدی دارد؟ (انواع آغوشی و تصاویر آن)

آغوشی نوزاد در مجموعه وسایلی است که به ‌خصوص در چندین سال اخیر می‎ توان گفت پس از تولد نوزاد، والدین به خرید آن توجه ویژه‌ ای نشان داده و ترجیح می ‌دهند که به دلیل فواید بسیار این وسیله، حتماً یکی از آن‌ها را برای خود و نوزادشان تهیه کنند. البته میزان مفید بودن آغوشی برای هر والدین، به سبک زندگی آن‌ها نیز وابسته است. برای مثال برای تعدادی از پدر و مادرها آغوشی تنها جنبه زیبایی دارد درحالی که برخی والدین استفاده‌ های زیادی از آن می ‌کنند. اما بطور کلی اگر والدین عادت به استفاده از آغوشی کنند، انجام کارهای روزمره برایشان آسان‌تر خواهد شد.

اطلاعات در مورد آغوشی نوزاد

بطور کلی استفاده از آغوشی نوزاد یکی از مطمئن ‌ترین و راحت ‎ترین روش‌ ها برای حمل و انتقال دادن نوزاد به مکان‌ های مختلف می ‎باشد که نوزاد نیز به آسانی درون آن قرار گرفته و احساس آرامش و راحتی می‎ کند. همچنین آغوشی ‌های نوزاد در طرح ‌‌ها و رنگ ‌های متفاوتی عرضه می ‌‌شود که شما می ‌توانید به دلخواه خود آن را خریداری کنید. بعلاوه، خودتان نیز می ‌توانید برای نوزاد خود یک آغوشی پارچه ‌ای درست کنید.

مزایای استفاده از آغوشی نوزاد

همانند سایر وسایلی که اخیراً و در راستای راحتی نوزاد و والدین تولید و عرضه شده‌ و مزایای فراوانی هم دارند، آغوشی نوزاد نیز ازجمله همین ابزارهاست که سبب سهولت حمل نوزاد توسط والدین شده و از فواید زیادی برخوردار است.

درواقع آغوشی نوزاد به پدر یا مادر متصل شده و به همین دلیل به آن‌ها کمک می ‌کند تا بدون استفاده و دخالت دست، نوزاد خود را در آغوش بگیرند. به همین سبب اگر والدین به‌خصوص در زمان انجام کارهایشان از آغوشی استفاده کنند، این امکان برایشان فراهم می ‎شود که آزادانه و بی‌ آن که دست‌ هایشان درگیر در آغوش گرفتن فرزندشان باشد، کارهایشان را انجام دهند. همچنین از طرفی استفاده از آغوشی برای خود نوزاد نیز بسیار سودمند است چرا که در نزدیک‌ ترین حالت به پدر یا مادر خود به ‌سر می ‎برد که همین امر باعث می ‎شود نوزاد احساس آرامش و امنیت زایدالوصفی داشته باشد.

آغوشی نوزاد

در حقیقت نوزاد پس از آنکه 9 ماه را در رحم مادر گذرانده و پا به دنیایی می‌ گذارد که برایش تازگی بسیاری دارد، به‌نوعی احساس غریبی می‌ کند که استفاده از آغوشی به این دلیل که او را به مادر یا پدر نزدیک کرده بطوری که نوزاد صدای ضربان قلب والدین خود را نیز به راحتی حس می ‎کند، سبب می‌ شود که نوزاد احساس آرامش و امنیت بیشتری داشته و نیز از حس بیگانگی او نسبت به اطراف خود کاسته می ‌شود. البته شایان ذکر است که تاکنون تحقیقات علمی چندانی درباره آغوشی نوزاد و مزایای آن انجام نشده ‌است، با این حال درحال حاضر عده زیادی از آن استفاده کرده و مفید بودن آن را قبول دارند. با همه این‌ها، در ادامه نیز به ذکر چند نمونه دیگر از مزایای استفاده از آغوشی نوزاد می ‌پردازیم.

تقویت پیوند میان نوزاد و والدین

همانطور که پیش ‌تر هم اشاره شد هنگامی که والدین، نوزاد را در کیسه آغوشی می‎ گذارند، نوزاد احساس نزدیکی زیادی به پدر یا مادر خود کرده و آرامش پیدا می ‌کند که در نتیجه آن، ارتباط و پیوند قوی و محکمی میان والدین و نوزاد ایجاد می ‌شود، بطوری که گفته می ‌شود این پیوند حتی تا دوران خردسالی و اوایل نوجوانی کودک نیز حفظ خواهد شد. از طرفی نیز برقراری ارتباط و درک رفتارهای نوزادی که هنوز توانایی حرف زدن ندارد کمی مشکل است که در آغوش گرفتن او کمک خوبی برای والدین است تا به سبب همین نزدیکی، واکنش‌ ها و نشانه ‌های رفتاری نوزاد خود در شرایط مختلف را سریع ‌تر متوجه شوند.

آغوشی نوزاد

کمک به رشد بهتر کودک

آغوشی نوزاد با ایجاد پیوند و ارتباط عاطفی میان نوزاد و والدین و نیز با حس امنیت ‎بخشی به نوزاد باعث می ‎شود که کودک هم به لحاظ عاطفی و هم جسمی رشد بهتری داشته باشد و جالب است بدانید که همین امر، علتی است برای اینکه در آینده‎ ای نزدیک نوزاد زودتر شروع به راه رفتن کرده و زبان باز کند. بعلاوه، استفاده از آغوشی برای نوزاد سبب می ‎شود که او خواب آرام و باکیفیت‎ تری را تجربه کند و همچنین درطول مدتی که بیدار است نیز کودک بهتر می ‌تواند با محیط اطراف خود ارتباط بگیرد و مکان‌ ها، پدیده‌ ها و چهره‌ های مختلف را دیده، شناخته و درک کند؛ که این عامل نیز باعث می ‎شود کودک در آینده فردی اجتماعی ‌تر باشد.

آغوشی نوزاد

کاهش احتمال ابتلا به سندروم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS)

بطور معمول نوزادان از بدو تولد تا پایان سه ماهگی بیش‌ تر زندگی خود را در خواب سپری می‎ کنند و استفاده از آغوشی نوزاد یکی از عوامل مؤثری است که از خطر مرگ ناگهانی نوزادان در خواب و در این برهه از زمان، تا حد زیادی جلوگیری می ‎کند. همچنین با جای گرفتن کودک در کیسه آغوشی، به این دلیل که سر نوزاد روی سطوح صافی مثل تشک یا زمین قرار نمی‌ گیرد، خطر صاف شدن پشت سر نوزاد نیز از بین می ‎رود.

آغوشی نوزاد

سهولت در شیردهی

برخی براین باورند که استفاده از آغوشی نوزاد به شیردهی مادر نیز کمک بسزایی می‌کند؛ یعنی تولید شیر مادر را به علت ارتباط نزدیک او با نوزاد، افزایش می‌ دهد. با این وجود هنوز تحقیق مشخصی در این حوزه صورت نگرفته ‌است. همچنین استفاده از آغوشی سبب می ‌شود که مادر با راحتی بیشتری به نوزاد خود شیر بدهد؛ به‌خصوص دز زمان حرکت که شیردهی دشوارتر است، آغوشی می‌ تواند کمک خوبی برای مادر باشد که همزمان با حمل کودک، تغذیه او را نیز تامین کند.

آغوشی نوزاد

کاهش میزان گریه نوزاد

همواره یکی از مسئولیت ‌های والدین در نگهداری از نوزاد خود، جلوگیری کردن یا دست‌کم کاهش دادن دفعات گریه کودک‌شان است که گاهی هم در این کار با مشکل مواجه شده و نمی ‎دانند چه راهکاری مؤثرتر است. براساس برخی تحقیقات انجام شده نوزادان در آغوش والدین خود کمتر بدخلقی و بی‌قراری می‌ کنند بطوری که با 3 ساعت در آغوش گرفتن نوزاد در روز، میزان گریه او به کمتر از نیم می ‎رسد. برهمین اساس، از دیگر مزیت ‎های استفاده از آغوشی این است که میزان گریه نوزاد را کم‌تر می‎کند، هرچند کاملاً گریه‌ هایش را متوقف نمی ‎کند، اما در کاستن از تعداد دفعات آن مؤثر می ‎باشد.

آغوشی نوزاد

بهبود رشد و عملکرد سیستم عصبی

پیش‌تر اشاره شد که قرار دادن نوزاد در کیسه آغوشی باعث می ‌شود نوزاد با اطراف خود بیش ‎تر و بهتر ارتباط بگیرد، همین امر در رشد بهتر سیستم عصبی او نیز نقش بسیار مهمی ایفا می‎ کند. بعلاوه، آغوشی در حفظ بهتر تعادل به نوزاد کمک کرده و از بسیاری از مشکلات جسمی مانند مشکلات گوارشی، سیستم عصبی و مشکلات تنفسی نوزاد پیش‌گیری می‎ کند، حتی استفاده از آغوشی باعث می ‌شود کودک تنفس بهتری داشته باشد. بطور کلی والدینی که از آغوشی برای نوزاد خود استفاده می‎ کنند، کودکان سالم‎ تری نسبت به سایرین خواهند داشت.

آغوشی نوزاد

بهبود و افزایش سلامتی نوزاد

تحقیقات بسیاری انجام شده ‌اند که بیانگر آن هستند که تماس پوست پدر یا مادر به پوست نوزاد، سبب سلامتی بیش‌تر نوزاد شده و بهبود او را نیز سرعت می ‎بخشد. این شیوه به ‌خصوص در نوزادان نارس که پیش از 37 هفتگی به دنیا می‌ آیند، بسیار مفید و اثربخش است. درواقع در آغوش گرفتن نوزاد باعث نزدیکی او به بدن والدین شده که همین نزدیکی به‎ویژه در نوزادانی که در بخش مراقبت‎ های ویژه نگهداری می‎ شوند، سبب تنظیم الگوهای تنفسی، ضربان قلب و دمای بدن نوزاد می‎شود. استفاده از آغوشی به‌خصوص برای آن دسته از والدینی که نوزاد نارس دارند، سبب می ‎شود تا نوزاد زودتر سلامت خود را بدست آورد.

آغوشی نوزاد

انواع آغوشی نوزاد

انواع مختلفی از آغوشی‎های نوزاد موجود هستند، اما والدین باید توجه داشته باشند که مطابق با سن نوزاد و همچنین با درنظر گرفتن سایر شرایط ازجمله اندازه بدن خود والدین و نیز قیمت آغوشی، مناسب ‎ترین نوع را برای نوزاد خود انتخاب کنند.

آغوشی‎ یک حالته

این دسته از آغوشی ‌ها برای نوزادانی که زیر سه ماه هستند،گزینه مناسبی است. در این نوع آغوشی، نوزاد به واسطه محافظ رو به پدر یا مادر خود در آغوشی جای می ‎‎گیرد.

آغوشی دو حالته

این گروه از آغوشی ‎ها برای نوزادانی که سه ماه یا بیشتر دارند، متناسب است. در این نوع نوزاد در آغوشی، رو به بیرون قرار می ‎گیرد.

آغوشی سه حالته

این دسته از آغوشی ‎ها نیز مناسب استفاده برای کودکان سه ماه به بعد است. در این نوع، کودک در کنار بدن (سمت چپ یا راست بدن) والدین یا هرکسی که آغوشی را حمل می ‎‌‌کند، قرار می‌ گیرد.

آغوشی چهار حالته

این نوع از آغوشی‌ها برای کودکانی که 6 ماه و یا بیشتر دارند مناسب است، چراکه در این نوع کودک در پشت کسی که آغوشی را حمل می ‎کند جای می ‎گیرد.

آغوشی ‎‎ها در حالات و مدل ‌های دیگری نیز دسته‌ بندی می‌‌شوند که برخی از آن‌ها عبارت ‌اند از:

آغوشی از جلو

این نوع آغوشی دارای دو بند است که این دو، صندلی پارچه‌ای آغوشی را نگه می ‌دارند. از مزایای این مدل این است که نوزاد رو به‎ روی والدین و در بهترین وضع قرار دارد و والدین می ‎توانند نوزاد خود را ببینند. بعضی از آغوشی‎های این مدل می‎توانند به پشت شخص حمل‌کننده نیز بسته شوند که این کار سبب می‌شود والدین وزن نوزاد را کمتر احساس کرده و نوزاد نیز به خوبی می ‌تواند محیط اطرافش را ببیند. با این حال این مدل آغوشی یک عیب دارد که در آن امکان شیردهی به نوزاد وجود ندارد. البته توجه داشته باشید که این مدل برای نوزادانی که تازه متولد شده‌ اند مقداری بزرگ است.

آغوشی نوزاد

آغوشی قنداقی نرم و بافته‌شده

آغوشی قنداقی نرم در واقع یک تکه‌ پارچه پهن و عریض است که در جنس‌ های پنبه و لاکرا و یا اسپندکس تولید می‌شود. از این نوع آغوشی،‌‌ گاهی به‌عنوان قنداق کششی نیز یاد می ‌شود. در این مدل، کافی است که این قنداق پارچه ‌ای نرم به دور بدن پدر یا مادر و نوزاد پیچیده شود بطوری که والدین بتوانند نوزاد را درون قنداق نگه دارند. بطور کلی این نوع آغوشی در میان والدین طرفداران زیادی دارد، به این دلیل که والدین با هر اندام و قدی که باشند می توانند از این مدل استفاده کنند. از مزایای دیگر آن نیز امکان شیردهی راحت به نوزاد است و اما این مدل تنها یک عیب دارد و آن، پیچ ‌و تاب ‌های بیش ازحد این نوع است که درآوردن آغوشی را برای والدین کمی دشوار می‌ کند.

همچنین این نوع آغوشی را نمی ‌توان از پشت به کمر متصل کرد بنابراین برای نوزادان کوچک‌ و سبک‌وزن ‌تر مناسب ‌تر می ‎باشد. درباره تفاوت آغوشی قنداقی نرم و بافته ‌شده نیز می‌ توان گفت تنها فرق آن‌ها در جنس پارچه است. قنداقی بافته ‌شده، پارچه ‎ای سفت و ساختاری محکم ‌تر دارد که آن را برای نوزادان بزرگ‌تر و کودکان نوپا نیز مناسب می ‎کند.

آغوشی نوزاد

آغوشی یک طرفه

پیش از هر چیز به پدر و مادرهایی که خود اندام بزرگی ندارند و یا لاغر هستند توصیه می‌ شود که از این مدل آغوشی‎ ها استفاده نکنند، زیرا این نوع آغوشی ‌ها به دور کمر و یک شانه‌ی فرد حمل‌کننده بسته می‌ شود که باعث می‌شود تنها یک شانه‌ی فرد متحمل وزن کودک باشد که می‌ تواند در دراز مدت برای والدین آزار دهنده شود، به‌خصوص با بیشتر شدن وزن کودک ممکن است جابجایی او در این آغوشی برای والدین کمی دشوار شود. اما درکنار همه این‌ها این نوع آغوشی مزایایی هم دارد از جمله اینکه بندهایش پهن و گشاد هستند که امکان شیردهی به نوزاد را به آسانی برای مادر فراهم می‌ کند.

امروزه به ‌طور کلی استفاده از وسایلی که کار را برای والدین و کودک راحت‌تر کند، رواج زیادی پیدا کرده که آغوشی نیز ازجمله آن‌ها است. اما استفاده از آغوشی علاوه بر راحتی زندگی، فواید بسیار دیگری نیز داشته و در حفظ سلامت کودک نقش پررنگی دارد. اما مانند هرچیز آنچه که باید حتماً مورد توجه قرار گیرد، استفاده درست و قرار دادن نوزاد به شیوه صحیح در آغوشی است بطوری که کوچک ‌ترین آسیبی به او نرسد.

مطالب مشابه را ببینید!

اصول مراقبت از پوست نوزاد؛ چگونه از پوست کودکان مراقبت کنیم؟ فواید وازلین بچه: از پوست کودکانتان محافظت کنید! بهترین روش های درمان نازایی؛ راه های درمان ناباروری زنان و مردان بهترین و بدترین سن بارداری؛ عوارض باردار شدن در سن پایین و یا سنین بالا دیابت بارداری؛ علائم درمان و تاثیر این نوع دیابت بر جنین دندان گیر نوزاد؛ انواع دندان گیر و نکات استفاده از آن احساس غریبگی نوزاد؛ همه چیز درباره غریبگی کردن نوزادان آلرژی چشمی نوزاد؛ علائم حساسیت چشمی نوزاد و درمان آن مشکلات شایع نوزادان؛ 13 مشکل و بیماری نوزاد که شایع هستند علائم و نشانه های بارداری؛ تمام نشانه های باردار بودن خانم ها