۹ علائم سکته قلبی قبل از وقوع که باید جدی بگیرید!

تشخیص احتمال حمله قلبی بعد از مشاهده اولین نشانههای این عارضه، مهمترین اصل برای اجرای اقدامهای درمانی است. بسیاری از پیامدهای ناشی از سکته قلبی مثل مرگ بر اثر نادیده گرفتن نشانههای اولیه این بیماری ایجاد میشود. حمله قلبی یا همان انفارکتوس میوکارد، بر اثر نرسیدن خون کافی به بخشی از عضله قلب اتفاق میافتد. هر چه زمان بیشتری برای بازگرداندن جریان خون بدون درمان بگذرد، آسیب به عضله قلب بیشتر خواهد شد. ازاینرو شناخت علائم سکته قلبی به شما در کاهش این زمان و جلوگیری از مرگ فرد در حال سکته کمک میکند. در این مقاله به بررسی ۹ مورد از نشانه های سکته قلبی میپردازیم. پیشنهاد میکنیم برای افزایش آگاهی نسبت به سکته قلبی و آمادگی بیشتر برای کمک به اطرافیان خود، مطالعه این مقاله را از دست ندهید.
۱. درد قفسه سینه؛ یکی از اولین هشدارها و علائم حمله قلبی
درد قفسه سینه یکی از قابل توجهترین نشانههای هشداردهنده سکته قلبی است. افرادی با سابقه سکته قلبی معمولا این درد را بهعنوان احساس فشار، فشردگی، سنگینی یا درد در قسمت مرکزی قفسه سینه توصیف میکنند. درد قفسه سینه بهعنوان نشانه سکته قلبی ممکن است چند دقیقه طول بکشد، سپس قطع و مجدد شروع شود.
در برخی موارد از سکته قلبی، درد قفسه سینه به سایر نقاط بدن مانند گردن، فک، شانهها، بازوها یا حتی پشت نیز گسترش پیدا میکند. این نوع درد قفسه سینه، بهخصوص اگر با نشانههایی دیگر مانند تنگی نفس، سرگیجه، عرق سرد یا حالت تهوع همراه باشد، باید بهعنوان یک وضعیت اورژانسی در نظر گرفته شود.
ازاینرو با مشاهده مجموعهای از علائم گفته شده، فرد باید فورا برای دریافت مراقبتهای پزشکی اقدام کند. البته همیشه درد قفسه سینه مربوط به سکته قلبی نیست؛ حتی در مواردی که با سایر علائم مثل تنگی نفس همراه میشود. بااینحال در صورت مشاهده هر یک از نشانه های سکته قلبی حتما باید به اورژانس مراجعه شود. اگر نرسیدن خون به بخشی از بافت قلب تایید شود، اورژانس برای بیمار از انواع داروهای قلب و عروق به منظور برطرف کردن زمینه سکته قلبی استفاده خواهد کرد.

۲. احساس ضعف و سبکی سر؛ دو مورد علائم سکته قلبی قبل از وقوع
احساس ضعف یا سبکی سر از علائم سکته قلبی قبل از وقوع به شمار میروند. این حالتها نتیجه کاهش جریان خون به بخشهایی از مغز است که به دلیل انسداد عروقی رخ میدهد؛ بنابراین خون و اکسیژن کافی به بافتها و قلب نمیرسد. حالت احساس ضعف و سبکی سر بهطورناگهانی ظاهر میشوند و در برخی موارد باعث افتادن یا ناتوانی در ایستادن یا راه رفتن خواهند شد.
اگرچه احساس ضعف یا سبکی سر بهتنهایی نشاندهنده وقوع سکته قلبی نیست؛ بااینحال وضعیتی هشداردهنده برای بررسی سلامت جسمانی فرد محسوب میشود. اگر سبکی سر بهویژه همراه با علائم دیگری مثل درد قفسه سینه، تنگی نفس، عرق سرد، حالت تهوع یا احساس ناراحتی در بالاتنه همراه شود، فرد باید بهسرعت به اورژانس مراجعه کند.
فوریت پزشکی در این موارد بسیار حیاتی است، زیرا درمان بهموقع به کاهش آسیب به قلب کمک میکند و احتمال نجات جان فرد را افزایش میدهد. همچنین مراجعه به اورژانس در تشخیص وضعیت جسمانی و هشدارهای سلامتی بسیار کمک کننده خواهد بود. بهاینترتیب مراقبتهای درمانی با استفاده از داروهای تجویزشده توسط پزشک از داروخانههای تحت پوشش مراکز پخش دارو آغاز میشود.
۳. نشانه های سکته قلبی چیست؟ درد گردن، فک و پشت
احساس ناراحتی در گردن و پشت بهعنوان علائم کمتر شناخته شده، اما مهم سکته قلبی در نظر گرفته میشود. این نوع درد معمولا بهصورت فشار، سنگینی، کشش توصیف میشود. درد گردن و پشت معمولا ناشی از کاهش جریان خون به عضله قلب است که به دلیل انسداد در عروق کرونری رخ میدهد.
جریان خون ناکافی به قلب باعث کاهش رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به اندامهایی میشود که از طریق اعصاب عصی با قلب در ارتباط هستند. تشخیص زودهنگام این نوع ناراحتی بهعنوان بخشی از سندرم هشداردهنده برای سکته قلبی اهمیت دارد. البته توجه داشته باشید که همیشه درد گردن ناشی از احتمال وقوع سکته قلبی نیست.
در برخی موارد فشار خون بالا نیز منجر به سردرد میشود که این درد به گردن نیز انتقال پیدا میکند. در هر صورت فرد باید برای تشخیص دقیق علت دردهای ناگهانی به اورژانس مراجعه کند. پزشک متخصص با بررسی نشانهها و سابقه بیماری فرد برای تجویز داروهایی مثل قرص والزومیکس اقدام میکند. قرص والزومیکس برای کاهش فشار خون و از بین بردن ریسک ابتلا به سکته قلبی و مغزی تجویز میشود. البته نوع و دوز دارو برای التیام نشانههای سکته قلبی، فشار خون بالا و هر عارضه جسمی دیگری فقط برعهده پزشک است.
۴. احساس درد در کتف و دستها از علائم سکته قلبی به شمار میرود
احساس درد و ناراحتی در کتف و دستها و بهویژه دست چپ از علائم بالینی مهم در سکته قلبی به شمار میروند. این نوع درد به صورت یک احساس ناخوشایند از قفسه سینه شروع شده و بهطورخاص به سمت دست چپ و گاهی اوقات هر دو دست، گسترش پیدا میکند.
پدیده ایجاد درد در دست چپ ناشی از فرآیندی به نام «درد ارجاعی» است؛ طی این فرایند، درد از یک ناحیه بدن (در این مورد، قلب)، در نقاط دیگری به دلیل مشترک بودن مسیرهای عصبی احساس میشود. اهمیت توجه به درد دستها و بهویژه دست چپ بهعنوان یکی از علائم حمله قلبی اهمیت دارد. تشخیص و اجرای اقدامهای درمانی بهموقع،به کاهش آسیب دائمی به قلب کمک میکند.

۵. کوتاه شدن نفس؛ یک نشانه سکته قلبی همراه با درد قفسه سینه
کوتاه شدن نفس از علائم سکته قلبی خفیف به شمار میرود که معمولا همراه با مجموعهای از علائم مانند احساس درد در قفسه سینه ایجاد میشود. تنگی نفس زمانی رخ میدهد که قلب نتواند خون کافی را به سراسر بدن پمپاژ کند. بهاینترتیب اکسیژنرسانی به بافتها بهدرستی انجام نخواهد شد.
معمولا این حالت با افزایش اکسیژنرسانی بیرونی به بیمار (استفاده از کپسول اکسیژن) برطرف خواهد شد. برای تشخیص دقیق علت تنگی نفس حتما به اورژانس مراجعه کنید. گاهی حملات پانیک نیز منجر به تنگی نفس میشوند؛ بااینحال از کنار این نوع علائم بهراحتی عبور نکنید.
۶. عرق سرد و حس اضطراب؛ دو مورد از علائم سکته قلبی خفیف
تعریق شدید و احساس اضطراب شبیه به حملات پانیک از نشانههای هشداردهنده سکته قلبی به شمار میروند. این علائم نتیجه واکنش استرس شدید بدن در پاسخ به کاهش جریان خون به قلب رخ میدهند. هنگامی که قلب خون کافی را دریافت نمیکند، سیستم عصبی سمپاتیک فعال میشود که منجر به ترشح آدرنالین و سایر هورمونهای استرس خواهد شد؛ این مسئله در نهایت باعث تعریق میشود. البته تعریق سرد و افزایش اضطراب فرد به دنبال افت فشار نیز اتفاق میافتد.
تشخیص علائم تعریق و احساس اضطراب ناگهانی بهعنوان بخشی از سندرم سکته قلبی به کاهش آسیب به فرد کمک میکند. با مشاهده ناگهانی و شدید این علائم حتما برای دریافت فوریتهای پزشکی اقدام شود.
۷. پرتکرارترین علائم حمله قلبی چیست؟ سرگیجه
سرگیجه بهعنوان نشانه سکته قلبی زمانی رخ میدهد که جریان خون به مغز کافی نباشد. این علامت به دنبال کاهش عملکرد پمپاژ قلب بر اثر انسداد عروق کرونری یا مشکلات دیگر قلبی اتفاق میافتد. کمبود جریان خون به مغز منجر به کاهش سطوح اکسیژن رسانی و در نهایت احساس سرگیجه خواهد شد. این نوع سرگیجه معمولا ناگهانی است و با علائم دیگر سکته قلبی مانند تنگی نفس، درد قفسه سینه یا تعریق شدید همراه میشود. هنگامی که سرگیجه همراه با سایر نشانههای هشداردهنده سکته قلبی است، فرد باید بهسرعت برای دریافت فوریتهای پزشکی اقدام کند.
۸. تهوع و استفراغ را بهعنوان علامت حمله قلبی جدی بگیرید
تهوع و استفراغ بهعنوان علائم کمتر شناخته شده از سکته قلبی ظاهر میشوند. این علائم نتیجه استرس شدید بر سیستم قلبی-عروقی و واکنش بدن به کاهش ناگهانی جریان خون و اکسیژن به قلب اتفاق میافتند. فعال شدن سیستم عصبی بدن و افزایش ترشح معده بر اثر پمپاژ نشدن درست خون باعث ایجاد احساس تهوع و استفراغ خواهد شد.
علائم تهوع و استفراغ برای شرایط مختلف پزشکی رخ میدهند؛ بااینحال وقتی به همراه سایر نشانه های سکته قلبی مانند درد قفسه سینه، کوتاهی نفس یا سرگیجه باشند، باید فورا به اورژانس مراجعه شود. این اقدام سریع در کاهش آسیب دائمی به قلب موثر خواهد بود.
۹. یک نشانه سکته قلبی و نارسایی قلب چیست؟ سرفه و خس خس سینه
سرفه مداوم و خس خس سینه در مواردی نشاندهندهی سکته قلبی یا وضعیتهای مرتبط با قلب هستند. این علائم بهویژه زمانی اهمیت پیدا میکنند که به دلیل نارسایی قلبی رخ دهند؛ در این وضعیت قلب قادر به پمپاژ کافی خون برای تامین نیازهای بدن نیست. ظهور ناگهانی سرفه و خس خس سینه اگر با علائم دیگری مانند درد قفسه سینه همراه باشند، باید بهعنوان هشداری جدی برای مراجعه به اورژانس در نظر گرفته شوند.
دریافت سریع فوریتهای پزشکی؛ حیاتیترین اقدام برای کاهش آسیب به قلب
دریافت نکردن سریع فوریتهای پزشکی به دنبال سکته قلبی باعث افزایش آسیب به این اندام حیاتی و در مواردی مرگ خواهد شد. بهاینترتیب سعی کردیم با معرفی ۹ مورد از علائم سکته قلبی به شما در تشخیص بهموقع این عارضه در اطرافیان کمک کنیم.
تنگی نفس، خس خس سینه، درد قفسه سینه، درد دست و کتف چپ، تهوع و استفراغ، سرگیجه و سبکی سر، کوتاه شدن نفس و درد فک از علائم حمله قلبی به شمار میروند. البته این علائم فقط مربوط به بیماریهای قلبی و سکته نیستند؛ بااینحال در صورت مشاهده مجموعهای از این علائم برای دریافت فوریتهای پزشکی و درمان بهموقع به پزشک مراجعه شود. با خرید داروهای درمانی از داروخانههای سراسر کشور برای درمان منشا ایجاد ناراحتیهای قلبی و سایر بیماریهای جسمی اقدام شود.