اینترنت استارلینک چیست و اطلاعات درباره اینترنت ماهواره ای و کارکرد آن

اینترنت استارلینک چیست؟ سرعت اینترنت ماهواره ای استارلینک بالاست یا خیر؟ هزینه اینترنت ماهواره ای چند دلار در ماه است؟ اینترنت ماهواره ای چگونه کار می کند؟

فهرست موضوعات مطلب اینترنت استارلینک

اطلاعات درباره اینترنت استارلینک

استارلینک پروژه ای در حال انجام بوده که در شرکت اسپیس ایکس با هدف فراهم کردن اینترنت در کل کره زمین و حتی فضا راه اندازی شده است. این شرکت تصمیم دارد با استفاده از چندین ماهواره که در محدوده نقاط مختلف کره قرار می گیرد راهی را فراهم کند که تمام زمین به اینترنت متصل شوند. طبق گزارش ایمنا، با وجود استارلینک تمام کره زمین به اینترنت دسترسی خواهند داشت. بر این اساس هدف این پروژه که مربوط به ایلان ماسک است این بوده که با پرتاب هزاران ماهواره به فضا و در مدار پایینی زمین، سیگنال های اینترنتی سریع به زمین مخابره شود. قبل از پرداختن به ماهواره استارلینک مبحثی را در مورد ایلان ماسک صاحب این پروژه با شما صحبت خواهیم کرد.

در ادامه ویدیویی کامل درباره نحوه کارکرد اینترنت استارلینک و ماهواره های شرکت اسپیس ایکس را مشاهده کنید.

سازنده استارلینک کیست؟

ایلان ماسک صاحب پروژه استارلینک است که نام او ایلان ریو ماسک می باشد. او در دو دانشگاه کویینز و پنسیلوانیا در رشته فیزیک و اقتصاد لیسانس خود را اخذ کرد. همچنین شرکت هایی مانند تیلاموتورز و اسپیس را بنیادگذاری کرد. در ژانویه ۲۰۲۱ ثروت او حدود ۲۰۹ میلیارد دلار تعیین شد و هم اکنون به عنوان ثروتمندترین مرد دنیا شناخته شده است و سازنده استارلینک است.

اینترنت استارلینک چیست و اطلاعات درباره اینترنت ماهواره ای و کارکرد آن

تاریخچه استارلینک

در سال ۲۰۱۸ اسپیس ایکس برای اولین بار دو ماهواره مخابراتی ب و آ را با نام تن تن جهت آزمایش کردن ماهواره اینترنتی به مدار پایینی زمین فرستاد. بعد از اینکه آزمایش های مختلف را بر روی آنها انجام داد، اسپیس ایکس در ردموند واشنگتن خط تولید ماهواره اش را راه اندازی کرد تا محموله ماهواره ۶۰ تایی را به فضا ارسال کند. این نسخه ۶۰ تایی نیز به دلیل آزمایشی بودن از رده خارج شده و به مرور به جو زمین می رسد.

در تاریخ برای اولین بار شرکت فضایی، به صورت انبوه در حال تولید ماهواره بوده که تولید عمده آن باعث می شود هزینه تولید کاهش پیدا کند و قیمت پایینی برای هر ماهواره تعیین شود. در حال حاضر اسپیس ایکس نیز در ماه ۱۲۰ ماهواره می سازد. تکنولوژی مجزا شدن ماهواره استارلینک منحصر به فرد است. قبل از این ماهواره ها از مرحله دوم موشک با مکانیزم انفجاری و فنری جدا می شد و این به پیچیدگی آن می افزود. اسپیس ایکس جهت راه اندازی ماهواره در مدار، ابتدا با بدور خود چرخاندن مرحله دوم موشک، میله ای را که وظیفه نگهداری ماهواره را در کنار هم دارد رها می کند. سپس به شکل یکجا هر ۶۰ ماهواره را به مدار ارسال می کند. بعد از آن ماهواره ها به آهستگی از هم جدا می شوند؛ زیرا چرخش مرحله دوم سبب ایجاد نیروی مرکزگرایی در آن می شود.

اولین ماهواره ها، از نوع استارلینک بودند که جهت پیش رانش خود در مدار از موتورهای یونی کریپتونی بهره می گرفتند. از گاز زنون نیز در ماهواره جهت سوخت موتورهای یونی استفاده می شد که اگر چه موتور یونی این ماهواره نسبت به کریپتون عملکرد بهتری دارد ولی دارای هزینه بالاتری نیز می باشد. بر عکس دیگر ماهواره ها در یک قسمت استارلینک، پنل خورشیدی بزرگی بکار رفته که مساحت این پنل از مجموعه مساحت پنل خورشیدی ایستگاهی بین المللی فضایی در هر پرتاب فضایی بیشتر می باشد.

در یک سوی این ماهواره پنل یکپارچه ای دارد که باعث کاهش قیمت، باز شدن راحت ماهواره در مدار و آسان سازی فرایند ساخت می شود. جهت اتصال به اینترنت استارلینک، لازم بوده آنتن های مخصوص را تهیه کنید. در استارلینک هم در دیش سمت کاربر و هم در ماهواره، از آنتن آرایه فازی جهت ارسال و دریافت داده بکار رفته است. این آنتن ها بدون اینکه به چرخش در آیند فقط با بهره مندی از قابلیت بر هم نهی امواج، در جهات مختلف در باند کا یو و کا آ سیگنال ارسالی خود را ارسال می کند.

مطلب مشابه: بیوگرافی ایلان ماسک، درباره زندگی شخصی و روابط جنجالی تا مالکیت شرکت های بزرگ

اینترنت استارلینک چیست و اطلاعات درباره اینترنت ماهواره ای و کارکرد آن

ماهواره های ستارلینک به چه شکلی هستند؟

ماهواره پروژه ایلان ماسک یا استارلینک دارای وزن ۲۲۵ کیلو گرمی بوده و به شکل تخت طراحی شده است. جهت پرتاب کردن آن به فضا، در موشک فالکون اسپیس ایکس ۶۰ عدد از آن را می توان جای گذاری کرد. بعد از اینکه به مدار زمین رسید جهت دریافت انرژی خورشیدی جهت قوت بخشیدن به ماهواره یک آرایه بزرگ از آن خارج می شود. بخش اصلی بدنه آن نیز از چهار آنتن قوی جهت مخابره اینترنت تشکیل شده است. بدنه نیز دارای لیزرهایی بوده که در مدار زمین هر ماهواره را به چهار ماهواره دیگر متصل می کند. رانشگرهای یونی موجود در آن نیز از گاز کریپتون استفاده می کنند. به همین دلیل می توانند در مدت زیادی در مدار زمین باقی بمانند حتی ماهواره هایی که با سطح زمین مساحت کمتری دارند.

ماهواره استارلینک به گونه ای طراحی شده تا هزینه های ماهواره را به قدر قابل توجهی کاهش دهد. هم اکنون نیز ماهواره هایی متناسب با فناوری استارلینک یا حتی پیشرفته تر در مدار وجود دارد ولی از نظر هزینه ها قابل قیاس با استارلینک نخواهد بود. مثلا ماهواره ایریدیوم که قبل از این رکورد ارزانترین ماهواره های تجاری را شکسته بود، ۵ میلیون دلار قیمت گذاری شد. در حالی که استارلینک ۲۰ برابر ارزانتر بوده و ۲۵۰ هزار دلار قیمت گذاری شده است.

تفاوت استارلینک با ای دی اس ال چیست؟

کاربران ای دی اس ال به ازای آن، مبلغی را با برگزیدن سرویس حجمی محدود یا نامحدود، پرداخت می کنند و با اتمام حجم بسته، به صورت پلکانی هزینه ای اضافی می پردازند، مخابرات نیز ای دی اس ال را ارائه می دهد و باید فاصله کاربر به مخابراتی که ای دی اس ال را ارائه می کنند زیاد نباشد؛ زیرا در غیر اینصورت سرعت اینترنت از سرعت کمی برخوردار خواهد بود. شرکت های ارائه دهنده این محصول نیز باید بر اساس قوانین کشورشان برخی از سایت ها را فیلتر کنند. در اینترنت ماهواره ای محدودیت مربوط به فیلتر شدن وجود ندارد و کاربران با کم ترین هزینه می توانند از اینترنت بدون فیلتر، پرسرعت و نامحدود بهره مند شوند. این اینترنت مناسب مصرف بالا و بالاخص دانلود می باشد.

اینترنت استارلینک چیست و اطلاعات درباره اینترنت ماهواره ای و کارکرد آن

سرعت اینترنت استارلینک چه اندازه است؟

استارلینک اسپیس ایکس در فاصله ۵۶۰ کیلومتری و در مدار پایینی از زمین مستقر است و به دلیل فواصل بسیار کم، اسپیس ایکس ادعا می کند که این اینترنت بین ۳۵ میلی ثانیه تاخیری خواهد داشت. بدین معنی که سرعت آن جهت انجام کارهای اینترنتی مانند بازی، دانلود و غیره بسیار بالا خواهد بود. به گونه ای که دارای سرعت یک گیگ بر ثانیه می باشد.

اینترنت استارلینک در نخستین تست ها، سرعت دانلود ۳۷ الی ۶۰ مگابایتی داشته و سرعت آپلود در آن بین ۴.۵ الی ۱۷.۷۰ مگابایت در ثانیه خواهد بود . اسپیس ایکس این رقم را رسما اعلام نکرده و خبرنگاری سی ان ان طبق ایمیلی که بوسیله بتا تسترهای استارلینک ارسال شده این را بیان نموده که سرعت آن بین ۵۰ الی ۱۵۰ مگابایت بر ثانیه با تاخیر ۲۰ الی ۴۰ میلی ثانیه می باشد.

ماهواره های ارسال شده تا به امروز؟

کمپانی اسپیس ایکس در سال ۲۰۱۸ اولین ماهواره خود را به فضا ارسال نمود و سپس در سال ۲۰۱۹ نیز حدود ۶۰ ماهواره رسمی استارلینک را ارسال کرد. همچنین ۱۰۰۰ ماهواره به مدار زمین فرستاد که در سال ۲۰۲۱ در ماه ژانویه و فوریه نیز آخرین پرتاب ها را به خود اختصاص داد. به مرور این کمپانی قصد دارد یک موشک فالکون را هر سه ماه یکبار به مدار زمین ارسال کند که در هر کدام نیز ۶۰ ماهواره جای داده شده است.

تمام سرویس نیازمند چند ماهواره است؟

اسپیس ایکس جهت ارسال ۱۲ هزار ماهواره استارلینک مجوز لازمه را از کمیسیون فدرال آمریکا کسب نموده است. این ماهواره در آسمان یک صورت فلکی استارلینک را ایجاد می کند. این کمپانی نیز قصد دارد با افزایش تعداد ماهواره ها تعداد آن ها را به ۴۲ هزار عدد برساند.

این ماهواره کوچک چه شکلی است؟

ماهواره استارلینک کوچک بوده به گونه ای که شرکت تولیدی در موشک فالکون ۹، حدود ۶۰ عدد آن را جای داده و به فضا انتقال می دهد. هر یک از این ماهواره ها دارای وزن ۵۷۳ پوند است. هر ماهواره ای دارای پنل خورشیدی بوده و نور خورشید نیز انرژی آن ها را تامین می کند. در زمان قرارگیری آنها در مدار زمین پنل ها باز شده و کار خود را شروع می کنند.

اینترنت استارلینک چیست و اطلاعات درباره اینترنت ماهواره ای و کارکرد آن

هزینه استفاده از اینترنت استارلینک چقدر است؟

هزینه استفاده از اینترنت استارلینک طبق گفته کمپانی حدود ۹۹ دلار در ماه است. اما باید دقت کرد این هزینه مربوط به هزینه اینترنت مصرف شده شما به شمار می رود. لذا باید علاوه بر آن یک دستگاه استارلینک را تهیه کنید که این دستگاه دارای دیش بوده و کار آن ارتباط برقرار کردن با ماهواره می باشد. به طور کل این تجهیزات حدود ۴۹۹ دلار قیمت دارد. این قیمت مربوط به نسخه آزمایشی است و امکان داشته در مورد نسخه اصلی هزینه ها بالاتر رود. لذا برای ایرانیان به دلیل بالا رفتن قیمت دلار هزینه های بالایی دارد.

آیا بر روی زمین می توان ماهواره استارلینک را مشاهده نمود؟

در اوایل پرتاب از روی زمین، این ماهواره با چشم مسلح قابل دیدن است و در زمان قرارگیری در فواصل ۵۰۰ کیلومتری و در مدار خود به سبب وجود آلودگی نوری و فواصل زیاد با چشم قابل رویت نخواهد بود. برخی مواقع از سمت زمین نور این ماهواره ها را می توان مشاهده نمود و این نگرانی برخی از کارشناسان را بر انگیخته است. لذا ایلان ماسک قصد رفع این موضوع را دارد.

اینترنت استارلینک اسپیس ابتدا در کدام قسمت دنیا در اختیار کاربران قرار می گیرد؟

در جریان بتای خصوصی استارلینک ماسک عنوان کرد که از این اینترنت ماهواره ای در ابتدا کسانی بهره مند می شوند که در ارتفاعات بالاتر مستقر هستند. این افراد کسانی هستند که در کانادا و شمال ایالات متحده سکونت دارند. قرار بود تا سال ۲۰۲۱ کل دنیا از این اینترنت بهره مند شوند.

 استارلینک در ایران

اگرچه از نظر تئوری از اینترنت ماهواره ای استارلینک در هر کجای جهان می توان استفاده کرد و فقط با داشتن یک آنتن می توان از آن بهره مند شد. ولی اسپیس ایکس به وضوح این را بیان کرد که این اینترنت در هر کشوری بدون اجازه دولت مردان ارائه نخواهد شد. رئیس و مدیر ارشد اسپیس ایکس با نام گویین شاتول این را بیان کرد که با این ماهواره قصد ندارد در قوانین کشورها شکست ایجاد کند. او بیان کرد در حال مذاکره با دیگر کشورها جهت ارائه این اینترنت می باشد.

با این وجود حتی اگر شرکت اسپیس ایکس نیز موفق شود اجازه دولت ایران را جهت ارائه این سرویس اخذ کند بعید به نظر می رسد که به دلیل تحریم هایی که علیه ایران وجود دارد امریکا این سرویس را به کاربران ارائه دهد. آنتن استارلینک به دلیل ماهیتی که دارد باید ضمن اطلاع از موقعیت جغرافیایی خود، در بهترین مکان قرار گیرد تا با تنظیم خودکار زاویه دیدش، راه اندازی شود. به این صورت که اسپیس ایکس این امکان را دارد تا از موقعیت هر آنتن اطلاع کسب کند. به همین دلیل می تواند عملکرد آنتنی که در کشور غیر مجاز است را غیر فعال کند. همچنین این کمپانی می تواند با تنظیم ماهواره خود، از ارسال سیگنال به برخی کشورها جلوگیری کند. بالاخص که چین، روسیه و هند این قابلیت را دارند که ماهواره را از مدار منهدم کنند و این کمپانی نیز راضی به تنش با دیگر کشورها نیست.

احتمالا جهت ارائه این سرویس به چنین کشورهایی، پهنای باندی به ای اس پی های آن کشورها به فروش می رسد تا آن ها اینترنت استارلیک را طبق قوانین و محدودیت های خود اعمال کنند.

اینترنت استارلینک چیست و اطلاعات درباره اینترنت ماهواره ای و کارکرد آن

تاثیر هوا بر کیفیت اینترنت ماهواره ای استارلینک

یکی از نقاط ضعف اینترنت ماهواره ای استارلینک این است که امکان دارد به دلیل شرایط بد آب و هوایی عملکرد آن مختل شود. در صورت کم بودن حجم برف، اگر این برف ها آب شوند بدون مشکل این امواج توسط ترمینال ها دریافت می شود.  ولی در صورت بالا بودن ارتفاع برف در مقابل ترمینال مانعی ایجاد شده و این باعث اختلال در روند دریافت و ارسال سیگنال ها خواهد شد. طبق توصیه وب سایت استارلینک، ترمینال گیرنده بدون مانع و در فضای باز و در ارتفاعات نصب می شود.

نیروی هوایی آمریکا از استارلینک در رزمایش نظامی استفاده کردند

با اینکه استارلینک به عنوان اینترنت پهن باندی جهت ارائه اینترنت به نقاط دورافتاده ساخته شده ولی به عنوان ارائه اتصال جهت رزمایش نظامی نیز مورد استفاده قرار گرفته است. این ماهواره در جنگ روسیه و اوکراین بوسیله نیروهای اوکراینی استفاده شده اما ارتش آمریکا نیز این ماهواره را جهت استفاده خود هدف قرار داده است. در سال ۲۰۲۰ نیروی آمریکا و کمپانی اسپیس ایکس جهت اجرای یک رزمایش نظامی با هم همکاری کردند. در این پروژه استارلینک اطلاعاتی را در اختیار این نیرو قرار داد تا این نیرو بتوانند یک موشک بدون سرنشین را مورد اصابت قرار دهند.

استارلینک به عنوان سرویس مکان یاب

اخیرا اسپیس ایکس از این ماهواره به عنوان سرویس مکان یاب استفاده نموده و به عنوان جی پی اس در جهت تعیین مسیرها، پیشنهاداتی را دریافت کرده ولی تاکنون ایلان ماسک در مورد آن پاسخی نداده است.

 استارلینک دلیل مشاهده یوفو

ماهواره استارلینک خطر عجیبی را ایجاد کرده و این کمپانی نیز تلاش می کند تا رد آن را کم نورتر کند. اما این نور زیاد ناشی از آن، با یوفوها اشتباه گرفته شده و این مشاهدات سبب شده در جهت ستاره شناسی آسمان شب خطا ایجاد شود. لذا اتحادیه بین المللی نجوم نیز طی درخواستی از سازمان ملل در جهت انجام اقدامات لازمه اعلاناتی ارسال کرده است.

استارلینک در قطب جنوب

خدمات استارلینک در دورافتاده ترین نقاط زمین نیز ارائه می شود که قطب جنوب یکی از این مناطق دورافتاده می باشد. این کمپانی در سپتامبر ۲۰۲۱ در ساحل غربی با اولین پرتاب در پایگاه نیروی فضایی وندنبرگ در کالیفرنیا این ماهواره را در مدار قطبی پرتاب کرد. ایلان ماسک در ژوئیه ۲۰۲۲ بیان کرد با این پرتاب قطبی، کل زمین پوشش داده خواهد شد.

سوالات متداول در مورد استارلینک

در مورد اینترنت استارلینک سوالاتی پرسیده می شود که شاید این سوالات در ذهن شما هم خطور کند که در اینجا به ذکر آنها می پردازیم.

علت درخشان بودن ماهواره استارلینک چیست؟

ماهواره های استارلینک نسبت به ماهواره های ارتباطی در سطح پایین تری قرار دارند ستاره شناسان نیز بر این معتقد اند که این ماهواره ها که تعدادشان ۱۲۰۰۰ عدد است آلودگی نوری ایجاد می کنند و این در عملکرد تلسکوپ ها اختلال ایجاد می کند. کمپانی اسپیس ایکس نیز تلاش می کند با ایجاد پوششی تیره بر روی آنها این آلودگی نوری را ار بین ببرد.

آیا ماهواره استارلینک خطرناک است؟

ماهواره استارلینک به دلیل تولید زباله های فضایی ممکن است برای فضاپیماها مشکلاتی ایجاد کند. طبق گفته کمپانی نیز در صورت از کار افتادن هر ماهواره به دلیل رانشگری که در آن وجود دارد به خارج از مدار حرکت می کند و در زمین سوزانده می شود.

آیا اینترنت استارلینک از اینترنت فیبر نوری سریع تر است؟

بیشترین سرعت فیبر نوری تا ۱۰ Gbps است که استارلینک از سرعت بالاتری نسبت به دیگر اینترنت ها در جهان برخوردار می باشد ولی احتمالا از سرعت فیبر نوری بالاتر نخواهد بود.

آیا با موبایل نیز می توان از فیبر نوری استفاده کرد؟

خیر این اینترنت تنها جهت استفاده از اینترنت ثابت خانه و کسب و کارها استفاده می شود. ولی کمپانی در تلاش است این امکان را فراهم کند تا با موبایل نیز بتوان این اتصال را برقرار کرد.

آیا در استارلینک از 5G استفاده می شود؟

خیر در این اینترنت از ۵جی استفاده نخواهد شد.  

آیا ایرانیان به اینترنت استارلینک دسترسی دارند؟

پس از اینکه طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی مطرح شد کاربران امیدوار هستند تا استارلینک در ایران اجرا شود. در این مورد شایعات زیادی مطرح شده و حتی کلاهبردارانی نیز سعی در فروش تقلبی تجهیزات این ماهواره بودند. اگر به سایت رسمی استارلینک نیز سری زده باشید خواهید دید که کشور ایران در منطقه تحت پوشش این اینترنت نیست. با این وجود اما و اگرهایی بر سر راه این اینترنت و کاربران ایرانی وجود دارد اینطور که به نظر می رسد بر سر راه ایرانیان مسیر طولانی و پرهزینه ای وجود دارد. این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که هدف این ماهواری پوشش دهی کل دنیا است.

بر اساس گزارش ها اقیانوسیه، اروپا و آمریکای شما در حال حاضر به این اینترنت دسترسی دارند و دسترسی ایرانیان به آن نیز زمان بر خواهد بود. اگر هم کمپانی اسپیس ایکس بخواهد این ماهواره را به کاربران ایرانی ارائه دهد با مخالفت دولت مردان مواجه خواهد شد. اگر هم بدون اجازه دولت بخواهد این ماهواره را در دسترس مردم قرار دهد تجهیزات آن به صورت قاچاق وارد خواهد شد و این برای کاربران هزینه زیادی را در بر خواهد داشت. از سوی دیگر کاربران ایران که با موضوع پارازیت دست و پنجه نرم می کنند و در این مورد هنوز نمی توان اظهار نظر کرد.

آیا استارلینک سرعت بالایی دارد؟

سرعت ماهواره استارلینک دارای نوسانات بوده و هر چه تعداد کاربران زیاد باشد امکان دارد سرعت آن کاهش پیدا کند. ولی کمپانی در تلاش است با اضافه کردن ماهواره های بیشتر سرعت آن را افزایش دهد.

  آیا استارلینک به ایران می رسد؟

طی یک توییت در توییتر ایلان ماسک در پاسخ به کاربران ایران در مورد اینکه آیا شهروندان ایرانی امکان استفاده از استارلینک را دارند یا نه؟ اینگونه پاسخ داد که از مقامات دولت آمریکا درخواست کرده ایم تا از تحریم های ایران این اینترنت را معاف کند. طبق این گزارش ها وزارت خزانه داری آمریکا موافق صادرات تجهیزات آن به ایران شد ولی تنها مشکل آن موانع و محدودیت های قانونی کشورمان است.

وزیر امور خارجه آمریکا آنتونی بلینکن در مورد لغو تحریم های استارلینک ضمن توییتی در مورد آن اشاره کرد و ایلان ماسک در این مورد بیان کرد اینترنت ماهواره ای برای ایران فعال خواهد شد. وزیر ارتباطات ایران بر اساس ضوابط شورای عالی فضای مجازی بیان کرد که استارلینک برای وارد شدن در ایران باید مجوزات لازمه را داشته باشد. این موضوع از طرف ایران به اتحادیه بین المللی بیان شد و اعلام شد که ارائه این ماهواره به مجوز از سوی ایران نیاز دارد. به علاوه به سبب نقص در پوشش این ماهواره، به این زودی ها این ماهواره وارد ایران نخواهد شد.

سخن پایانی

ماهواره استارلینک توسط ایلان ماسک صاحب شرکت اسپیس ایکس به فضا ارسال شد که این سیستم شامل تعداد زیادی ماهواره می شود. لذا هدف ایلان ماسک این است که با این اینترنت دسترسی تمام جهان را به اینترنت راحت کند تا حتی مردمان دورافتاده ترین نقاط نیز بتوانند به آن دسترسی داشته باشند.

منبع Youtube
این مطالب را هم ببینید