فرق مشاور و روانشناس

امروزه با سختی های زندگی، سلامت روان نیز اهمیت هرچه بیشتری پیدا کرده است. بسیاری افراد برای عبور از بحران های زندگی، بهبود روابط و تقویت مهارت های فردی به دنبال کمک گرفتن از متخصصان حوزه روانشناسی و مشاوره هستند. اما سوالی که اغلب ذهن افراد را به خود مشغول می‌کند این است که مشاور و روانشناس چه تفاوتی با یکدیگر دارند و ما باید به کدام مراجعه کنیم؟ این مقاله با رویکردی علمی به بررسی تفکیک نقش ها و حیطه های کاری این دو متخصص می پردازد تا شما را در انتخاب درست یاری نماید.

مشاوره چیست و مشاور چه کمکی به ما می کند؟

در مشاوره یک فرد آموزش دیده و متخصص که همان مشاور است، با استفاده از دانش و مهارت‌های خود، به مراجع کمک می‌کند تا مسائل و مشکلات خود را بهتر درک کند، راه‌حل‌های مناسب برای آن‌ها بیابد و تصمیم‌گیری‌های موثرتری داشته باشد.

فرق مشاور و روانشناس

مشاوره تحصیلی، شغلی، خانواده، ازدواج و پیش از ازدواج برخی از مشاورهایی هستند که در دسترس افراد مختلف قرار دارد. در جلسات مشاوره، مراجع با حمایت و راهنمایی مشاور به بررسی مسائل خود می‌پردازد و راهکارهای مناسب برای حل مشکلات را شناسایی می‌کند. مشاور قضاوت نمی‌کند، نصیحت نمی‌دهد و به جای تحمیل راه‌حل، به مراجع کمک می‌کند تا خود راه‌حل مشکلات خود را بیابد.

روانشناسی چیست و روانشناس چه کمکی به ما می کند؟

روانشناسی یک علم است. علم شناخت رفتار و ذهن انسان. روانشناسان با تکیه بر دانش و یافته‌های علمی به بررسی، تحلیل و تفسیر رفتار، هیجانات، افکار و فرآیندهای ذهنی انسان می‌پردازند. روانشناسان با بهره مندی از روش های درمانی مختلف، به افراد در جهت بهبود سلامت روان و برطرف کردن اختلالات روانی نظیر افسردگی، اضطراب، وسواس فکری، فوبیا و … یاری می‌رسانند.

به طور کلی روان‌درمانی می‌تواند به افراد در مراحل مختلف زندگی کمک کند تا چالش‌های زندگی خودشان را مدیریت کنند و به سلامت روان خود دست یابند. اگر به دنبال راهنمایی و حمایت در حل مشکلات خود هستید، روان‌درمانی می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد.

تفاوت روانشناس و مشاور

با تعریف این دو مورد آشنا شدید. روانشناس و مشاور هر دو متخصصان حوزه سلامت روان هستند که به افراد در حل مشکلات و ارتقای سلامت روان آنها کمک می‌کنند. با این وجود، تفاوت‌های مهمی بین این دو حرفه وجود دارد.

۱. تحصیلات

روانشناسان معمولا دارای مدرک دکتری تخصصی در رشته روانشناسی هستند. این دوره حدود 4 تا 5 سال طول می‌کشد. مشاوران معمولا دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مشاوره هستند که حدود 2 تا 3 سال طول می‌کشد. همچنین برنامه درسی آن ها نیز متفاوت است. روانشناسان بر مبانی علمی روانشناسی و روش های تشخیص و درمان اختلالات روانی تمرکز دارند،‌ اما مشاوران بر مهارت های مشاوره و کمک به افراد در حل مسائل زندگی تمرکز دارند.

فرق مشاور و روانشناس

۲. تمرکز

علاوه بر تحصیلات این دو گروه، آن ها در تمرکز اصلی خود نیز متفاوت هستند. روانشناسان بر تشخیص و درمان اختلالات روانی تمرکز دارند. آنها از دانش و مهارت‌های خود برای کمک به افرادی استفاده می‌کنند که از مشکلات روانی مانند افسردگی، اضطراب، وسواس فکری و فوبیا رنج می‌برند.

در حالی که مشاوران بر پیشگیری از مشکلات روانی و کمک به افراد در تصمیم‌گیری و حل مسائل زندگی تمرکز دارند. آنها از دانش و مهارت‌های خود برای کمک به افرادی استفاده می‌کنند که با چالش‌های زندگی مانند مشکلات خانوادگی، مشکلات شغلی و مشکلات تحصیلی روبه‌رو هستند.

۳. عمق کاوش

عمق کاوش به میزان بررسی و تحلیل تجربیات گذشته فرد در جلسات درمان یا مشاوره اشاره دارد که در بین روانشناس و مشاور نیز کمی متفاوت است. روانشناسان به طور کلی بر حال و گذشته فرد تمرکز می‌کنند. برای درک ریشه‌ی مشکلات فرد به تجربیات گذشته او نیز توجه می‌کنند و از روش‌های مختلفی مانند روانکاوی و درمان شناختی رفتاری برای کاوش در گذشته فرد استفاده می‌کنند. اما مشاوران معمولا بر حال و آینده فرد تمرکز می‌کنند. بیشتر به دنبال راهکارهای عملی برای حل مشکلات فعلی فرد هستند. معمولا به اندازه روانشناسان به تجربیات گذشته فرد نمی‌پردازند.

پس اگر مشکلات شما ریشه در گذشته دارد و به دنبال درک عمیق از خود هستید، مراجعه به روانشناس می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد اما اگر به دنبال راهکارهای عملی برای حل مشکلات فعلی خود هستید، مراجعه به مشاور می‌تواند مفید باشد.

۴. نوع درمان

روش و رویکرد درمانی در روند درمان اهمیت بسیار بالایی دارد. روانشناسان از روش‌های درمان مختلفی مانند روان‌درمانی، دارو درمانی و درمان شناختی رفتاری استفاده می‌کنند، با این حال مشاوران معمولا از روش های مشاوره مانند آموزش مهارت های زندگی، حل مساله و برقراری ارتباط موثر استفاده می کنند.

فرق مشاور و روانشناس

۵. مدت زمان درمان

مدت زمان درمان در مشاوره و روانشناسی به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما مشاوره معمولا کوتاه‌مدت تر از روان‌درمانی است. روان درمانی می تواند کوتاه مدت، بلند مدت یا میان مدت باشد. به طور کلی مشکلات ساده معمولا در طی چند جلسه قابل حل هستند اما مشکلات پیچیده نیاز به زمان بیشتر و جلسات بیشتری دارند.

ویژگیمشاورهروان درمانی
تمرکزپیشگیری از مشکلات روانی و حل مسائل زندگیتشخیص و درمان اختلالات روانی
عمق کاوشکمزیاد
روش‌های درمانیآموزش مهارت‌های زندگی، حل مسئله، برقراری ارتباط موثرروان‌درمانی، دارو درمانی، درمان شناختی رفتاری
مدت زمان درمانکوتاه مدتبلند مدت
مجوزلازملازم

انتخاب بین مشاوره و روان‌درمانی به نیاز و مشکل شما بستگی دارد. اگر شما از مشکلات زندگی مانند مشکلات خانوادگی، مشکلات شغلی و مشکلات تحصیلی روبه‌رو هستید، مراجعه به یک مشاوره می‌تواند مفید باشد. اگر شما از اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب و وسواس فکری رنج می‌برید، مراجعه به روانشناس می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. کلینیک روان رشد یک کلینیک روان شناسی شرق تهران است که بهترین خدمات را در این زمینه ارائه میکند.

مطالب مشابه را ببینید!

معرفی بی ضررترین شوینده صورت ایرانی و خارجی کفش چرم طبی ولی شیک را از کجا بخریم؟ سه کتاب پرطرفدار در زمینه روانشناسی موفقیت بهترین اسپیکر سقفی موجود در بازار برترین روش های سرمایه گذاری در آلمان با موسسه مهاجرتی اصطهباناتی چطوری به ایران گل بفرستیم؟ هتل‌های پاریس نزدیک مرکز شهر فولاد st52 از کجا بخریم؟ برای خرید بیمه خودرو کدام بدهی‌ها باید تسویه شوند؟ کامل‌ترین بررسی برند سیکو + معرفی کالکشن چند کالکشن محبوب