هر آنچه باید درباره سرمایه گذاری در نقره بدانید

سرمایه گذاری در نقره جزو آن دسته از روش های سرمایه گذاری محسوب می شود که در کشور ما و در بین عامه مردم چندان شناخته شده نیست. در این مقاله سعی می کنیم شما را با این فلز ارزشمند آشنا کرده و مطالب جالب توجهی درباره سرمایه گذاری کردن در بازار مربوط به آن را برای شما بیان کنیم.

وقتی صحبت از فلزات گران بها می شود غالبا این طلا و نقره هستند که نام آنها پیش از بقیه فلزات و همراه یکدیگر مطرح می شود. این دو فلز برای چند هزار سال توسط انسان های مختلف از نژادهای مختلف مورد استفاده های گوناگون قرار گرفتند. به طوری که در تمام این قرن ها ردپای کشف، استخراج و استفاده از این دو فلز در قاره های مختلف کره زمین یافت می شد.

فلز طلا همواره یک راه اصلی و مهم برای سرمایه گذاری کردن بوده است و معمولا برای تولید کردن سکه های با ارزش، شمش ها و البته جواهرات زینتی از این فلز استفاده می شود. اما با این حال نقره هم دست کمی از طلا نداشته و در موارد به خصوصی در حوزه های فنی، صنعتی و علوم پزشکی به طور ویژه ای کاربردی است. بنابراین نقره هم مانند طلا می تواند یک گزینه جالب برای سرمایه گذاری کردن توسط مردم باشد.

همان طور که احتمالا می دانید، برای وارد شدن به هر بازار سرمایه گذاری و اقدام نسبت به سرمایه گذاری کردن در آن بازار باید دانش و اطلاعات کافی درباره آن بازار و معاملاتش داشته باشید. این مسئله درباره بازار نقره هم صدق می کند و اگر درباره ورود به این بازار کنجکاو هستید، با خواندن این مقاله اطلاعات کلی درباره ویژگی های بازار نقره به دست خواهید آورد.

3 1 1

 کاربردهای نقره

اولین و مهم ترین ویژگی نقره که آن را منحصر به فرد می‌کند مصرف زیاد آن در صنایع مختلف و تقاضای بالای نقره از طرف صاحبان صنایع گوناگون است. نقره در مقایسه با طلا استفاده های صنعتی بسیار بیشتری دارد؛ به طوری که از کل طلایی که توسط انسان استخراج می شود حدود 10% آن در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند اما در سمت مقابل، حداقل 50 درصد از میزان نقره ای که استخراج می شود، توسط صنایع خریداری و استفاده می شوند. خاصیت های فیزیکی و شیمیایی مخصوص و ویژه نقره مانند رسانای خوب بودن برای حرارت و الکتریسیته باعث شده است تا نقره همواره در بین صنعتگران طرفدار و متقاضی داشته باشد.

علاوه بر صنایع تولیدی، نقره در حوزه پزشکی هم کاربرد دارد. نقره جزو فلزات کم شماری است که ویژگی ضد باکتریایی از خود نشان داده و به همین علت از نظر پزشکی هم اهمیت زیادی دارد.

این ارتباطات گسترده و قوی صنعت با فلز نقره بدین معناست که تقاضا برای خرید نقره و استفاده از آن به طور کلی با تقاصا و خرید صنعتی در ارتباط خواهد بود. در نتیجه می توان گفت که در حالت کلی، قیمت نقره و نوسانات آن تا حدود زیادی با تولید کلی اقتصادی و تغییرات آن ارتباط دارد.

درست است که نقره کاربردهای زیادی داشته و نسبت به اکثر فلزات ارزشمندتر است؛ اما با این وجود قیمت نقره همواره پایین تر از قیمت طلا قرار داشته و نسبت کمی از آن محسوب می شود. تعدادی از فعالان اقتصادی حوزه فلزات گران بها از مفهوم “نسبت طلا به نقره” به منظور مقایسه قیمت این دو فلز ارزشمند استفاده می کنند که این مفهوم خود نشان دهنده این است که قیمت نقره با وجود کاربردهای زیاد، هیچ وقت به نزدیکی قیمت طلا هم نرسیده است.

با این حال، قیمت پایین تر نقره نسبت به طلا برای سرمایه گذاران این قسمت اتفاق چندان بدی هم نیست و این پیام را به همراه دارد که دسترسی پیدا کردن به نقره بسیار آسان تر از طلا خواهد بود. در نتیجه می توان برای نقره و قیمت آن امکان رشد بیشتری در مقابل طلا در نظر گرفت.

مطلب مشابه: هر آنچه باید درباره سرمایه گذاری در صندوق طلا بدانید

رکود اقتصادی چیست

رکود اقتصادی دوران و شرایط منحصر به فردی است که در آن به خاطر دلایل گوناگون، میزان تقاضای کل جامعه به شکل چشمگیری کاهش پیدا می کند. این کاهش ناگهانی و بیش از حد تقاضا باعث می شود تعادل مقدار عرضه و تقاضا در جامعه از بین برود و به دنبال آن جامعه مشکلات اقتصادی عظیمی را تجربه کند. زمانی که بین تولید کننده و تقاضا کننده یا به زبان دیگر، بین عرضه و تقاضای کل جامعه یک ارتباط حساب شده و منطقی وجود نداشته باشد، اقتصاد جامعه آسیب دیده و رشد اقتصادی کاهش خواهد یافت. در نتیجه این کاهش رشد، مشکلاتی مانند افزایش نرخ بیکاری اعضای جامعه و کم شدن درآمد قشرهای مختلف گریبان جامعه را خواهد گرفت.

رکود اقتصادی شرایط بسیار بدی برای اقتصاد یک جامعه محسوب می شود اما ممکن است اوضاع بدتر هم بشود! اگر یک جامعه درگیر با رکود اقتصادی و کاهش تولید، دچار تورم بیش از حد هم باشد به اصطلاح رکود تومی در جامعه ایجاد شده است. معمولا این وضعیت در شرایطی به وجود می آید که تحریم های بین المللی اقتصاد یک کشور را مورد هدف قرار داده باشند.

●سرمایه گذاری در نقره در دوره رکود اقتصادی

برخی از افراد فعال در حوزه سرمایه گذاری گمان می کنند که تنها در زمان وجود تورم در بازار است که می توان روی سرمایه گذاری در بازار و اهمیت آن حساب باز کرد. این در حالی است که این فرضیه 100% درست نیست و شرایط ممکن است تغییر کند!

در اغلب موارد شرایط رونق اقتصادی می تواند باعث سود دهی قابل قبول و مفیدی برای افرادی باشد که در بازارهای مختلف سرمایه گذاری انجام داده اند. این در حالی است که در مواردی خاص یک اقتصاد راکد و کم رونق می تواند بستری مناسب برای سرمایه گذاری های ویژه ای باشد که تعداد آنها زیاد نیست.

یکی از معدود سرمایه گذاری ها که در شرایط بد بازار و رکود اقتصادی گزینه ای مناسب بوده و می تواند عملکردی مفید داشته باشد، سرمایه گذاری در نقره است. در ادامه این قسمت از مقاله دلیل این سود دهی و کارکرد نقره در شرایط رکود را برای شما شرح می دهیم.

در قسمت های قبلی گفتیم که نقره بسیار بیشتر از طلا در بخش صنعت متقاضی داشته و می توان آن را فلزی صنعتی تلقی کرد. به طوری که طبق آمارها و بررسی های صورت گرفته حدود 57 درصد از نقره ای که سالیانه در معادن مختلف استخراج و تولید می شوند به دست فعالان حوزه صنعت استفاده  می شوند! این در حالی است که این رقم برای فلز طلا چیزی در حدود 12 درصد و بسیار کمتر از نقره است و نسبت زیادی از همین مقدار کم هم در صنعت جواهرسازی مورد استفاده قرار می گیرد نه صنایع تولیدی دیگر!

همین تفاوت در کاربرد و مصرف دو فلز نقره و طلا است که باعث می شود یکی در اوضاع رکود اقتصادی به خوبی پاسخگوی خواسته های اقتصادی سرمایه گذاران خود برای سوددهی باشد و دیگری خیر! زمانی که اقتصاد دچار آسیب شده و رکود بازار را در بر می گیرد، صنایع تولیدی مختلف هم تحت تاثیر رکود بازار میزان تولید خود را کاهش می دهند. از آنجا که نقره بیشتر در صنایع استفاده می شود با کاهش تولید، میزان تقاضای این فلز هم پایین آمده و به دنبال آن قیمت نقره دچار فرایند کاهشی می شود.

در این زمان شما به عنوان یک فعال اقتصادی باهوش وارد عمل شده و با قیمت متناسب با بودجه و توان مالی خود نقره خریداری می کنید. در آینده و با برطرف شدن رکود اقتصادی جامعه، نرخ تولید صنایع مختلف دوباره افزایش پیدا کرده و در نتیجه بازهم تقاضای بازار برای نقره افزایش می یابد. همانطور که گفتیم افزایش تقاضا به معنای افزایش قیمت نقره است؛ در نتیجه ارزش نقره ای که با قیمت پایین در زمان رکود خریداری کرده اید زیاد شده و سود مالی خوبی برای شما به وجود آمده است.

مطلب مشابه: برای سرمایه گذاری چی بخریم؟ (سرمایه گذاری با پول کم و زیاد)

920

 ریسک سرمایه گذاری در نقره و نوسانات بازار آن

هر بازار سرمایه گذاری با توجه به ویژگی های چیزی که در آن به خرید و فروش می رسد و مواردی که قیمت را تعیین می کنند، میزان ریسک منحصر به فردی برای از دست دادن یا چند برابر شدن سرمایه دارد. برای مثال در اینجا رسک و نواسانات بازار دو فلز ارزشمند یعنی طلا و نقره را مقایسه می کنیم.

به طور کلی میزان نوسانات بازار نقره بیشتر از نوسانات بازار طلاست و این عامل دو اتفاق را به همراه دارد. درمرحله اول و در سرمایه گذاری های کوتاه مدت این نوسانات زیاد باعث می شوند که سرمایه گذار در صورت داشتن دانش و اطلاعات و مهارت کافی برای معامله در بازار، امکان گرفتن سود بیشتری در بازار نقره داشته باشد

در مرحله دوم و در سرمایه گذاری های طولانی مدت که معمولا مبلغ زیادی را به خود اختصاص می دهند، نوسانات شدید قیمت می تواند خطر جدی برای سرمایه گذار محسوب شده و باعث می شود که بازار طلا در طولانی مدت گزینه امن تر و بهتری نسبت به نقره باشد.

 انواع نقره در بازار

پیش از آنکه بخواهیم درباره روش های مختلف سرمایه گذاری در نقره و انجام خرید و فروش در بازار نقره به شما اطلاعات بدهیم، باید شما را  با انواع نقره موجود در بازار و تفاوت ها و ویژگی های آنها آشنا کنیم. به طور کلی دو عبارت کاربردی در بازار نقره برای توصیف نوع نقره وجود دارد. یکی نقره استرلینگ و دیگری شمش نقره!

شمش نقره در واقعی نوعی از نقره با حداکثر خلوص ممکن است. این شمش ها خلوص 99.9 درصدی داشته و در بازار به عنوان نقره خالص خرید و فروش می شوند. البته شمش نقره با این درصد خلوص بالا در بازارهای صنعتی و زینتی کاربرد کمتری داشته و به جای آن از نوع ناخالص نقره استفاده می کنند.

نقره خالص به منظور مورد استفاده قرار گرفتن در صنایع گوناگون باید به شکل کنترل شده با ناخالصی های مختلفی ترکیب شود. این اتفاق باعث می شود استحکام و ویژگی شکل پذیری فلز افزایش پیدا کند و قابل استفاده شود. به این نقره که از حالت خالص درآمده و با فلزات دیگری مثل سرب، روی یا نیکل ترکیب شده است نقره استرلینگ می گویند. نقره استرلینگ بین 2 تا 93 درصد خلوص داشته و کاربردی تر است.

مطلب مشابه: مزایای سرمایه گذاری در بورس و روش های سرمایه گذاری در این بازار

0001971 EsrbNRM 900

 راه های سرمایه گذاری در نقره

اولین و پرکاربردترین روش سرمایه گذاری در نقره، خریدن این فلز به شکل فیزیکی است. اگر دوست دارید در این بازار اقتصادی سرمایه گذاری کرده و شرکت کنید، می توانید به راحتی به بازار نقره مراجعه کرده و آن را به صورت شمش، ساچمه و حتی میله و متناسب با میزان پول نقدی که برای سرمایه گذاری در نظر دارید خریداری نمایید.

اگر این راه را برای خرید نقره در نظر گرفته اید پیشنهاد می کنیم که به جای ساچمه یا میله یا انواع دیگر نقره ناخالص، شمش خالص آن را خریداری کنید. چرا که نقره در حالت خالص واکنش پذیری کمتری داشته و به زبان دیگر، سخت تر از فرم ناخالص خود سیاه شده و تغییر رنگ می دهد.  البته در حالت کلی نقره در برابر واکنش با اکسیژن و خورده شدن بسیار مقاوم است اما همین واکنش اندک هم موجب تغییر رنگ خواهد شد. ناگفته نماند که این عوض شدن رنگ نقره که در پی واکنش آن با اکسیژن هوا صورت می گیرد دائمی نیست و به راحتی می توان آن را از روی سطح فلز پاک کرد.

در کشور ما ساختار بازار نقره به گونه ای است که سرمایه گذاری های فیزیکی در بازار نقره برعکس بازار طلا اصلا آسان و متداول نیستند. در حوزه طلا شما می توانید به روش های غیر فیزیکی زیادی مثل  خرید و فروش اوراق گواهی سپرده، خرید سهام صندوق های مختلف سرمایه گذاری مخصوص طلا و… در بازار طلا و اتفاقا آن سهیم باشد. این در حالی است که متاسفانه چنین امکانات گسترده ای در ارتباط با بازار نقره وجود نداشته و شما نمی توانید در صندوق سرمایه گذاری مخصوص نقره یا چیزی شبیه به این پول خود را سرمایه گذاری کنید.

sell silver

“بازار آتی” برای سرمایه گذاری غیر فیزیکی در بازار نقره

البته در همین بازار محدود هم روشی تحت عنوان “بازار آتی” برای سرمایه گذاری غیر فیزیکی در بازار نقره وجود دارد. شما با این روش توانایی خواهید داشت که به وسیله یک قرارداد مشخص، زمان تحویل دادن سرمایه یا کالایی که در معامله مورد استفاده قرار می گیرد را در آینده مشخص کنید و در همان زمان مبادله را انجام ندهید. توافقات و مذاکرات لازم برای تعیین فاکتورهای مختلف معامله در زمان حال انجام شده و کمیت و کیفیت این موارد در قرارداد آتی ثبت می شود تا معامله در زمان معین انجام گردد.

شما می توانید در ایران و به واسطه منعقد کردن یک قرارداد آتی از راهی غیر از خرید و نگهداری نقره فیزیکی سرمایه گذاری کنید. به این صورت که قرارداد منعقد شده بین طرفین تا زمانی که موعد مقرر برای معامله فرا نرسیده است قابلیت خرید و فروش از طرف خریدار نقره را دارد. هنگامی که موعد قرارداد به پایان برسد فروشنده اول نقره فیزیکی موظف است تا نقره معین شده را در ازای پولی که تعیین شده به دست آخرین خریدار که قرارداد را نزد خود دارد برساند.

لازم است بدانید که برای وارد شدن به یک قرارداد آتی به عنوان خریدار نقره باید شرط وجه تضمین قرارداد را عملی کنید. طبق این شرط، خریدار نقره باید در هنگام بستن قرارداد حداقل به مقدار 70 درصد ارزش نقره مورد معامله در حساب خود وجه نقد داشته باشد تا قرارداد منعقد شود.

مطلب مشابه: تمام اطلاعات درباره سرمایه گذاری در طلا (طلای کارکرده و شمش) مزایا و معایب

114051

عوامل موثر بر قیمت نقره

در بخش های قبلی هم به شما گفتیم که قیمت و ارزش مادی نقره مثل دیگر فلزات گران بها تحت تاثیر تقاضای آن در بازار و میزان خریداری است که دارد. نقره به علت ویژگی های خاص فیزیکی و شیمیایی مثل رسانایی بالا برای حرارت و جریان الکتریسیته و ضد باکتریایی بودن می تواند در ابزارها و وسایل مختلفی که در زمینه های پزشکی و الکترونیک تولید می شوند به کار گرفته شود.

از طرفی، علاوه بر موارد ذکر شده در آینده ای نه چندان دور منابع انرژی پاک تامین کننده نیاز انرژی جهان خواهند بود و در این راه بخش های مختلفی مانند انرژی خورشیدی و اتومبیل های برقی نیز به صف تقاضا کنندگان نقره اضافه خواهند شد که به رشد قیمت نقره کمک زیادی خواهد کرد.

بر اسا گزارشات سازمان های مربوطه، میزان اکتشافات نقره در کل دنیا حدود 1.7 میلیون تن بوده و همین میزان برای طلا به ربع میلیون تن هم نمی رسد. این اختلاف فاحش استخراج نقره در برابر طلا و البته کاربردهای متفاوت آنها باعث شده که قیمت نقره همواره پایین تر از طلا باشد.

همچنین خوب است بدانید که قیمت معیار نقره در بازارهای جهانی به وسیله یک انجمن تحت عنوان انجمن بازار شمش لندن که در بریتانیا مستقر است تعیین می شود. توافقات اعضای این انجمن بر سر قیمت خرید و فروش نقره است که تعیین کننده قیمت معیار و ثابت روزانه این فلز ارزشمند خواهد بود.

مطلب مشابه: برای سرمایه گذاری، ارز دیجیتال بهتر است یا طلا؟

0003778 che vaght baraye sarmaye gozari noghre shemsh bekharim 900

 جمع بندی

سرمایه گذاری در نقره جزو راه های کمتر شناخته شده در بین سرمایه گذاران ایرانی است. همانطور که گفتیم رکود اقتصادی می تواند شرایط مناسبی برای کاهش قیمت نقره به دلیل کاهش تقاضا فراهم کرده و به شما امکان خرید مقداری نقره را بدهد که در آینده با پایان یافتن رکود دچار افزایش ارزش خواهد شد. در نتیجه بهترین زمان برای اقدام سرمایه گذاران نسبت به خرید نقره توسط شما می تواند زمانی باشد که بازر و اقتصاد جامعه در دوران اوج رکود قرار گرفته است. در این مقاله به شما کاربردهای زیاد نقره که به سبب ویژگی های خاص آن به وجود آمده است را توضیح دادیم. همچنین برای شما خلاصه ای از تاریخچه نقره را آوردیم و در ادامه توضیح دادیم که چگونه باید با توجه به وضعیت اقتصادی جامعه دست به خرید یا فروش نقره زد.

همچنین برای آگاهی شما نسبت به شرایط بازار نقره ریسک این بازار و نوسانات آن را با بازار طلا مقایسه کرده و روش هایی که می توانید در ایران به وسیله آنها بخشی از سرمایه گذاران نقره باشید را شرح دادیم.  در پایان هم عواملی که بر روی قیمت نقره در بازار خرید و فروش و بازار جهانی تاثیر دارند را معرفی کردیم تا اطلاعات نسبتا جامعی درباره سرمایه گذاری در بازار نقره به دست شما رسانده باشیم.

مطلب مشابه: ایده کسب و کار با سرمایه کم و راهنمایی برای 40 شغل خاص

این مطالب را هم ببینید