خواص دعای عهد و فضیلت خواندن دعای عهد
در مفاتیح الجنان از امام صادق(ع) نقل شده است که هر کس چهل صباح دعای (عهد) را بخواند از یاوران حضرت مهدی (عج) خواهد بود. دعای عهد به منزله تعهد و بیعت و اعلام وفاداری به امام زمان(عج) است.
این دعا معمولا بعد از نماز صبح و در اول صبح خوانده می شود:« اللهم اجدد له فی صبحه یومی هذا و ما عشت من ایامی عهدا و عقدا و بیعه له فی عنقی؛ بار خدایا من تجدید عهد می کنم برای او (امام زمان -عج-) در بامداد امروزم و آنچه زیسته ام از روزهایم».

اگر چه می توان دعا را در ساعات دیگر روز خواند اما منظور از صباح از هنگام اذان صبح تا وقت طلوع آفتاب است. البته اگر قدری از زمان خواندن مستحبات، جابه جا شود اشکال ندارد اما اگر انسان بخواهد که طبق سفارش عمل کند بهتر است در زمان معین انجام دهد.
امروزه علم نیز نشان داده است که یکی از روشهای مؤثر برای تقویت حس اعتماد به نفس و جذب فرصتهای جدید در زندگی، دعا کردن است. دعا نه تنها باعث آرامش روح میشود، بلکه در دفع بلایا نیز نقش مهمی دارد.
خواندن دعای عهد با نیت خالص تأثیر بیشتری دارد، اما برای دستیابی به نتیجه بهتر، توصیه شده است که این دعا را طبق آداب ذکر شده در مفاتیحالجنان، پس از دعای ندبه، به جا آورید. رعایت ترتیب و عددهای مشخص در این دعا، که در منابع دینی به آن اشاره شده است، میتواند آثار و برکات خاصی به همراه داشته باشد.
ثواب چهل روز خواندن دعای عهد
اگر کسی دعای عهد را در چهل صباح بخواند و فوت کند، خداوند او را از قبر بیرون می آورد تا در خدمت آن حضرت باشد و به هر کلمه هزار حسنه عنایت می کند و هزار گناه از او محو می کند.
کسی که این خواسته ها را در دعای عهد می خواند تلاش می کند تا شایستگی برای یاور بودن امام را داشته باشد، بدیهی است که رضایت امام عصر از انسان بالاترین اجر و پاداش است. مهمترین و بیشترین ثمره خواندن این دعا، حفظ عقاید و پاکی عمل انسان است.
فضیلت دعای عهد
تجدید عهد با امام زمان(ع) برای مومنان دارای پاداش و آثار ارزشمندی که می توان به سه مورد اشاره می شود:
- ثواب و اجر این دعا مانند آن است که در خدمت ایشان حاضر باشی و در آنچه فرموده باشند، اطاعت و نصرت آنان را کرده باشی.
- موجب توجه خاص و نظر آن حضرت نسبت به بنده می گردد.
- تجدید عهد موجب اثبات، کمال، اخلاص و ایمان می شود.

عاقبت به خیری با خواندن دعای عهد
امام علی (ع) فرمودند:
صبح ها سعی کن این دعا «دعای عهد» را بخوانی چون در سرنوشت (عاقبت به خیری) دخالت دارد.
دعای عهد یکی از دعاهای شیعیان دوازده امامی است. در مفاتیح الجنان نقل شده است:«هر کس چهل صبح این دعا را را بخواند از یاران امام دوازدهم شیعیان خواهد بود و اگر پیش از ظهور بمیرد، خداوند او را از قبرش بیرون آورد (رجعت می کند) تا به خدمت وی درآید.»
تأثیرات قرائت دعای عهد در زندگی
دعای عهد یکی از ادعیه ارزشمندی است که نقش مهمی در ایجاد آرامش قلبی و حل مشکلات زندگی دارد. افرادی که این دعا را بهصورت مداوم میخوانند، احساس آرامش بیشتری در زندگی روزمره خود تجربه کرده و بسیاری از گرههای زندگیشان باز میشود.
نقش دعای عهد در دوران بارداری
دوران بارداری، یکی از حساسترین مراحل زندگی هر مادر است که نیاز به آرامش روحی دارد. قرائت مستمر دعای عهد در این دوران میتواند به کاهش استرس مادر کمک کند و از نظر معنوی تأثیر مثبتی بر سلامت او و نوزاد بگذارد.
دعای عهد و بختگشایی
افرادی که به دنبال گشایش در امر ازدواج هستند، میتوانند از فضیلتهای این دعا بهره ببرند. توصیه شده است که این دعا به مدت چهل روز، در ساعات ابتدایی روز خوانده شود. استمرار در قرائت، تأثیرگذاری دعا را بیشتر کرده و برکات آن را افزایش میدهد.
دعای عهد و برآورده شدن حاجات
در مسیر زندگی، انسان با مشکلات و دغدغههای مختلفی روبهرو میشود که برای حل آنها نیاز به توکل و توسل دارد. دعای عهد یکی از دعاهای مجربی است که برای حاجتروایی توصیه شده است. بهترین زمان برای قرائت آن، فاصله بین اذان صبح تا طلوع خورشید است. همچنین قرائت این دعا همراه با حضور قلب و تکرار هفتادباره، تأثیر بیشتری در استجابت دعا خواهد داشت.
هدیه ثواب دعای عهد به اموات
در آموزههای دینی، خواندن دعا برای اموات و طلب مغفرت برای آنها بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. دعای عهد از جمله دعاهایی است که میتوان ثواب آن را به روح درگذشتگان هدیه کرد. این کار نهتنها باعث تسلی خاطر بازماندگان میشود، بلکه فضیلتهای بسیاری را نیز برای فردی که دعا را میخواند، به همراه دارد.
محافظت از بلاها با قرائت دعای عهد
از دیگر فواید این دعا، دفع بلا و حوادث ناگوار است. افرادی که بدون نیاز خاصی، تنها به نیت تقرب به خداوند، به صورت روزانه این دعا را قرائت کنند، از شر بلاها و گرفتاریها در امان خواهند ماند.