افزایش انگیزه شغلی؛ 17 روش برای بالا بردن انگیزه برای کار کردن

ممکن است برای شما بار ها پیش آمده باشد که کاری را برای مدت ها به تعویق بیندازید یا به جای تمرکز روی کارتان، آن را موکول به شنبه ای کنید که هرگز نمی آید! آیا قابلیت این را دارید که برای انجام همه کار ها و وظایفی که باید آن ها را انجام دهید، به وجد بیابید؟ آیا همیشه کاری که آن را دوست ندارید و از آن بیزار هستید را در انتهای لیست کار هایتان قرار می دهید؟ اگر جوابتان مثبت است، احتمالا اگر کسی از شما دلیل آن را بپرسد، بی انگیزگی را دلیل آن می دانید.

تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چرا افراد بی انگیزه می شوند و چطور می توان در آن ها انگیزه دوباره ایجاد کرد؟ ما در این مقاله قصد داریم تا به توضیح مفهوم انگیزه و همچنین روش های افزایش انگیزه شغلی بپردازیم. با ما همراه شوید. 

افزایش انگیزه شغلی؛ 17 روش برای بالا بردن انگیزه برای کار کردن

انگیزه چیست؟ 

بهتر است قبل از اینکه با روش های تقویت انگیزه شغلی آشنا شویم، به توضیح این موضوع بپردازیم که اصلا انگیزه چیست؟ در توضیح انگیزه باید بگوییم که انگیزه امری است که فرد را به انجام یک کار ترغیب می نماید. به طوری که سازمان های بزرگ بسیار زیادی، بودجه های کلان و هنگفتی را به ایجاد انگیزه در میان کارمندان و کارکنان خود اختصاص می دهند؛ چرا که مطالعات نشان می دهند که هر چه انگیزه کارکنان یک موسسه بیشتر باشد، بازدهی آن ها بالاتر است. علاوه بر این، اکثر سازمان ها در هنگام استخدام نیروی انسانی، به انگیزه درونی آن ها برای جایگاه شغلی مورد نظر، دقت فراوانی می کنند.

به طور کلی ایجاد انگیزه فقط مختص به سازمان ها و موسسات نمی شود و خود کارکنان نیز برای اینکه بتوانند در کار خود پیشرفت کنند و به موفقیت برسند، باید با استفاده از روش های خود انگیزشی متفاوت، انگیزه خود را برای کار کردن افزایش دهند. همچنین تعداد زیادی از افراد، برای سازمان های دیگر کار نمی کنند و کسب و کار خود را دارند. این افراد باید بتوانند که به تنهایی انگیزه های بیرونی و درونی خود را برای انجام کار ها، بالا ببرند. 

تفاوت انگیزه های درونی و بیرونی

انگیزه های شغلی را می توان به دو گروه انگیزه های درونی و انگیزه های بیرونی تقسیم بندی کرد. منظور از انگیزه درونی، لذت بردن از کاری است که آن را انجام می دهید. در واقع نتایج کار هیچ اثری روی انگیزه های درونی نخواهد داشت. وقتی که یک فرد عاشق کارش باشد، یک انگیزه شغلی درونی، او را به انجام آن کار ترغیب می کند و بازدهی کاری او را افزایش می دهد. در چنین شرایطی فرد به هیچ عنوان از شغل خود خسته نمی شود و ترجیح می دهد که کمتر استراحت کند و بیشتر زمان خود را به کار کردن در شغل مورد علاقه اش اختصاص دهد. 

در صورتی که در انگیزه بیرونی ممکن است فرد هر دلیلی به غیر از لذت از بردن از شغل مورد نظر، داشته باشد. در واقع هر چیزی که فرد در مقابل انجام کار، انتظار دریافت آن را دارد، جزو انگیزه های بیرونی محسوب می شود. بر اساس این تعریف می توان گفت که مهم ترین هدف انگیزه بیرونی، کسب درآمد می باشد. البته انگیزه های بیرونی دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشند. به عنوان مثال فرد یک کار را دوست ندارد اما ممکن است نتایج آن برایش لذت بخش باشد که این انگیزه نیز جزء انگیزه های بیرونی محسوب می شود؛ زیرا انگیزه فرد از انجام کار، لذت بردن از آن کار نیست، بلکه رسیدن به نتیجه دلخواه است. 

افزایش انگیزه شغلی؛ 17 روش برای بالا بردن انگیزه برای کار کردن

نظریه های موجود درباره انگیزه شغلی

نظریه های انگیزشی شغلی بسیار زیادی در مدیریت وجود دارند که همه آن ها سعی دارند که به مخاطب خود بفهمانند چه چیزی باعث افزایش انگیزه شغلی آن ها می شود. فقط مشکل اینجاست که افراد با یکدیگر تفاوت های بنیادی بسیار زیادی دارند و نمی توان یک نظریه واحد برای ایجاد انگیزه در آن ها ارائه داد؛ به همین دلیل تمامی سازمان ها باید از شخصیت کارکنان خود آگاه باشند و به منظور تسهیل مدیریت انگیزشی کارکنان خود، سعی کنند افرادی را استخدام کنند که زمینه فرهنگی مشابهی دارند. به طور کلی سه نظریه درباره انگیزه های شغلی وجود دارد که در ادامه به توضیح آن ها خواهیم پرداخت. 

هرم نیاز ها مزلو

نظریه هرم نیاز های مزلو یکی از مهمترین نظریه های انگیزشی شغلی است. هرم نیاز های مزلو توسط آبراهام اچ مزلو ارائه شده است. اچ مزلو در نظریه خود بیان می کند که نیاز های انسان در 5 طبقه یک هرم قرار می گیرند. راس هرم شامل والاترین نیاز های انسان و قاعده آن سطحی ترین و اساسی ترین نیاز های انسان می باشد.

در واقع طبق این هرم، اولین انگیزه شغلی فرد باید برآورده شدن نیاز های فیزیولوژیک و انگیزه آخر آن باید خودشکوفایی باشد. البته به یاد داشته باشید که نمی توان با شکم گرسنه به عشق، امنیت، ارزش، احترام یا حتی خودشکوفایی فکر کرد. از نظریه هرم نیاز های مزلو می توان نتیجه گرفت که هر چقدر انسان به شغل خود علاقه داشته باشد اما تا زمانی که در آن به دستمزد و حقوق کافی نرسیده است، بهتر است دور آن را خط بکشد.

همچنین اگر در شغلی فقط درآمد داشته و به آن هیچ علاقه ای نداشته باشد، هرگز نمی تواند در آن شغل، نیاز های سطح بالاتر خود را ارضا دهد؛ به همین دلیل نباید صرفا به دلیل دستمزد یا فقط علاقه مشغول به کار شد. 

نظریه نیاز های سه گانه مک کللند

نیاز های انسان طبق نظریه نیاز های دیوید مک کللند به سه دسته نیاز به تعلق، نیاز به قدرت و نیاز به دستاورد تقسیم بندی می شود. نظریه مک کلند بر اهمیت و تاثیر نیاز به وابستگی و قدرت و موفقیت افراد در زمینه‌ های مختلف به ویژه زمینه مدیریتی تاکید دارد و یک نظریه انگیزشی محسوب می‌شود.

نظریه انگیزشی هرزبرگ

طبق نظریه دو عاملی یا نظریه هرزبرگ، نیاز های افراد به دو دسته انگیزشی و سلامت محیطی تقسیم بندی می شوند. عوامل انگیزشی مانند انگیزه شغلی، فرد را به بهتر کردن ترغیب می سازند. منظور از سلامت محیطی نیز وضعیت محیط زندگی و محیط کاری که شامل روابط در محیط کار، شرایط کاری و… می باشد، است. طبق این نظریه فرد باید در انتخاب شغلش، به محیط کار خود توجه ویژه ای داشته باشد. 

افزایش انگیزه شغلی؛ 17 روش برای بالا بردن انگیزه برای کار کردن

روش های افزایش انگیزش شغلی 

انگیزه در همه افراد برای کار کردن ثابت نیست. به عنوان مثال ممکن است فرد بعضی از مواقع حس کار کردن داشته باشد و در برخی از روز های دیگر حال و حوصله ای برای کار کردن نداشته باشد و اگر مجبور به انجام کار شد، آن را بدون اهمیت قائل شدن به نتیجه کار و صرفا برای رفع تکلیف انجام خواهد داد. در ادامه شما را با برخی از بهترین روش های افزایش انگیزه شغلی آشنا خواهیم کرد. 

انگیزه خود را از طریق ساده سازی بالا برید

با برنامه ریزی های خلاقانه می توانید زندگی خود را ساده تر کنید. در واقع فرد می تواند با حذف فعالیت هایی که نقشی در بالا بردن انگیزه ندارند یا سبب تهییج او به انجام کار نمی شوند، تمام نیرو و انرژی خود را روی انجام کار و رسیدن به اهدافش متمرکز سازد. وقتی که ذهن فرد پر از کار هایی است که قرار است انجام دهد، دیگر انگیزه ای برای انجام آن ها نخواهد داشت و نمی تواند روی انجام کار تمرکز کند. در واقع افراد می توانند با انجام کار های کمتر، پیچیدگی را به سادگی تبدیل کنند؛ با انجام این کار زندگی آن ها متمرکزتر خواهد شد و با افزایش تمرکز، انگیزه کار نیز افزایش پیدا می کند.

برای افزایش انگیزش شغلی می توانید کار های جزئی را با هم ترکیب کنید. یه عنوان مثال به کار هایی که می‌خواهید و باید انجام دهید، فکر کنید؛ سپس کار هایی که می‌توانید آن ها را با یکدیگر ترکیب کنید پیدا نموده و آن ها را همزمان با هم انجام دهید. می‌توانید یک فهرست از تمام کار های کوچک که باید آن ها را انجام دهید، تهیه نمایید و یک زمان خاص مانند آخر هفته را به آن ها اختصاص دهید. در واقع با انجام این کار تعدادی کار کوچک را با هم ترکیب کرده و آن ها را تبدیل به یک کار واحد می کنید. این کار باعث می شود تا کار ها برایتان ساده تر شوند و برای انجام آن ها انگیزه بیشتری پیدا کنید. 

تمرکز کردن روی دستاورد های خود

یکی از مواردی که سبب کاهش انگیزه می شود این است که انسان ها موفقیت خود را بر اساس پیشرفتی که داشته اند، اندازه نمی گیرند، بلکه فاصله رسیدن خود به اهدافشان را معیار سنجش موفقیت می دانند. افراد اگر بتوانند ذهنیت خود را عوض کرده و از نحوه عملکرد خود، آگاهی بیشتری داشته باشند، به راحتی می توانند انگیزه خود را برای کار کردن افزایش بدهند. در واقع مغز را باید به گونه ای تمرین داد که روی به دست آوردن دستاورد های جزئی نیز تمرکز کافی داشته باشد. این کار باعث می شود تا انگیزه بیشتر و روحیه بهتری برای ادامه مسیر به دست آورد. 

افراد می توانند انگیزه شغلی خودشان را با جشن گرفتن برای موفقیت های کوچک، افزایش دهند. به جای این که وضعیت خود را مدام با شرایط ایده آلی که در ذهنتان دارید، مقایسه کنید، بهتر است به این فکر کنید که از نقطه شروع تا الان به چه دستاورد هایی رسیده اید. به عنوان مثال اگر قصد داشتید که تا پایان سال پنج مقاله علمی بنویسید و تا نیمه سال فقط دو مقاله را تمام کرده اید، دو انتخاب پیش رویتان قرار دارد؛ در مرحله اول می توانید به این موضوع فکر کنید که هنوز سه مقاله دیگر، برای نوشتن دارید و در مرحله دوم می توانید به این موضوع بیاندیشید که دو مقاله خود را نوشته اید. در واقع گزینه دوم این امکان را به شما خواهد داد که برای موفقیت خود جشن بگیرید، در نتیجه انگیزه شما برای ادامه کار افزایش می یابد. 

برای خود اهداف قابل اندازه گیری تعیین کنید

افراد می توانند با پیدا کردن هدف، انگیزه خود را بالا ببرند و مغز را تمرین دهند که فقط روی رسیدن به اهداف تمرکز داشته باشد. زمانی که پیشرفتی واقعی در سمت رسیدن به اهداف به وجود آید، انگیزه تان برای کار کردن بیشتر خواهد شد. همه ما باید سعی کنیم که در لحظه زندگی کنیم؛ چرا که گذشته دیگر گذشته است و آینده هنوز نیامده. اگر در لحظه احساس کردید که در حال پیشرفت هستید پس مسیر را درست پیموده اید و می توانید بهترین استفاده را از زمان خود ببرید.

در مقابل اگر از پیشرفت خود راضی نباشید و مدام خودتان را با دیگران مقایسه کنید، احساس بسیار بدی به شما دست خواهد داد و انگیزه تان برای کار کردن از بین خواهد رفت. 

برای افزایش انگیزه خود می توانید اهداف 90 روزه تعیین کنید. به این صورت که درباره تمام اهدافی که قصد دارید در 90 روز آینده به آن ها دست پیدا کنید، فکر کنید و از خود بپرسید که معنای هر کدام از این هدف ها چیست؟ بهتر است اهداف خود را بنویسید، سپس میزان پیشرفتتان را مقابل هر کدام از آن ها، یادداشت کنید. در آخر باید مشخص نمایید که رسیدن به هر کدام از این اهداف، چه تاثیری در پیشرفت شما دارد.

افزایش انگیزه شغلی؛ 17 روش برای بالا بردن انگیزه برای کار کردن

تغییر دادن انگیزه شغلی از گرفتن به بخشیدن

برخی افراد فقط به این موضوع فکر می کنند که شغل مورد نظر آن ها چه چیز هایی برایشان به دنبال دارد. در واقع این مدل افراد، فقط به خودشان فکر می کنند. وین دایر نویسنده آمریکایی می گوید زمانی که افراد بتوانند طرز نگاه خود را به مسائل مختلف تغییر دهند، زاویه دید آن ها نیز تغییر پیدا می کند. اگر با این دیدگاه که شغل شما چه کمکی به دیگران می کند؟ به کار خود نگاه کنید، ذهنیت شما از گرفتن به بخشیدن تغییر می کند. در واقع کمک به افراد دیگر و جامعه می تواند به یک انگیزه درونی بسیار قوی در شغل مورد نظر تبدیل گردد. 

در خود عادت های مثبت جدید ایجاد کنید

گاهی اوقات، کوچک ترین تغییرات، می تواند نتایج بسیار بزرگی به دنبال داشته باشد. وقتی یک فرد قصد دارد که در خود عادت های جدید ایجاد کند، مهم ترین کار تکرار و ثبات است. مغز شما از طریق تکرار کار، مسیر های عصبی جدیدی را شکل می دهد که باعث بهتر شدن شما در انجام آن کار خواهد شد، به این خاصیت مغز، پلاستیسیتی گفته می شود که اساس یادگیری مهارت ها می باشد.

انرژی خود را برای افزایش انگیزه شغلی بالا ببرید

افراد زمانی می‌توانند یک کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهند که انرژی و حس و حال لازم را برای انجام آن کار را داشته باشند. برای اینکه بتوانید این انرژی را به دست آورید، باید به آن کار علاقه داشته باشید. در واقع سطح بالا انرژی در شما، باعث افزایش اعتماد به نفس و رشد پیوسته خواهد شد. یکی از بهترین راهکار های افزایش انرژی برای کار کردن، بهبود وضعیت خواب است.

افزایش انگیزه شغلی؛ 17 روش برای بالا بردن انگیزه برای کار کردن

برای مطالعه یک برنامه روزانه داشته باشید

برای مطالعه، یک برنامه روزانه داشته باشید. یک نکته بسیار مهمی که در رابطه با مطالعه وجود دارد، تکرار مکررات است. در واقع می توان گفت مطالعه روزانه علاوه بر فواید زیادی که برای شما دارد، انگیزه تان را نیز برای زندگی و کار بالا می برد. بنابراین بهتر است به صورت روزانه حداقل بیست دقیقه، مطالعه کنید. شاید برای بعضی افراد اختصاص دادن یک زمان مشخص برای مطالعه، کاری غیرمولد به نظر رسد اما نتایج آن در طولانی مدت کاملا مشهود خواهند بود. 

برای تقویت انگیزه شغلی به مسائل بی اهمیت فکر نکنید

برای تقویت انگیزه شغلی باید مسائل بی اهمیت و بی ارزش را از ذهن خود دور کنید. در زندگی همه افراد مسائل بی اهمیت زیادی وجود دارند که ذهن آن ها را درگیر کرده است. همین مسائل باعث از بین رفتن انگیزه لازم برای کار و ادامه زندگی می شوند. می توانید یک فهرست از مسائل بی اهمیت خود در زندگی تهیه کرده و تا جایی که می توانید از آن ها حذف نمایید. 

در اوقات فراغت کار نکنید

یکی از مهمترین نکاتی که می تواند به شما برای حفظ علاقه و افزایش انگیزه شغلی کمک کند، مشخص کردن اوقات فراغت و ساعت های کار و همچنین کار نکردن در زمان فراغت است. حتی اگر شما عاشق کارتان باشید، نباید به صورت 24 ساعته آن را انجام دهید؛ چرا که شما را دلزده و خسته خواهد کرد.

بهتر است روزانه چند ساعتی از کار خود فاصله بگیرید و اجازه دهید تا دلتان دوباره برای کارتان تنگ شود تا بتوانید روز بعد با علاقه و انگیزه بیشتری از خواب بیدار شده و به سر کار بروید. همچنین اگر ارتباطات کاری و شغل شما از طریق کار با شبکه های اجتماعی و ایمیل می باشد، بهتر است به جای حساب کاربری شخصی برای کار های خود، حساب کاربری مجزایی نیز داشته باشید. 

به اطرافیانتان، با شفاف بودن اطمینان دهید

هر رابطه ای از جمله رابطه کاری، بر پایه اعتماد بنا شده است. شفافیت داشتن در محیط کار، از بهترین روش ها برای ایجاد اعتماد در میان کارکنان است. در واقع اگر سازمان به کارکنان خود اعتماد داشته باشد، کارکنان انگیزه بیشتری برای کار دارند و تمام نیرو و توان خود را روی کار مورد نظر می گذارند. همچنین داشتن شفافیت کمک می کند تا تمام کارکنان مطمئن گردند که در شرایط کاری یکسان کار می کنند که این امر به نوبه خود می تواند به نفع سازمان و از راه های افزایش انگیزه در بین کارکنان باشد. 

افزایش انگیزه شغلی؛ 17 روش برای بالا بردن انگیزه برای کار کردن

تصور نتایج مثبت و به اشتراک گذاشتن آن ها

زمانی که بتوانید موفقیت خود را تصور کنید، رسیدن به آن برایتان راحت تر می شود. تمام افراد حرفه ای از ورزشکاران گرفته تا مدیران و نوازندگان، همگی از این تکنیک برای افزایش انگیزه استفاده می کنند. در واقع اگر بتوانید هدف مشخصی را برای خود تعیین کنید، نصف راه موفقیت را پیموده اید. وقتی که فرد به هدف تعیین شده برسد یا این که در راه رسیدن به آن پیشرفت داشته باشد، می تواند از آن به عنوان منبع افزایش انگیزه استفاده کند و موفقیتش را با دیگر کارمندان به اشتراک بگذارد. 

اختیار دادن به کارکنان برای افزایش انگیزه

از مهم ترین عوامل موثر بر افزایش انگیزه شغلی، استقلال و برنامه کاری انعطاف پذیر است. در واقع دادن اختیار بیشتر به کارکنان درباره نحوه و زمان انجام کار، می تواند سبب بهبود کارایی و افزایش انگیزه در میان آن ها شود. برای رعایت انعطاف پذیری در محیط کار می توانید به کارکنان خود بگویید که چه کاری در چه مدت زمانی باید انجام شود. در واقع به آن ها اجازه دهید که خودشان تصمیم بگیرند که چه زمانی کار کنند.

برای بعضی از کارکنان، انعطاف پذیری ممکن است به معنای زود آمدن سر کار قبل از ساعت کاری مقرر باشد، در حالی که برای برخی دیگر به معنای کار آخر هفته باشد. نکته مهم این است که هر سازمان باید به کارمندان خود این آزادی را بدهد که در زمان هایی که انگیزه آن ها بیشتر است، روی پروژه هایشان بیشتر کار کنند نه در زمان هایی که فقط در محل کار حضور دارند؛ چرا که این کار باعث می شود تا کارکنان بیشتر روی کار تمرکز کرده و بتوانند کنترل آن را به دست گیرند. 

 احساس امنیت ایجاد کنید

برای اینکه بتوان از کارکنان توقع داشت که تمام توانایی های بالقوه خود را نشان دهند و از تمام نیروی خود برای بازدهی بیشتر استفاده نمایند، باید برای آن ها قبل از هر چیز، یک محیط کاملا امن و آرام ایجاد کرد. در واقع کارکنانی که در محیط کار خود، احساس امنیت بیشتری دارند، بیشتر می درخشند. بیشتر تئوری های روانشناختی نشان می دهند که سلسله مراتبی از نیاز های مختلف وجود دارند که انسان ها قبل از این که بتوانند انگیزه لازم را برای دستیابی به پتانسیل های خود را داشته باشند، به آن ها نیاز دارند.

در واقع تامین حس آرامش و امنیت دقیقا بعد از نیاز های فیزیولوژیکی مانند آب و غذا قرار می گیرد. مزلو در این باره می گوید: زمانی که کارکنان احساس امنیت بیشتری داشته باشند، برای دستیابی به پتانسیل و افزایش توانایی های خود، انگیزه بیشتری خواهند داشت. 

 پشت گوش ننداختن کار ها

برای این که بتوانید در انجام کار های خود علاقه و انگیزه کافی داشته باشید، بهتر است به هیچ عنوان کار هایتان را پشت گوشت نیندازید و اجازه ندهید که روی هم تلنبار شوند. در واقع هر زمان که کاری باید انجام شود، آن را در اسرع وقت انجام داده و تا زمانی که آن را انجام نداده اید به موضوع دیگری فکر نکنید.

سخن پایانی

خودانگیختگی، موضوع بسیار پیچیده ای است و ایجاد انگیزه به سادگی امکان پذیر نیست. در واقع شما با ارزیابی نیاز های خود می توانید رویکرد تان را نسبت به انجام کار ها، تغییر دهید. می توانید با پیوند دادن وظایف و کار ها با احساسات درونی خوشایند، به خوبی از پس انجام آن ها برآیید. علاوه بر این، می توانید برای خودتان پاداش نیز در نظر بگیرید و یک انگیزش بیرونی ایجاد نمایید. در این مقاله شما را با روش های مختلفی که به افزایش انگیزه شغلی کمک می کنند، آشنا کردیم.

مطالب مشابه را ببینید!

زندگی در فرانسه چگونه است؟ مزایا+معایب عادات روزانه مفید برای زندگی بهتر؛ 7 کار موثر برای داشتن زندگی خوب موسسه مهاجرتی چیست؟ نکاتی در مورد وظایف و مسئولیت های موسسات مهاجرتی متن نامه گواهی اشتغال به کار به فارسی و انگلیسی + 5 نمونه فارسی و انگلیسی نامه نکات کلیدی در بهبود مهارت مکالمه زبان انگلیسی راهنمای انتخاب بهترین گل برای هدیه به آقایان در مناسبت‌ها زبان بدن در فروش؛ تکنیک های استفاده از زبان بدن برای فروش بهتر و جذب مشتری همه چیز درباره کلاس خصوصی آیلتس آداب و رسوم شب یلدا در ایران و تاریخچه شب چله در شهرهای مختلف چگونه درس بخوانیم و حفظ کنیم؟ نکات و تکنیک های کلیدی برای حفظ و یادگیری درس