نگاهی بر زندگی اکبر عبدی؛ از شروع فعالیت تا معروف شدن و بازی های معروف او

نگاهی بر زندگی اکبر عبدی؛ از شروع فعالیت تا معروف شدن و بازی های معروف او

اکبر عبدی از چهره‌های محبوب سینمای ایران است. بازیگر دوست داشتنی که در تمامی نقش‌ها درخشان ظاهر شده و عناصر ژانر کمدی را به خوبی می‌شناسند. در این بخش از سایت ادبی و هنری روزانه قصد داریم نگاهی کامل بر زندگی اکبر عبدی داشته باشیم. اگر شما نیز به زندگی هنری و شخصی اکبر اکبر علاقه‌مند هستید، با ما باشید.

تولد و اوایل زندگی

اکبر عبدی آقاباقر در 4 شهریور 1339 در محله نازی آباد تهران به دنیا آمد. پدرش ترک زبان و اردبیلی و مادرش تهرانی است. او در این محله بزرگ شده و به مدرسه رفت. او بعد از دریافت مدرک دیپلم به عرصه نمایشی وارد شده و در چندین تائتر به ایفای نقش پرداخت.

اولین حضور در مقابل دوربین

اولین حضور در مقابل دوربین

اولین حضور اکبر عبدی در مقابل دوربین با فیلم جنجال بزرگ و در سال 63 ممکن شد. جنجال بزرگ فیلمی به کارگردانی سیاوش شاکری، نویسندگی حسن هدایت و جمال امید و تهیه‌کنندگی علی صادقی است.

این فیلم داستان پیرمردی است که دو مشکل دارد، اول اینکه دامادش را متقاعد کند که هر چه زودتر خانه‌ای تهیه کند و همسر عقد کرده‌اش را از خانه او ببرد وگرنه اجازه ندارد وارد خانه او شود. دوم حفاظت از پس اندازش که مایل نیست در بانک نگهداری کند و آن را به صورت نقدی در آستر کت خود جاسازی کرده است.

مردی که موش شد و تثبیت جایگاه سینمایی

مردی که موش شد و تثبیت جایگاه سینمایی

در فیلم بعدی اکبر عبدی بیشتر از قبل خودش را ثابت کرد و به راستی در فیلم مردی که موش شد، درخشان ظاهر شد. مردی که موش شد فیلمی ایرانی به کارگردانی احمد بخشی و نویسندگی احمد بهبهانی ساخته سال 1364 است. بازیگران این فیلم محمدعلی کشاورز، حمید جبلی، محبوبه بیات، بهرام فروغی ،سعید امیرسلیمانی، سروش خلیلی، پرویز پورحسینی، فرزانه کابلی و نعمت‌الله گرجی هستند.

این فیلم داستان تاجر سرمایه‌داری برای معافیت از مالیات با پوشیدن لباس‌های ژنده و تظاهر به ورشکستگی به شعبه اخذ مالیات مراجعه می‌کند و مدعی می‌شود که کارخانه‌ها و شرکت‌های مقاطعه کاری اش در طول سال زیان داده‌اند کارمند وظیفه‌شناس و سخت گیر اداره که مسئول رسیدگی به پرو

نده مالیاتی تاجراست، ادعای او را نمی‌پذیرد، تاجر می‌کوشد با رشوه دادن به رئیس اداره کار خود را راه بیندازد.

اجاره‌نشین‌ها و آغاز معروفیت

اجاره‌نشین‌ها و آغاز معروفیت

بدون هیچ شک و تردیدی آغاز معروفیت اکبر عبدی با فیلم اجاره‌نشین‌ها آغاز شد. اجاره‌نشین‌ها فیلم سینمایی کمدی-درام به کارگردانی و نویسندگی داریوش مهرجویی محصول 1365 است. این فیلم با بازی عزت‌الله انتظامی، اکبر عبدی و حمیده خیرآبادی داستان ساکنان یک ساختمان فرسوده در حاشیهٔ تهران را روایت می‌کند که برای تعمیر محل زندگی‌شان با مشکلاتی روبه‌رو می‌شوند.

این فیلم بین سال‌های 1366 تا 1374 در سینماهای ایران اکران شد و با 8 سال اکران، با جذب بیش از 5 میلیون مخاطب، یکی از پربیننده‌ترین فیلم‌های سینمای ایران در طی سال‌های اکران خود در سالن‌های سینماست. بر اساس نظرسنجی ماهنامهٔ فیلم از منتقدان سینمایی، اجاره‌نشین‌ها در بین فیلم‌های برتر تاریخ سینمای ایران قرار گرفت.

داستان در یک آپارتمان در حاشیه شهر تهران که مالکش درگذشته اتفاق می‌افتد، بدون وارث مانده و اداره امور آپارتمان و مستاجرها را مباشر مالک که خود نیز ساکن همین ساختمان است به عهده گرفته و قصد دارد با همکاری یک مشاور املاک محلی ملک را تصاحب کند. آپارتمان، فرسوده و نیازمند تعمیرات اساسی است. ولی عباس آقا (مباشر مالک درگذشته با بازی عزت‌الله انتظامی) نه خود وظیفه تعمیرات را به عهده می‌گیرد و نه به دیگر ساکنان اجازه انجام این کار را می‌دهد…

مطلب مشابه: بیوگرافی شهرام حقیقت دوست بازیگر + عکس های همسر و زندگی شخصی او

حضور در ژانر کودک

حضور پُر رنگ در ژانر کمدی خیلی سریع از اکبر عبدی بازیگری معروف و محبوب ساخت. اما اکبر عبدی در اوج معروفیت تصمیم گرفت در ژانر کودک هم حضور پیدا کند. اولین حضور او در این ژانر با فیلم سفر جادویی ممکن شد.

داستان این فیلم دکتر رضا کمالی است که با آزار و تنبیه فرزندش، سینا، می‌خواهد از او دانش آموز ممتازی بسازد. روزی سینا از ترس پدر به درون ماشین لباسشویی مرموز خانه پناه می‌برد. کسی توضیح دکتر کمالی را که چه بر سر فرزندش آمده باور نمی‌کند و او را در بیمارستان بستری می‌کنند، اما او می‌گریزد و در موقع فرار به درون ماشین لباسشویی بیمارستان می‌افتد، آنجا دادگاهی برپا میشود و دانش آموزان که اعضای دادگاه هستند، دکتر کمالی را مجازات می‌کنند و به دوران کودکی میفرستند.

زندگی شخصی و ازدواج

زندگی شخصی و ازدواج

اکبر عبدی با دختردایی‌اش، نینا قاسمی، ازدواج کرده و یک دختر به نام المیرا دارد که در برخی از فیلم و سریال‌ها در کنار او نقش آفرینی کرده است. اکبر عبدی در سال‌های اخیر پدر بزرگ شده و نوه‌ای به نام سام دارد. با اینکه اکبر عبدی درکنار همسرش در برنامه‌های زیادی حضور می‌یابد، اما از زندگی شخصی‌اش چندان صحبت نمی‌کند.

حضور در نقش یک زن

حضور در نقش یک زن

آدم‌برفی فیلمی بود که یکی از متفاوت‌ترین نقش‌های اکبر عبدی را رقم زد. نقشی در قالب و قامت یک زن! این فیلم اولین اثر داوود میرباقری است. این فیلم به مدت 3 سال توقیف و در سال 1376 اکران شد و پرفروش‌ترین فیلم سال شد.

سه سال بعد از سیزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم فجر که آدم‌برفی در آن توقیف شده بود، این فیلم در ایران به اکران عمومی رسید. آدم‌برفی با 2 سال اکران بین سال‌های 1376 تا 1378 توانست 5 میلیون و 110 هزار مخاطب داشته باشد و یکی از پربیننده‌ترین فیلم‌های سینمای ایران در طی سال‌های اکران خود در سالن‌های سینما است.

فیلم دو داستان موازی را پیش برده و با هم تلفیق می‌کند. ابتدا مردی ایرانی به نام عباس خاکپور (با بازی اکبر عبدی) بر صحنه می‌آید که برای گرفتن ویزای ایالات متحده آمریکا به ترکیه رفته است اما موفق به گرفتن ویزا نمی‌شود. از سوی دیگر زنی (با بازی آزیتا حاجیان) است که در ترکیه زندگی می‌کند و در هتل محل اقامتش کار می‌کند و نمی‌تواند به ایران بازگردد. عباس تصمیم می‌گیرد با پوشیدن لباس مبدل و به بهانه ازدواج با یک مرد آمریکایی ویزای آمریکا را بگیرد…

مطلب مشابه: بیوگرافی مهدی سلطانی + 0 تا 100 زندگی شخصی و هنری و عکس های او و همسرش

اخراجی‌ها معروف‌ترین فیلم اکبر عبدی

اخراجی‌ها معروف‌ترین فیلم اکبر عبدی

اخراجی‌ها بدون هیچ شک و تردیدی بهترین و معروف‌ترین فیلم اکبر عبدی است. اخراجی‌ها فیلمی طنز-جنگی ایرانی به کارگردانی و نویسندگی مسعود ده‌نمکی و تهیه‌کنندگی حبیب‌الله کاسه‌ساز محصول 1385 است.

اخراجی‌ها پس از دو مستند فقر و فحشا و کدام استقلال؟! کدام پیروزی؟! نخستین فیلم داستانی ده‌نمکی است. کتاب اخراجی‌ها یک سال پس از ساخت این فیلم به چاپ رسید. این فیلم پرفروش‌ترین فیلم در سال 1386 شد.

داستان درباره مجید از اراذل جنوب تهران است که عاشق دختر پیرمرد عارفی به‌نام میرزا می‌شود. میرزا شرط ازدواج مجید و دخترش را سر به راه شدن او می‌داند. مجید تصمیم می‌گیرد برای اثبات سر به راه شدنش به جبهه برود که بقیه دوستانش نیز همراه او می‌شوند. برای حضور آنها در جبهه، مخالفت‌هایی وجود دارد اما با ضمانت میرزا و یکی دیگر از رزمنده‌ها آنها به پادگان آموزشی می‌رسند. هدف هر کدام از افراد گروه برای رفتن به جبهه به نوبه خود بامزه و با توجه به زمانی که فیلم داستان خودش را روایت می‌کند عجیب است.

جایگاهی بالاتر از مردم ندارم

باید همیشه این حس را داشته باشیم که به هر حال همیشه از راه تئاتر، تلویزیون و سینما مردم را دیده ایم و مهمان شان بوده ایم و آنها را می شناسیم. جایگاهی بالاتر از آنها نداریم. به همین دلیل با ضعیف ترین و قوی ترین آدم ها به یک نحو باید برخورد کنیم. به هر حال ما به نوعی الگو و معلم هستیم. بنابراین نمی توانیم غیراخلاقی رفتار کنیم. پس قبل از آن که آنها به ما احترام بگذارند، ما باید به آنها احترام بگذاریم و عرض ادب کنیم تا ترس و رودربایستی شان بریزد و زودتر به ما نزدیک شوند. این موارد ممکن است در بعضی ها گم شده باشد یا اصلا اجرا نشود اما ما قدیمی ها به لحاظ تجربه به آنها رسیده ایم. به نظرم هرچه با اجتماع مان دوست و صادق باشیم در کارمان موفق تر خواهیم بود.

در جوانی‌ها چاق بودم

من چاق بودم و می گفتند یک بازیگر باید نرمش فیزیکی داشته باشد. البته از جهتی هم درست است. می گفتند فردی ممکن است سنگین وزن هم باشد، ولی بدن بسیار نرمی داشته باشد. در مدرسه به من می گفتند؛ تو خیلی تپل و چاقی، اصلا نمی توانی تکان بخوری.

با این حال، به فاصله چند ماه رییس گروه تئاتر مدرسه و به اکبر نمایشی معروف شدم و تئاترمان در مدرسه اول شد. جالب است، همان آقایی که به من راه نمی داد، می گفت، نقشی هم برای من بگذارد!

ما اجازه نداریم برای کسی تصمیم بگیریم یا بخواهیم آینده او را بسازیم، چون آفریننده آن آدم که نیستیم. حتی به بچه های خودمان هم باید اجازه بدهیم که خودشان این تصمیم را بگیرند.

فقط به عنوان بزرگ تر، می توانیم راه را به آنها نشان بدهیم. اگر غیر از این رفتار کنیم آدم ها از ما دور می شوند. تماشاچی هم همین است؛ اول باید با درون ما آشنا شود تا بتواند به هنر ما پی ببرد.

صحبت‌های اکبر عبدی درباره محله نازی آباد

صحبت‌های اکبر عبدی درباره محله نازی آباد

رزمنده خوب، شهید خوب، جانباز خوب، مسئول خوب، ورزشکار خوب، نویسنده معاصر خوب، تراشکار و قالب ساز خوب، نجار خوب و هر رشته دیگری در نازی آباد خوبش هست.

خب! این بر می گردد به این که پدر و مادر آنها را آزاد می گذاشتند و بچه ها خودشان پویا بودند و آنها هم مثل شناگری که برای نخستین بار در آب شیرجه می زند، شدند. ما در حقیقت در زندگی و جامعه شیرجه زدیم و کم کم در جهتی که باید می رفتیم، می رفتیم. خود من ابتدا هم تراشکاری و قالب سازی کار می کردیم و هم بازیگری را پی می گرفتم. پیش خودم می گفتم در هر کدام از این رشته ها پررنگ شوم آن دیگری را کنار می گذارم. وقتی متوجه شدم حین کار هنری همزمان سر سه تا کار دیگر می روم، تراشکاری و قالب سازی را کنار گذاشتم.

احترام به استاد علی حاتمی

20 سال از زندگی ام را در جوار استاد زنده یاد علی حاتمی زندگی کردم. اصلا ایرانی بودن را من از ایشان و از استاد خواجه امیری آموختم و مدیون آنها و خانواده و محیطی که در آن زندگی کردم، هستم. معتقدم هر هنرمندی در هر رشته ای باید اجتماعی را که در آن زندگی می کند خیلی خوب بشناسد.

اگر نشناسد نمی تواند عکاس و نقاش و موزیسینی موفقی باشد. ما که برای مخاطب انگلیسی بازی نمی کنیم، هر هنری داریم برای مخاطب ایرانی است. بنابراین اگر خودمان این تماشاچی را خوب نشناسیم نمی توانیم کار خوبی به آنها ارائه دهیم. پس باید خودمان را بیشتر از هر زمانی به فرهنگ، مولفه های ایرانی و سنت های میهنی پیوند دهیم.

بازیگر باید آماده باشد

 هر بازیگری برای این كه به لحاظ بیرونی و درونی آماده باشد، هر چقدر هم كه حرفه ای باشد باید گاهی تئاتر كار كند. «تئاتر» مثل سرویس و روغن كاری و آچاركشی خودرو است.

 هر خودرویی را، پس از یك مدت باید سرویس كنی و سیستم برق و داخلی و بیرونی اش را چك كنی. تئاتر هم برای بازیگر چنین حالتی دارد.

 من چون مدتی تئاتر كار نكرده بودم، بدنم خشك شده بود. به همین خاطربه لحاظ روحی و جسمی، باید به صحنه تئاتر بازمی گشتم. نمایش «اكبرآقا آكتور تئاتر» به لحاظ تعداد اجراها و فروش، از نمایش های ركوردشكن شد و ٠٣١ اجرا و نزدیك به ٠٣١ میلیون تومان فروش داشت. آن هم در سالن سنگلج، كه سال ها چراغش خاموش بود.

مطلب مشابه: بیوگرافی بهنوش بختیاری؛ از شروع بازیگری تا معروف شدن و ازدواج او

زندگی در کشور ترکیه و حواشی

زندگی در کشور ترکیه و حواشی

در سال 1394 رسانه‌های ترکیه گزارش دادند که اکبر عبدی با خرید خانه‌ای در آلانیا تصمیم گرفته‌است که مابقی عمر خود را در این شهر بگذراند.

وی طی مصاحبه‌ای در یک بنگاه معاملات املاک در آلانیا گفت: به خاطر برخی مشکلات سلامتی تصمیم گرفته‌است که در این شهر به زندگی ادامه دهد. او گفته بود که به توصیه دوست قدیمی خود منصور پیری، به شهر آلانیا در ترکیه آمده و در این شهر خانه‌ای خریده تا عمر خود را در این شهر بگذراند.

بعد از بازتاب‌هایی که این مصاحبه داشت وی مهاجرت به ترکیه را تکذیب کرد و اظهار داشت: «من ایران هستم و مهاجرت نکرده‌ام و به زودی قرارداد رسوایی 2 را با ده‌نمکی خواهم بست.»

پیشنهاد مرد عرب به دختر اکبر عبدی

پس از فوت تعدادی از حجاج ایرانی در مناسک حج سال 1394، وی در برنامهٔ زندهٔ تلویزیونی به مناسبت جشن روز عید غدیر خم، ضمن تعریف خاطره‌ای از حضور خود و دخترش المیرا عبدی در مناسک حج، صحبت‌هایی در خصوص خواستگاری یک عرب سعودی و پاسخ توهین‌آمیز خودش به او را مطرح نمود که بعد از تعریف کردن خاطره، مجری برنامه مجبور به قطع کردن صحبت‌های وی شد.

سخنان توهین‌آمیز اکبر عبدی واکنش‌های بسیاری را برانگیخت. اکبر عبدی چند روز بعد در رابطه با واکنش‌های اعتراضی در فضای مجازی به سخنانش، در مصاحبه تلویزیون تی‌وی پلاس اعلام کرد که از حرف‌هایش سوءبرداشت شده‌است.

وی اعلام کرد که «اگر می‌دانستم برنامه زنده است این حرف را نمی‌زدم. احساس کردم برنامه غیر مستقیم است و شبکه 3 روی صدایم بوق پخش می‌کند.»

ناصر فکوهی نیز اظهارات عبدی را نوعی نژادگرایی و بی‌احترامی به مردم عرب کشورهای همسایه خصوصاً عرب‌های ایرانی دانست.

درگیری با مسعود فراستی

درگیری با مسعود فراستی

اکبر عبدی در یکی از برنامه‌های علی ضیا به مسعود فراستی حمله کرده و گفت: من مطمئن هستم که آقای فراستی گاهی اوقات خیلی از فیلم ها را ندیده نقد می کند.

در ضمن فراستی 20 سال پیش در منطقه شهرک قدس می خواست خانه بخرد، 100هزار تومان از من گرفت و هنوز پس نداده است، شنیده ام که الان در کرج کافی شاپ هم زده است.

حالا که وضع مالی خوبی دارد، صد هزار تومان من را نسبت به پول امروز پس بدهد و هرچه قدر هم که خواست نقش هایی را که ما بازی می کنیم، نقد کند.»

بازی در فیلم رسوایی

بازی در فیلم رسوایی

یکی دیگر از کارهای مهم آقای عبدی که ارزش اشاره شدن را دارد، فیلم رسوایی است. رسوایی چهارمین ساختهٔ سینمایی مسعود ده‌نمکی است که در ژانر درام/کمدی در 23 اسفند 91 به پردهٔ سینماها رفت. این فیلم به موضوعات مذهبی مانند امر به معروف و نهی از منکر اشاره دارد.

داستان درباره افسانه دختری زیبارو و فقیر جنوب شهری است که علاقه‌مند به حضور در جامعه با ظاهری متفاوت و جلب توجه مردان می‌باشد. خانواده وی از طرف آقاشریف که طلبکار و صاحبخانه ایشان است، تحت فشار هستند.

آقاشریف که مردی میانسال و مجرد (به دلیل فوت همسر) است، علاقه‌مند به ازدواج با افسانه است و این مهم را شرط برداشتن فشارهای مالی از جانب خود به افسانه و خانواده وی عنوان کرده‌است. افسانه نیز تصمیم می‌گیرد برای کمک به خانواده خود، به آقا شریف نزدیک شود تا بتواند امتیازهایی از وی بگیرد. اما در یکی از دیدارهای خصوصی که بین وی و آقا شریف در دفتر کار آقا شریف انجام می‌شود…

تاثیر و اهمیت اکبر عبدی بر سینمای ایران

اکبر عبدی یکی از چهره‌های برجسته و تأثیرگذار در سینمای ایران است که با کارنامه‌ای درخشان و متنوع، نقش مهمی در شکل‌گیری و توسعه سینما در کشور داشته است. در ادامه به برخی از تأثیرات و اهمیت او در سینمای ایران اشاره می‌کنم:

تنوع نقش‌ها و بازیگری

اکبر عبدی با توانایی بالا در ایفای نقش‌های مختلف، از کمدی تا درام، شناخته می‌شود. او توانسته است شخصیت‌های متفاوت و متنوعی را به تصویر بکشد که هر کدام به نوعی در دل مخاطبان جا باز کرده‌اند. این تنوع در بازیگری به غنای سینمای ایران کمک کرده است.

کمدی و طنز اجتماعی

عبدالله با آثارش در ژانر کمدی، به ویژه در فیلم‌هایی مانند “بخاطر پسرم” و “مادر”، توانسته است طنز اجتماعی را به خوبی به تصویر بکشد. او با استفاده از شوخی‌های ظریف و نقد اجتماعی، به مسائل روز جامعه پرداخته و مخاطبان را به تفکر وا داشته است.

نقش در فیلم‌های ماندگار

اکبر عبدی در بسیاری از فیلم‌های ماندگار ایرانی، از جمله “هزارپا”، “کیمیا” و “آدم برفی” نقش‌آفرینی کرده است. این فیلم‌ها نه تنها در زمان خود موفق بودند بلکه هنوز هم در یادها باقی مانده‌اند و بخشی از فرهنگ عامه مردم شده‌اند.

تأثیر بر نسل‌های جدید

اکبر عبدی به عنوان یک الگو برای بسیاری از بازیگران جوان‌تر شناخته می‌شود. سبک بازیگری او، تعهد به حرفه و توانایی‌اش در ارتباط برقرار کردن با مخاطب، الهام‌بخش نسل‌های جدید بازیگران بوده است.

حضور در تلویزیون

علاوه بر سینما، اکبر عبدی در تلویزیون نیز حضوری پررنگ داشته است. سریال‌های تلویزیونی که او در آن‌ها بازی کرده، به ویژه سریال‌های کمدی، تأثیر زیادی بر فرهنگ تلویزیونی ایران گذاشته‌اند و به محبوبیت او افزوده‌اند.

نقد اجتماعی و فرهنگی

از طریق آثارش، اکبر عبدی به نقد اجتماعی و فرهنگی پرداخته و بسیاری از مشکلات جامعه را با زبانی لطیف و طنزآلود مطرح کرده است. این رویکرد باعث شده تا او بتواند پیام‌های عمیق‌تری را به مخاطبان منتقل کند.

جایگاه فرهنگی

اکبر عبدی نه تنها یک بازیگر، بلکه یک نماد فرهنگی است که نشان‌دهنده‌ی تحولات سینمای ایران در دوره‌های مختلف بوده است. او با آثارش به نوعی تاریخ سینمای ایران را روایت کرده و تأثیرات اجتماعی و فرهنگی آن را منعکس کرده است.

به‌طور کلی، اکبر عبدی با کارنامه‌ای غنی و متنوع، یکی از ارکان اصلی سینمای ایران به شمار می‌رود و تأثیرات او بر این صنعت قابل انکار نیست.

مطلب مشابه: بیوگرافی سام درخشانی؛ از شروع بازیگری تا بازی در سریال های معروف و زندگی شخصی

امیرسالار کریمی صابر
نویسنده: امیرسالار کریمی صابر

امیرسالار، نویسنده ارشد تیم تحریریه. از ابتدا در کنار مدیر مجموعه، در شکل‌دهی به هویت محتوایی سایت نقش داشته‌ام. هر آنچه در حوزه‌های سینما، ادبیات، فلسفه، اشعار و جملات کوتاه می‌خوانید، حاصل نگاه و قلم من است. بیش از ۵ سال است که به عنوان یکی از سئوکاران مجموعه، استراتژی محتوایی و بهینه‌سازی فنی سایت را نیز پیش می‌برم؛ تا مطالب نه تنها از نظر عمق و معنا ارزش خواندن داشته باشند، بلکه در فضای وب هم دیده شوند و به دست مخاطبِ واقعی‌شان برسند. نگارش بیوگرافی‌ها و مقالات تخصصی سایت نیز بخش دیگری از کار من است؛ آثاری که در آنها همیشه کوشیده‌ام دانش فنی را با نگاهی انسانی و روایی درآمیزم. باور همیشگی‌ام این بوده که فیلم‌ها را باید از چشمِ کتاب دید، شعرها را با نگاهِ فلسفی خواند و جملات را بهانه‌ای برای مکث کردن دانست.