علت سرگیجه؛ چرا سرگیجه می گیریم؟

سرگیجه، حالتی است که در آن فرد احساس می کند که محیط اطراف به دور او در حرکت هستند. این حالت ممکن است به صورت واقعی یا کاذب شکل بگیرد. سرگیجه اغلب به صورت ناگهانی ایجاد می شود و ممکن است از چند ثانیه تا چند دقیقه و حتی تا چند روز طول بکشد.

علل سرگیجه

سرگیجه

افرادی که دچار سرگیجه هستند احساس می کنند که خود آنها و یا محیط اطرافشان در حال حرکت هستند. این  احساس کاذب اغلب همراه با یک احساس چرخش بوده و ممکن است همراه با تهوع و گاهی اوقات استفراغ شدید باشد. سرگیجه ممکن است بر اثر اختلال در عضو تعادلی که در گوش داخلی قرار دارد، در عصبی که گوش داخلی را به مغز متصل می کند و یا در قسمتی از مغز که مربوط به تعادل بدن می باشد رخ دهد. به ندرت ممکن است سرگیجه نشانه ای از وجود یک بیماری زمینه ای جدی باشد ه نیاز به توجه فوری پزشکی داشته باشد.

سرگیجه اغلب به طور ناگهانی ایجاد شده و ممکن است از چند دقیقه تا چند روز بطور متناوب یا مداوم طول بکشد. این وضعیت می تواند خیلی ناراحت کننده بوده و در موارد شدیدتر ممکن است راه رفتن و یا حتی نشستن را غیرممکن کند در اکثر موارد، سرگیجه بطور خودبخود از بین می رود و یا اینکه بعد از درمان علت ایجاد کننده آن، رفع می گردد.

 

علل ایجاد سرگیجه

سرگیجه اغلب همراه با آرتریت (آرتروز) گردن می باشد که این حالت در افراد مسن بیشتر دیده می شود. در این وضعیت، هنگامی که سر کج می شود و یا اینکه به این طرف و آن طرف می چرخد، بر روی رگهای خونی که به قسمتی از مغز که مربوط به تعادل بدن می باشد خونرسانی می کنند فشار وارد آورده و باعث بروز سرگیجه می شود. همچنین سرگیجه ممکن است به عنوان یک عارضه جانبی مصرف بعضی از آنتی بیوتیک ها، مصرف بیش از حد الکل، علامتی از مسمومیت غذایی یا گرمازدگی باشد.

علل نادر سرگیجه عبارتند از: توموری که عصب ارتباط دهنده گوش داخلی به مغز را گرفتار می کند، سکته مغزی، ضربه به سر و بیماری ام اس. این وضعیت های خطرناک ممکن است علایم دیگری نیز به همراه داشته باشند مانند اختلال در صحبت کردن، اختلال در بینایی و یا ضعف در دستها و پاها. اگر سرگیجه همراه با چنین علایمی ایجاد شود باید سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.

علل سرگیجه

کم خونی

افرادی که مبتلا به کم خونی هستند علاوه بر احساساتی همچون خستگی، ضعف بدنی، پوستی زرد و رنگ پریده، علائمی مثل سرگیجه را نیز به همراه دارند.

 

عفونت گوش

یکی از علل شایع سرگیجه، وجود عفونت در قسمت وستیبولر گوش می باشد. این عفونت معمولاً بصورت یک عفونت ویروسی دستگاه تنفسی شروع می شود (مثل سرماخوردگی یا آنفلوآنزا) و یا اینکه بر اثر یک عفونت باکتریایی گوش میانی ایجاد می گردد. این نوع از سرگیجه معمولاً بطور ناگهانی شروع شده و به مدت یک تا دو هفته باقی می ماند.

 

اختلال گوش میانی

سرگیجه عود کننده ای که همراه با کاهش شنوایی و وزوز گوش باشد ممکن است بخاطر بیاری مِنی یِر (Meniere) که یک اختلال گوش میانی می باشد ایجاد شود.

 

کمبود ویتامین B12

کمبود ویتامین‌های ضروری در بدن می‌تواند منجر به مشکلاتی مثل کاهش فشار خون و کم شدن جریان خون مغز شود. تشخیص کمبود ویتامین B12 بسیار آسان است و به راحتی می‌توان آن را برطرف کرد. کمبود ویتامین B12 از مواردی است که گاهی اوقات در تشخیص علل سرگیجه نادیده گرفته می‌شود. گوشت، لبنیات و صبحانه کامل منابع مناسبی از ویتامین B12 هستند.

 

بیماری قلبی

افرادی که دچار بیماری قلبی هستند اکثراً سرگیجه رهایشان نمی کند و هر از گاهی این حالت به آنها دست می دهد. در بین بیماری‌های قلبی و عروقی که باعث سرگیجه می‌شود می‌تواند اختلال در دریچه قلب، فیبریلاسیون دهلیزی یا سختی سرخ رگ‌ها باشد. بیماری‌هایی از این دست چون جریان خون وارد شده به مغز را کاهش می‌دهند می‌توانند باعث سرگیجه شوند.

 

داروها

برخی داروها هستند که یکی از عوارض جانبی آنها سرگیجه می باشد، در همچنین مواقع با قطع دارو مشکل سرگیجه نیز برطرف می شود. همچنین برخی داروها فشارخون را کاهش می دهند و هر چقدر فشارخون بیشتر کاهش پیدا کند احساس سرگیجه و به همراه آن غش ممکن است رخ دهد.

 

گرمازدگی

یکی از علائم گرمازدگی سرگیجه می باشد که با استراحت کردن و در محیط خنک قرار گرفتن و نوشیدن مقدار کافی آب این حالت برطرف می شود. زیرا شما زمانی که دچار گرمازدگی می شوید حالت تشنگی به شما دست داده و آب بدنتان کم می شود، در نتیجه احساس سرگیجه یک امر طبیعی است که برایتان اتفاق می افتد.

 

استرس و اضطراب

افرادی که دچار استرس و اضطراب هستند به دلیل اینکه جریان گردش خونشان از حالت نرمال خارج می شود احتمال اینکه به سرگیجه مبتلا شوند امری طبیعی می باشد.

 

کاهش قندخون

اگر دیابت دارید این موضوع خطری است که همواره شما را تهدید می کند. علاوه بر احساس سرگیجه به دلیل کاهش سطح قند خون، افرادی که به دیابت مبتلا هستند ممکن است به دلیل کاهش یا افزایش انسولین خون هم سرشان گیج برود. اما حتی اگر قند خون ندارید، در صورتی که زیاد کار کنید و ساعت ها بدون آب و غذا بمانید، ممکن است قند خون تان کاهش یابد و سرگیجه بگیرید. در همچنین مواقعی تنها کاری که می توانید فوراً انجام دهید این است که یک نوشیدنی قندی مثل آب پرتقال مصرف کنید.

 

 

 

همچنین بخوانید:

رنگ مدفوع نشانه چیست؟

علائم و علت تکرر ادرار

مطالب مشابه را ببینید!

همه چیز درباره بیماری ام اس؛ علائم و نحوه درمان و راهکارهای کنترل MS دلیل ابتلا به سرطان پروستات؛ انواع این بیماری و روش های درمان آن همه چیز درباره بیماری فیستول؛ علت و تشخیص تا روش درمان مگس پرانی چشم چیست؟ دلایل ایجاد نقاط متحرک در چشم و روش های درمان کم خونی داسی شکل کودک؛ علائم و روش های درمان این نوع کم خونی از بین بردن جرم گوش؛ روش های رفع جرم گوش و تمیز کردن گوش با روش درست درمان خروپف شبانه؛ دلایل خرناس، عوارض آن و روش های درمان مختلف درمان واریس؛ روش های تشخیص، کنترل و درمان رگ های واریسی درمان رفلاکس معده؛ علائم، دلایل ایجاد و روش های درمان خانگی و گیاهی کاهش فشار خون؛ دلایل و عوارض فشار خون بالا و روش های خانگی درمان